Bilde: Colourbox

Ingen ønsker tvangssalg

Personlig økonomi

Høyere rente og trangere tider fører til at stadig flere boliger blir tvangssolgt. Det behøver ikke ende slik.

Avisene skriver om stadig flere tvangssalg av boliger, og finanskrisen har presset bankenes utlånsrente opp. Flere sliter med å få endene til å møtes, men trangere tider behøver ikke bety ødelagt nattesøvn. Det finnes tiltak som kan hjelpe.

- Bankene er interesserte i at lånetagerne greier å betjene lånene sine. Det er ikke i noens interesse at boligene selges på tvangssalg, forsikrer Liv Irene Haug, forbrukerøkonom i Nordea.

For noe kan det å miste kontroll over egen økonomi oppleves som så vondt at de heller velger å se en annen vei.
- Enkelte havner i en fornektelsessituasjon, hvor de kanskje ikke tar inn posten eller gjemmer den bort i en skuff, for å slippe å møte regningene. Det er noe psykologisk som skjer hos enkelte når de tror de ikke makter det lenger. Det triste er at de fleste kan makte det om de tar det gradvis, sier Haug.

Se problemene i øynene
For selv om de økonomiske problemene virker uoverstigelig der og da, så finnes det råd. Og første skritt er å få hjelp fra noen som kan se realistisk på forholdene.
- I slike situasjoner er det om og gjøre å komme ut av fornektelsen. Få hjelp. Snakk med en rådgiver i banken om situasjonen. Bankene er klare over at dette kan skje, og de vil gjerne hjelpe. Det er ingen som ønsker at folk skal gå til grunne, sier Haug.

Det behøver ikke nødvendigvis være rådgiverne i banken som hjelper deg.
- Er du ung, kan du kanskje snakke med foreldrene om problemet. Men det viktigste er at du tar fatt i situasjonen og får hjelp til å komme deg ut av det. Bare det å begynne å åpne posten igjen er et skritt i riktig retning, sier Haug.

Det er også de som rett og slett ikke har penger til å betale. Hvis du ser at pengene ikke strekker til, bør du ta en prat med rådgiver i banken.
- Ta kontakt med én gang du merker at dette blir litt for trangt, at dette kommer ikke til å gå i lengden, sier Haug.

Kom problemene i forkjøpet
Rådgiverne kan hjelpe deg å finne løsninger du kanskje ikke selv har sett. Og det er ingen grunn til å vente til purringene begynner å dale ned i postkassa.
- Vær gjerne litt forutseende. Hvis du ser at du akkurat klarer deg i dag, men at du ikke vil tåle en renteøkning til, så ta en prat med rådgiver. Be om avdragsfrihet, be om forlengelse av avdragstiden. Hvis du har flytende rente, slik de aller fleste har, så er det stor fleksibilitet rundt dette, sier Haug.

Og Haug er optimistisk om fremtiden. Hun føler seg ganske sikker på at renten skal ned, og hun tror det vil skje fortere enn hun selv hadde forventet.
- Hvis både pengemarkedsrenten og styringsrenten går ned, vil vi se at også huslånsrentene går ned. Det er en viss treghet i dette, for tilliten til bankene må bygges opp igjen. Men får vi tilbake tillitten til bankene igjen, går pengemarkedsrenten ned, sier hun.

Normalt rentenivå
Hun minner også om at renten faktisk ikke er urovekkende høy i dag. Det kan bare slik for de som nylig er kommet inn på markdet.
- Rentenivået er ikke høyt i dag. Det er ikke høyt i forhold til hva vi har sett tidligere, men det er kanskje høyt i forhold til hva mange har vært vant med de siste årene, sier hun.

Og kanskje har økningen i rentenivået vært en vekker for folk. Med det lave rentenivået var det mange la seg til et høyere forbruk enn ellers. Når så renten stiger, innser flere at denne sparingen som finansrådgivere gjerne snakker om, kanskje har noe for seg.

- Vi gjorde en undersøkelse i februar, og der kom det frem noe morsomt. Undersøkelsen viste at når det blir trangere tider, vil de fleste spare mer. Folk lager seg en buffer og sparer til enda dårligere tider. De aller fleste klarer seg derfor fint, selv om nok de kjenner at det blir strammere, sier Haug.

9 november 2008

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no