Bilde: Colourbox

Har du satt opp budsjett for året?

Personlig økonomi

Med et budsjett er du bedre rustet til å møte de økonomiske utfordringene året bringer. Vi viser deg hvordan det gjøres.

Januar er de gode forsetters tid, måneden for nye begynnelser og bedre rutiner. Om alle andre forsetter allerede har gått i vasken, ta deg selv i nakken og gjennomfør i det minste dette: Sett opp et budsjett for året.

Et budsjettet har to hovedformål. Først skal det gi deg en oversikt over forholdet mellom inntekter og utgifter. Dernest skal det hjelpe deg å holde styring på hva inntektene brukes til.

Inntekter først
– Skal du sette opp budsjett for første gang, så start med inntektene. De kjenner du jo, sier Silje Sandmæl, som er Nordeas forbukerøkonom.


Silje Sandmæl: Forbrukerøkonom i Nordea.

– Se deretter på de faste utgiftene. Her er gjerne strøm, boliglån og forsikringer de største postene. Når du først ser på de faste utgiftene, gjennomfør gjerne en prissammenligning samtidig. Mange tenker ikke over at de kan bytte strømleverandør eller forsikringsselskap. Kanskje kan du få ned de faste utgiftene i forhold til i fjor, foreslår Sandmæl.

Ut i fra signaler fra Norges Bank anslår hun at 2010 vil være et år med en forsiktig renteoppgang. Det kan derfor være lurt å legge inn litt ekstra på utgifter til boliglånet når du setter opp budsjettet.

Slik finner du de variable utgiftene
Inntekt og faste utgifter er de enkle postene i et budsjett. Utfordringen kommer når du skal begynne å regne inn de variable kostnadene.

– Trekk faste utgifter fra inntekten og du ser hva du sitter igjen med av penger til variable utgifter og sparing. Bestem deg for hvor mye du vil bruke på variable utgifter, og før det opp i budsjettet, foreslår Sandmæl.

Nettbanken har svaret
Men det kan være vanskelig å sette seg et realistisk budsjett dersom du ikke vet hvor mye som går med til variable utgifter. Hvor mye bruker du på mat, klær, reiser, bolig og andre utgifter i løpet av året?

– De variable kostnadene er det ofte vanskelig å ha en fullstendig oversikt over, spesielt om man ikke har satt seg opp et budsjett. Et tips er å se på hvor mye du brukte i fjor. I dag bruker de fleste nettbanker, og her blir det stadig enklere å få oversikt over hvor pengene går, sier Sandmæl.

Vokt deg for fellene
Pass på at du får med deg alle utgifter, også de du kanskje glemmer å telle med når du ser på forbruket ditt. Pleier du å kjøpe en bukett blomster hver uke? Da må de med i budsjettet. Likeså hvis du jevnlig skeier ut med nye puter eller pyntegjenstander til boligen.

Glem heller ikke de små utgiftene. En tilsynelatende uskyldig vane som å kjøpe med seg en caffe latte på vei til jobb gir i løpet av et år en utgift på 6000 kroner. Det må du ha med i budsjettet.

– Mange småhandler mat istedet for å gjøre planlagte storinnkjøp, eller de kjøper litt klær nå og litt klær da uten tanke for hvor mye de bruker. Hvis du setter deg et mat- eller klesbudsjett og følger det, vil det være det enklere å få oversikt over utgiftene, sier Sandmæl.

Er det realistisk?
Når budsjettet er satt opp, må du ta noen minutter til å vurdere om det er et realistisk budsjett du har foran deg.

– Hvis du etter å ha satt opp budsjettet ser at du går i underskudd, må du gjøre noe med de variable kostnadene. Mat er det ikke så mye å gjøre med, men da må du stramme inn på forbruksgoder og feriereiser, sier Sandmæl.

Dessverre er det ikke slik at utgiftene er jevnt fordelt utover året. Det vil de fleste av oss merke på lommeboka nå i januar. Enkelte måneder kan være en utfordring for likviditeten i privatøkonomien, og det gjelder det å ta høyde for.

Tenk fremover
– Vi anbefaler at du har en buffer tilsvarende to-tre måneders netto lønn. I en undersøkelse vi gjorde, svarte fire av ti at de hadde en liten eller ingen buffer, og det er urovekkende, sier Sandmæl.

Hun mener vi bør benytte oss av den gunstige renten til å sikre fremtiden.

– Når vi nå har en såpass lav rente, er det viktig at du setter av penger til buffer og videre sparing. Det er utrolig få som tenker over at de som pensjonister vil sitte igjen med rundt halvparten av lønnen de har i dag. Vil du ha en grei levestandard også som pensjonist, bør du begynne å tenke på pensjonssparing nå, avslutter Sandmæl.

Synes du det er vanskelig å sette opp et skikkelig budsjett? Nordea har laget et budskjettskjema som hjelper deg i gang. Det kan du laste ned her.

Anbefalt av redaksjonen

25 januar 2010

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no