Økonomi og boligbygging

Personlig økonomi
Investering i egen bolig er vanligvis den største investeringen man gjør her i livet. Det er derfor viktig å ha nødvendig kompetanse innen en del sentrale områder før man foretar de endelig valg. Vi har sett nærmere på en del ord og uttrykk innen den økonomisk delen av byggeprosessen.
Annuitetslån
Med et annuitetslån betaler du et fast terminbeløp hver måned. Til å begynne med er avdragsdelen av terminbeløpet liten og rentedelen stor. Etter hvert som du betaler ned på lånet, blir rentedelen mindre og avdragsdelen større.

Effektiv rente
Dette er den nominelle renten pluss etableringsomkostninger samt terminomkostninger. Effektiv rente påvirkes av hvor ofte du betaler på lånet, og er et uttrykk for den totale prisen på lånet. 

Fast rente

Renten bindes til en avtalt sats i tre, fem eller ti år. Banken kan ikke endre renten i denne perioden, og du er altså «forsikret» mot renteoppgang.

Flytende rente
Rentenivået følger markedsrenten, og med flytende rente kan banken sette opp eller ned rentesatsen i takt med endringer i rentemarkedet. Kunden varsles på forhånd.

Lånetermin
Dette er den perioden du betaler avdrag for. Vanligvis betaler du boliglån i månedlige terminer, men du kan også velge kvartalsvise eller halvårlige terminer.

Nominell rente
Den renten du avtaler med banken og som kommer fram på lånedokumentene.

Overkurs

Hvis du har fastrentelån og ønsker å innfri dette før bindingsperioden er utløpt, kan du risikere å måtte betale en overkurs. Overkurs oppstår hvis renten på nye fastrentelån ligger under fastrenten du har avtalt. Beløpet du må betale er avhengig av hvor lang tid det er igjen av bindingstiden, hvor mye rentenivået har sunket og gjenstående lånebeløp.

Serielån
Velger du serielån, betaler du i tillegg til renter et fast avdrag på lånet hver måned. Til å begynne med er terminbeløpet ved serielån høyere enn ved et annuitetslån, men terminbeløpet bli mindre etter hvert som du betaler ned lånet fordi rentene reduseres. De totale kostnadene på serielån er lavere enn på et tilsvarende annuitetslån.

Trapperentelån
Velger du Trapperentelån senkes renten din automatisk etter hvert som lånet betales ned, fordi sikkerheten din blir bedre. Renten senkes for hvert avdrag inntil du kommer ned til vår laveste rentesats.

Underkurs
Ønsker du å nedbetale et fastrentelån raskere enn avtalt, og rentenivået på nye fastrentelån har steget, vil det bli beregnet underkurs på lånet, og du blir godskrevet rentegevinsten. Beløpet du må betale er avhengig av hvor lang tid det er igjen av bindingstiden, hvor mye rentenivået har økt og gjenstående lånebeløp.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest.

Har du satt opp budsjett for året?

Med et budsjett er du bedre rustet til å møte de økonomiske utfordringene året bringer. Vi viser deg hvordan det gjøres.

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

Spar 15 000 med enkle tiltak

Her er sparetips for deg som trenger å stramme inn livreima. Med enkle grep kan du spare 15 000 kroner årlig i hjemmet.

Hytteselgere må være tålmodige

Tålmodighet er en dyd i dagens hyttemarked.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

Eiendom og arv – hva koster det?

Det kan bli dyrt å arve eiendom, særlig gjelder dette for familier med verdifulle hus og hytter og/eller få arvinger.

Kritiserer egen bransje

BYGGmax-sjef Magnus Agervald går ut mot bransjen han selv er en del av, og kritiserer kollegaers manglende vilje til å publisere priser og lagerstatus...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no