Bilde: Colourbox

Har du satt opp budsjett for året?

Personlig økonomi

Med et budsjett er du bedre rustet til å møte de økonomiske utfordringene året bringer. Vi viser deg hvordan det gjøres.

Januar er de gode forsetters tid, måneden for nye begynnelser og bedre rutiner. Om alle andre forsetter allerede har gått i vasken, ta deg selv i nakken og gjennomfør i det minste dette: Sett opp et budsjett for året.

Et budsjettet har to hovedformål. Først skal det gi deg en oversikt over forholdet mellom inntekter og utgifter. Dernest skal det hjelpe deg å holde styring på hva inntektene brukes til.

Inntekter først
– Skal du sette opp budsjett for første gang, så start med inntektene. De kjenner du jo, sier Silje Sandmæl, som er Nordeas forbukerøkonom.


Silje Sandmæl: Forbrukerøkonom i Nordea.

– Se deretter på de faste utgiftene. Her er gjerne strøm, boliglån og forsikringer de største postene. Når du først ser på de faste utgiftene, gjennomfør gjerne en prissammenligning samtidig. Mange tenker ikke over at de kan bytte strømleverandør eller forsikringsselskap. Kanskje kan du få ned de faste utgiftene i forhold til i fjor, foreslår Sandmæl.

Ut i fra signaler fra Norges Bank anslår hun at 2010 vil være et år med en forsiktig renteoppgang. Det kan derfor være lurt å legge inn litt ekstra på utgifter til boliglånet når du setter opp budsjettet.

Les også:

Når du bygger hagestue

Hva bør du tenke på når du bygger hagestue eller vinterhage?

Slik finner du de variable utgiftene
Inntekt og faste utgifter er de enkle postene i et budsjett. Utfordringen kommer når du skal begynne å regne inn de variable kostnadene.

– Trekk faste utgifter fra inntekten og du ser hva du sitter igjen med av penger til variable utgifter og sparing. Bestem deg for hvor mye du vil bruke på variable utgifter, og før det opp i budsjettet, foreslår Sandmæl.

Nettbanken har svaret
Men det kan være vanskelig å sette seg et realistisk budsjett dersom du ikke vet hvor mye som går med til variable utgifter. Hvor mye bruker du på mat, klær, reiser, bolig og andre utgifter i løpet av året?

– De variable kostnadene er det ofte vanskelig å ha en fullstendig oversikt over, spesielt om man ikke har satt seg opp et budsjett. Et tips er å se på hvor mye du brukte i fjor. I dag bruker de fleste nettbanker, og her blir det stadig enklere å få oversikt over hvor pengene går, sier Sandmæl.

Vokt deg for fellene
Pass på at du får med deg alle utgifter, også de du kanskje glemmer å telle med når du ser på forbruket ditt. Pleier du å kjøpe en bukett blomster hver uke? Da må de med i budsjettet. Likeså hvis du jevnlig skeier ut med nye puter eller pyntegjenstander til boligen.

Glem heller ikke de små utgiftene. En tilsynelatende uskyldig vane som å kjøpe med seg en caffe latte på vei til jobb gir i løpet av et år en utgift på 6000 kroner. Det må du ha med i budsjettet.

Les også:

Velg riktig bilforsikring

Synes du det er vanskelig å velge riktig bilforsikring? Her får litt hjelp på veien.

– Mange småhandler mat istedet for å gjøre planlagte storinnkjøp, eller de kjøper litt klær nå og litt klær da uten tanke for hvor mye de bruker. Hvis du setter deg et mat- eller klesbudsjett og følger det, vil det være det enklere å få oversikt over utgiftene, sier Sandmæl.

Er det realistisk?
Når budsjettet er satt opp, må du ta noen minutter til å vurdere om det er et realistisk budsjett du har foran deg.

– Hvis du etter å ha satt opp budsjettet ser at du går i underskudd, må du gjøre noe med de variable kostnadene. Mat er det ikke så mye å gjøre med, men da må du stramme inn på forbruksgoder og feriereiser, sier Sandmæl.

Dessverre er det ikke slik at utgiftene er jevnt fordelt utover året. Det vil de fleste av oss merke på lommeboka nå i januar. Enkelte måneder kan være en utfordring for likviditeten i privatøkonomien, og det gjelder det å ta høyde for.

Tenk fremover
– Vi anbefaler at du har en buffer tilsvarende to-tre måneders netto lønn. I en undersøkelse vi gjorde, svarte fire av ti at de hadde en liten eller ingen buffer, og det er urovekkende, sier Sandmæl.

Hun mener vi bør benytte oss av den gunstige renten til å sikre fremtiden.

Les også:

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

– Når vi nå har en såpass lav rente, er det viktig at du setter av penger til buffer og videre sparing. Det er utrolig få som tenker over at de som pensjonister vil sitte igjen med rundt halvparten av lønnen de har i dag. Vil du ha en grei levestandard også som pensjonist, bør du begynne å tenke på pensjonssparing nå, avslutter Sandmæl.

Synes du det er vanskelig å sette opp et skikkelig budsjett? Nordea har laget et budskjettskjema som hjelper deg i gang. Det kan du laste ned her.

Anbefalt av redaksjonen

25. januar 2010
Mer om Personlig økonomi

Ikke betal håndverkeren kontant

Personlig økonomi Husk at det 1. januar ble innført nye regler for kjøp av tjenester fra næringsdrivende. Kjøper du tjenester for over 10 000 kr bør du betale via bank, ellers kan du bli gjort ansvarlig om håndverkeren unndrar skatt og avgifter.

Fem råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet

Personlig økonomi Drømmer du om en fritidsbolig i utlandet? Her er fem råd før du går i gang.

Privat kjøp og salg av bolig

Personlig økonomi Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Banktjenester i turbulente tider

Personlig økonomi Å ta hånd om privatøkonomien kan ha mer langtrekkende virkninger enn du aner.

Økonomiske tips for julestria

Personlig økonomi Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Personlig økonomi Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Personlig økonomi Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover blir omtrent som den er i dag, og det til tross for internasjonal krise i økonomien.

Gode forhold tross krise

Personlig økonomi Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Vær en smart lånetaker

Personlig økonomi Vær en smart lånetaker og behold mer av pengene selv.

Boligtips i et turbulent marked

Personlig økonomi Et turbulent boligmarked har gjort folk usikre. Skal du inn på boligmarkedet som førstegangsetablerer, bør du lese denne artikkelen.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Personlig økonomi Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Personlig økonomi Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Personlig økonomi Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

Personlig økonomi I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

Eiendom - sikker investering?

Personlig økonomi Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no