Økonomi og boligbygging

Personlig økonomi
Investering i egen bolig er vanligvis den største investeringen man gjør her i livet. Det er derfor viktig å ha nødvendig kompetanse innen en del sentrale områder før man foretar de endelig valg. Vi har sett nærmere på en del ord og uttrykk innen den økonomisk delen av byggeprosessen.
Annuitetslån
Med et annuitetslån betaler du et fast terminbeløp hver måned. Til å begynne med er avdragsdelen av terminbeløpet liten og rentedelen stor. Etter hvert som du betaler ned på lånet, blir rentedelen mindre og avdragsdelen større.

Effektiv rente
Dette er den nominelle renten pluss etableringsomkostninger samt terminomkostninger. Effektiv rente påvirkes av hvor ofte du betaler på lånet, og er et uttrykk for den totale prisen på lånet. 

Fast rente

Renten bindes til en avtalt sats i tre, fem eller ti år. Banken kan ikke endre renten i denne perioden, og du er altså «forsikret» mot renteoppgang.

Flytende rente
Rentenivået følger markedsrenten, og med flytende rente kan banken sette opp eller ned rentesatsen i takt med endringer i rentemarkedet. Kunden varsles på forhånd.

Lånetermin
Dette er den perioden du betaler avdrag for. Vanligvis betaler du boliglån i månedlige terminer, men du kan også velge kvartalsvise eller halvårlige terminer.

Nominell rente
Den renten du avtaler med banken og som kommer fram på lånedokumentene.

Overkurs

Hvis du har fastrentelån og ønsker å innfri dette før bindingsperioden er utløpt, kan du risikere å måtte betale en overkurs. Overkurs oppstår hvis renten på nye fastrentelån ligger under fastrenten du har avtalt. Beløpet du må betale er avhengig av hvor lang tid det er igjen av bindingstiden, hvor mye rentenivået har sunket og gjenstående lånebeløp.

Serielån
Velger du serielån, betaler du i tillegg til renter et fast avdrag på lånet hver måned. Til å begynne med er terminbeløpet ved serielån høyere enn ved et annuitetslån, men terminbeløpet bli mindre etter hvert som du betaler ned lånet fordi rentene reduseres. De totale kostnadene på serielån er lavere enn på et tilsvarende annuitetslån.

Trapperentelån
Velger du Trapperentelån senkes renten din automatisk etter hvert som lånet betales ned, fordi sikkerheten din blir bedre. Renten senkes for hvert avdrag inntil du kommer ned til vår laveste rentesats.

Underkurs
Ønsker du å nedbetale et fastrentelån raskere enn avtalt, og rentenivået på nye fastrentelån har steget, vil det bli beregnet underkurs på lånet, og du blir godskrevet rentegevinsten. Beløpet du må betale er avhengig av hvor lang tid det er igjen av bindingstiden, hvor mye rentenivået har økt og gjenstående lånebeløp.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no