Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Personlig økonomi

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å arve hytte. Kun et fåtall har avtalt fordeling av arv på forhånd for å unngå strid mellom søsken.

Det viser en undersøkelse blant 3570 norske boligeiere. Undersøkelsen er landsdekkende og gjennomført av Norges største boligblad Vi i Villa.
- Det er oppsiktsvekkende at så mange er usikre på om de faktisk har råd til å arve familiehytten sin, og mange ser ut til å være skremt av at de kjenner noen som har havnet i arvekonflikt. Det er mange måter å ordne opp på mens foreldrene fortsatt er i live, blant annet ved at foreldrene setter seg ned med barna og fordeler arven. Undersøkelsen viser at de aller færreste gjør dette. Bare 13 % av de spurte har avtalt fordelingen av arven på forhånd, sier sjefredaktør i Vi i Villa, Tor Erik Solberg.

Frykter uvennskap
Av de som har deltatt i undersøkelsen kjenner hele 3 av 4 noen som har blitt uvenner på grunn av arv. Og 22 % av de spurte venter at et arveoppgjør om familiehytta mellom søsknene kan bli konfliktfylt. I Vestfold og Finnmark svarer så mange som 9 av 10 at de kan oppleve å bli uvenner, mens hedmarkingene kommer best ut - her tror 4 av 10 at arvefordelingen skal gå bra.
Så mange som 3 av 4 svarer at ikke har tenkt over eller er usikre på om de faktisk har råd til å arve hytte. Spesielt i ”hyttefylkene” Vestfold, Vest-Agder og Hordaland viser undersøkelsen at de færreste boligeierne har råd.
- Generelt vet vi at den høye verdien på strandeiendommer gjør det vanskelig for barna å kjøpe hverandre ut, sier Solberg.

Kjenner ikke lovverket

Hele 90 % av de spurte mener de har dårlig kjennskap til lovverket rundt arv av hytte. Menn har bedre kunnskap om lovverket enn kvinner, men innsikten i arveloven øker naturlig nok med alderen. 75 % av de spurte over 50 år har langt bedre kunnskap på området enn de under 30, hvor kun 1 av 4 kjenner til arvereglene.
- Selv om man ikke liker å tenke i de baner, kan nok mange familiekonflikter unngås ved at man forbereder seg bedre, kjenner til lover og regler, og kanskje til og med gjør noen viktige avklaringer på forhånd, sier Vi i Villa-redaktøren.

Om undersøkelsen
Undersøkelsen utgjør en del av Villapanelet, et internettbasert, uavhengig og ikke-politisk panel som gjennomføres tre ganger i året, og speiler boligeieres synspunkt på forskjellige områder. Respondentene består ikke av et representativt utvalg, men har på eget initiativ registrert seg på www.viivilla.no for å delta i undersøkelsen. For å kunne delta må du være over 18 år. Alle fylker og begge kjønn er representert.

23 oktober 2008

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

Eiendom og arv – hva koster det?

Det kan bli dyrt å arve eiendom, særlig gjelder dette for familier med verdifulle hus og hytter og/eller få arvinger.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no