Bilde: Isolaft

Gode hyttepriser i populære områder

Personlig økonomi

Nye hytter med høy standard, attraktiv beliggenhet og utsikt er fremdeles ettertraktede objekter på fritidsboligmarkedet i 2013, og omsettes for gode priser.

Den årlige analysen av markedet for fritidsboliger på fjellet som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN har fått utarbeidet av TNS Gallup viser god omsetning i utvalgte områder.

I 2012 ble det solgt 1 863 fritidsboliger på fjellet via megler/advokat.

1 799 fritidsenheter ble solgt i 2011. Men til tross for økningen fra 2011, er omsetningen av fritidsboliger på fjellet fortsatt lavere enn nivået i 2009 og 2010.

Gjennomsnittsprisen var 1 728 000 kroner i 2012, en oppgang på 1 prosent.

– I stor kontrast til boligmarkedet, er markedet for fritidsboliger tregere. Prisutviklingen har nærmest stått stille med en samlet prisvekst på 83 000 kroner for gjennomsnittshytta, eller 5 prosent over de siste 5 årene.
For flertallet av landets mest kjente vintersportssteder ser vi imidlertid nå en prisoppgang, men utviklingen varierer mye fra sted til sted. Mens Hol (med Geilo), Krødsherad (med Norefjell), Gol og Voss (med Myrkdalen) har en betydelig prisoppgang på mellom 14 og 21 prosent siden 2011, har Øyer (med Hafjell) en prisnedgang på 12 prosent, sier nestleder Leif J. Laugen i Eff.

– Det totale utbudet av fritidsboliger på fjellet har gått litt ned fra 2011. Med færre fritidsboliger til salgs, vil dette normalt føre til høyere priser. Dette kan bidra til å forklare den sterkere prisutviklingen for flere av de mest populære stedene, sier Laugen.

Interessen for fritidsboliger i landets mest populære vintersportsdestinasjoner bekreftes av besøkstall og søkertrender for fritidsboliger på fjellet på FINN.

Hafjell, Trysil, Sjusjøen, Norefjell og Geilo topper listen over antall unike brukere på FINN i 2012. De samme destinasjonene topper listene over antall unike brukere så langt i 2013.

Foto: Hol Bygg

– Våre besøkstall og søkertrender bekrefter at det fortsatt er stor interesse for fritidsboliger på fjellet. De tradisjonelle vintersportsstedene befester sin posisjon og popularitet i dette markedet. Inntrykket forsterkes når bare 20 kommuner står for over halvparten av totalsalget for fritidsboliger på fjellet, sier salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i FINN eiendom.

Det selges flest fritidsboliger på fjellet i høstmånedene, men også vintermånedene fra februar til april er en aktiv periode.

Dyrest i Krødsherad, flest hytter solgt i Trysil

De kjente vintersportsstedene dominerer både prisbarometeret og omsetningsstatistikken. Krødsherad (med Norefjell) er landets dyreste hyttekommune.

Her var gjennomsnittsprisen 2 881 000 kroner. Dernest følger Hol kommune (med Geilo) med en snittpris på 2 796 000 kroner og Hemsedal med 2 772 000 kroner.

– Med nærheten til Oslo er Norefjell en meget populær vinterdestinasjon. Dette gjenspeiles i både prisnivået- og utviklingen med 18 prosent prisvekst fra 2011. Mange er nok opptatt av å unngå å tilbringe mye av sin dyrebare fritid i bil. Tilsvarende trend finner vi på Vestlandet. Her hadde Voss en sterk prisvekst på 15 prosent fra 2011. Det er naturlig å anta at nærheten til Bergen kan bidra til å forklare prisutviklingen i dette området, sier Laugen.

Landets dyreste fritidsbolig på fjellet ble i 2012 solgt på Norefjell for 9,5 millioner kroner. Så langt i år er landets dyreste fritidsbolig solgt på Geilo for 8,9 millioner kroner.

I 2012 ble det solgt 101 fritidsboliger i Trysil, det høyeste antallet i en enkeltkommune. Tett bak følger Ringsaker kommune (med Sjusjøen) med 98 enheter.

LES OGSÅ: Komfyrtips

Mens Trysil har en marginal omsetningsnedgang fra 2011, fortsetter den positive utviklingen i Ringsaker kommune med en vekst på 20 prosent fra året før.

Sterkest omsetningsvekst har imidlertid Øystre Slidre (Beitostølen) med en økning på hele 35 prosent fra 2011.

Verdt å vite om hyttepriser 2012:

• Gjennomsnittlig salgstid ble redusert fra 49 dager i 2011 til 48 dager i 2012

• Som vanlig selges det flest fritidsboliger på fjellet i oktober

• Det ble solgt flest fritidsboliger i Trysil, Ringsaker, Øystre Slidre og Hol. Salget økte mest i Øystre Slidre (opp 35 %), mens det falt marginalt i Trysil (-2 %)

• Krødsherad, Hol og Hemsedal hadde de høyeste gjennomsnittsprisene. Prisen øker i alle 3 områder. Mest i Krødsherad med 18 % prisvekst

• Høyeste prisantydning i 2012 : Eventyrlig luksus på toppen av Geilo. Prisantydning 45 mill.

• Høyeste solgt-pris i 2012 : En av Norefjells lekreste toppleiligheter. Solgt for 9,5 mill.

• Omsetningen er konsentrert om de store skidestinasjonene. 54 prosent av salget i 2012 fant sted i 20 kommuner.

• Gjennomsnittlig hyttepris i Hemsedal i 2012, 2 772 000 kroner. Opp 5 % fra 2011.

• Gjennomsnittlig hyttepris i Hol i 2012, 2 796 000 kroner. Opp 14 % fra 2011.

• Gjennomsnittlig hyttepris på Voss i 2012, 2 603 000 kroner. Opp 15 % fra 2011.

Kilde: Eiendomsmeglerforetakenes forening, offentliggjort i februar 2013, utført av TNS Gallup (EFF)

1 mars 2013

Regjeringen vurderer ROT-fradrag

Regjeringen vurderer nå muligheten for å gi forbrukere mulighet for skattefratrekk for håndverkstjenester ved oppussing - såkalt ROT-fradrag.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

16 gode råd for bolighandlere

Den som går i tanker om å kjøpe eller selge bolig bør alltid tenke seg godt om. Boligkjøp og boligsalg kan koste deg dyrt dersom du ikke kan spilleregle...

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Privat kjøp og salg av bolig

Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Vær smart med rentegevinsten

Norges Bank har igjen satt ned styringsrenten. Det betyr mer i lommeboka for de som har lån.

Spar 15 000 med enkle tiltak

Her er sparetips for deg som trenger å stramme inn livreima. Med enkle grep kan du spare 15 000 kroner årlig i hjemmet.

Hytteselgere må være tålmodige

Tålmodighet er en dyd i dagens hyttemarked.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

Eiendom og arv – hva koster det?

Det kan bli dyrt å arve eiendom, særlig gjelder dette for familier med verdifulle hus og hytter og/eller få arvinger.

Bruk feriepengene på boligen

I disse dager strømmer feriepenger og skattepenger inn på nordmenns konti. Sett noe av pengene i boligen.

Slik takler du renteoppgangen

Slik takler du renteoppgangen om økonomien begynner å bli trang.

Oppussing, verdistigning og skattemessige...

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Økonomi og boligbygging

Investering i egen bolig er vanligvis den største investeringen man gjør her i livet. Det er derfor viktig å ha nødvendig kompetanse innen en del sentra...