Økonomi og boligbygging

Personlig økonomi
Investering i egen bolig er vanligvis den største investeringen man gjør her i livet. Det er derfor viktig å ha nødvendig kompetanse innen en del sentrale områder før man foretar de endelig valg. Vi har sett nærmere på en del ord og uttrykk innen den økonomisk delen av byggeprosessen.
Annuitetslån
Med et annuitetslån betaler du et fast terminbeløp hver måned. Til å begynne med er avdragsdelen av terminbeløpet liten og rentedelen stor. Etter hvert som du betaler ned på lånet, blir rentedelen mindre og avdragsdelen større.

Effektiv rente
Dette er den nominelle renten pluss etableringsomkostninger samt terminomkostninger. Effektiv rente påvirkes av hvor ofte du betaler på lånet, og er et uttrykk for den totale prisen på lånet. 

Fast rente

Renten bindes til en avtalt sats i tre, fem eller ti år. Banken kan ikke endre renten i denne perioden, og du er altså «forsikret» mot renteoppgang.

Flytende rente
Rentenivået følger markedsrenten, og med flytende rente kan banken sette opp eller ned rentesatsen i takt med endringer i rentemarkedet. Kunden varsles på forhånd.

Lånetermin
Dette er den perioden du betaler avdrag for. Vanligvis betaler du boliglån i månedlige terminer, men du kan også velge kvartalsvise eller halvårlige terminer.

Nominell rente
Den renten du avtaler med banken og som kommer fram på lånedokumentene.

Overkurs

Hvis du har fastrentelån og ønsker å innfri dette før bindingsperioden er utløpt, kan du risikere å måtte betale en overkurs. Overkurs oppstår hvis renten på nye fastrentelån ligger under fastrenten du har avtalt. Beløpet du må betale er avhengig av hvor lang tid det er igjen av bindingstiden, hvor mye rentenivået har sunket og gjenstående lånebeløp.

Serielån
Velger du serielån, betaler du i tillegg til renter et fast avdrag på lånet hver måned. Til å begynne med er terminbeløpet ved serielån høyere enn ved et annuitetslån, men terminbeløpet bli mindre etter hvert som du betaler ned lånet fordi rentene reduseres. De totale kostnadene på serielån er lavere enn på et tilsvarende annuitetslån.

Trapperentelån
Velger du Trapperentelån senkes renten din automatisk etter hvert som lånet betales ned, fordi sikkerheten din blir bedre. Renten senkes for hvert avdrag inntil du kommer ned til vår laveste rentesats.

Underkurs
Ønsker du å nedbetale et fastrentelån raskere enn avtalt, og rentenivået på nye fastrentelån har steget, vil det bli beregnet underkurs på lånet, og du blir godskrevet rentegevinsten. Beløpet du må betale er avhengig av hvor lang tid det er igjen av bindingstiden, hvor mye rentenivået har økt og gjenstående lånebeløp.

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008

Mer om Personlig økonomi

Ikke betal håndverkeren kontant

Personlig økonomi Husk at det 1. januar ble innført nye regler for kjøp av tjenester fra næringsdrivende. Kjøper du tjenester for over 10 000 kr bør du betale via bank, ellers kan du bli gjort ansvarlig om håndverkeren unndrar skatt og avgifter.

Fem råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet

Personlig økonomi Drømmer du om en fritidsbolig i utlandet? Her er fem råd før du går i gang.

Privat kjøp og salg av bolig

Personlig økonomi Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Banktjenester i turbulente tider

Personlig økonomi Å ta hånd om privatøkonomien kan ha mer langtrekkende virkninger enn du aner.

Økonomiske tips for julestria

Personlig økonomi Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Personlig økonomi Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Personlig økonomi Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover blir omtrent som den er i dag, og det til tross for internasjonal krise i økonomien.

Gode forhold tross krise

Personlig økonomi Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Vær en smart lånetaker

Personlig økonomi Vær en smart lånetaker og behold mer av pengene selv.

Boligtips i et turbulent marked

Personlig økonomi Et turbulent boligmarked har gjort folk usikre. Skal du inn på boligmarkedet som førstegangsetablerer, bør du lese denne artikkelen.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Personlig økonomi Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Personlig økonomi Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Personlig økonomi Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

Personlig økonomi I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

Eiendom - sikker investering?

Personlig økonomi Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no