Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Personlig økonomi

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å arve hytte. Kun et fåtall har avtalt fordeling av arv på forhånd for å unngå strid mellom søsken.

Det viser en undersøkelse blant 3570 norske boligeiere. Undersøkelsen er landsdekkende og gjennomført av Norges største boligblad Vi i Villa.
- Det er oppsiktsvekkende at så mange er usikre på om de faktisk har råd til å arve familiehytten sin, og mange ser ut til å være skremt av at de kjenner noen som har havnet i arvekonflikt. Det er mange måter å ordne opp på mens foreldrene fortsatt er i live, blant annet ved at foreldrene setter seg ned med barna og fordeler arven. Undersøkelsen viser at de aller færreste gjør dette. Bare 13 % av de spurte har avtalt fordelingen av arven på forhånd, sier sjefredaktør i Vi i Villa, Tor Erik Solberg.

Frykter uvennskap
Av de som har deltatt i undersøkelsen kjenner hele 3 av 4 noen som har blitt uvenner på grunn av arv. Og 22 % av de spurte venter at et arveoppgjør om familiehytta mellom søsknene kan bli konfliktfylt. I Vestfold og Finnmark svarer så mange som 9 av 10 at de kan oppleve å bli uvenner, mens hedmarkingene kommer best ut - her tror 4 av 10 at arvefordelingen skal gå bra.
Så mange som 3 av 4 svarer at ikke har tenkt over eller er usikre på om de faktisk har råd til å arve hytte. Spesielt i ”hyttefylkene” Vestfold, Vest-Agder og Hordaland viser undersøkelsen at de færreste boligeierne har råd.
- Generelt vet vi at den høye verdien på strandeiendommer gjør det vanskelig for barna å kjøpe hverandre ut, sier Solberg.

Kjenner ikke lovverket

Hele 90 % av de spurte mener de har dårlig kjennskap til lovverket rundt arv av hytte. Menn har bedre kunnskap om lovverket enn kvinner, men innsikten i arveloven øker naturlig nok med alderen. 75 % av de spurte over 50 år har langt bedre kunnskap på området enn de under 30, hvor kun 1 av 4 kjenner til arvereglene.
- Selv om man ikke liker å tenke i de baner, kan nok mange familiekonflikter unngås ved at man forbereder seg bedre, kjenner til lover og regler, og kanskje til og med gjør noen viktige avklaringer på forhånd, sier Vi i Villa-redaktøren.

Om undersøkelsen
Undersøkelsen utgjør en del av Villapanelet, et internettbasert, uavhengig og ikke-politisk panel som gjennomføres tre ganger i året, og speiler boligeieres synspunkt på forskjellige områder. Respondentene består ikke av et representativt utvalg, men har på eget initiativ registrert seg på www.viivilla.no for å delta i undersøkelsen. For å kunne delta må du være over 18 år. Alle fylker og begge kjønn er representert.

23 oktober 2008

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest.

Disse svenske pengene blir ugyldige i 2017

Har du svenske sedler og mynter liggende, har du en god unnskyldning for en tur over grensen snart.

Økonomitips for sommeren

Det er tid for feriepenger og skattepenger. Her gir Vi i villas egen forbrukerøkonom deg råd om hvordan du best kan utnytte pengestrømmen.

Fem råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet

Drømmer du om en fritidsbolig i utlandet? Her er fem råd før du går i gang.

Har du satt opp budsjett for året?

Med et budsjett er du bedre rustet til å møte de økonomiske utfordringene året bringer. Vi viser deg hvordan det gjøres.

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover...

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

Kritiserer egen bransje

BYGGmax-sjef Magnus Agervald går ut mot bransjen han selv er en del av, og kritiserer kollegaers manglende vilje til å publisere priser og lagerstatus...

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no