Bilde: Colourbox

Økonomitips for sommeren

Personlig økonomi

Det er tid for feriepenger og skattepenger. Her gir Vi i villas egen forbrukerøkonom deg råd om hvordan du best kan utnytte pengestrømmen.

Sommer er selvsagt ferietid. Og for mange vil mye av pengene som kommer inn i form av feriepenger og skattepenger gå til ferie.

Nordea har nylig gjennomført en sommerferieundersøkelse. Den viser blant annet at vi planlegger å bruke 6 prosent mer penger i år på ferie, og i gjennomsnitt vil vi bruke 20 600 kroner på ferien.

– De som øker budsjettet sitt mest fra i fjor er østlendingene med 14 prosent, mens vestlendingene planlegger å bruke mest penger på ferien i år, forteller Silje Sandmæl, som er Vi i villas økonomiekspert og forbrukerøkonomi Nordea.


Silje Sandmæl: Vi i villas forbrukerøkonom.

Færre velger ferie på kreditt
Undersøkelsen avslører også en interessant utvikling, nemlig at vi der blitt mer forsiktige når det gjelder å betale ferien på kreditt. På spørsmål om hvordan man planlegger å finansiere ferien, svarte hele 19 prosent i 2008 at de blant annet ville bruke kredittkort. I år var dette sunket til sju prosent.

Likevel er det fremdeles de som synes at det er vanskelig å balansere feriepenger med sommerutgiftene. Andre får kanskje mer til gode på skatten enn de bruker på ferien og lurer på hva de bør gjøre med pengene.

Dette anbefaler forbrukerøkonomen:
* For å unngå en tom bankkonto etter sommerferien, bør du planlegge i forkant. Sett opp et feriebudsjett, og følg det.

* Tenk fornuftig. Har du kredittkortgjeld anbefaler jeg å prioritere å nedbetale hele eller deler av den. Kredittkortgjelda vil bare vokse enda mer etter ferien.

* Har du ikke en buffer, bør du sette av litt penger i tilfelle noe uforutsett skjer. Jeg anbefaler å ha to-tre netto månedsinntekter i reserve kapital. 

* Få oversikt slik at du ikke får en regning du ikke forventer etter ferien. Opprett avtalegiroer, og følg med på økonomien med mobilbank.

* Sett av penger til gode kjøp i slutten av sommeren. Da starter salget og her kan det være mange penger å spare.

Bruk pengene på boligen
Men ferie er ikke det eneste man kan bruke penger på. Du kan også bruke feriepengene på boligen eller sette pengene i hagen.

Sommeren er også en fin sesong til å gjøre et krafttak i hagen, eller kanskje kan du endelig få kommet i gang med et oppussingsprosjekt du har utsatt. Det kan faktisk være økonomisk lønt å bruke penger på oppussing. Det kan du lese mer om i artikkelen Pengebruk du tjener på.

Hvis du har et par tusenlapper til overs fra feriepengene, er sommeren for eksempel en god tid å få malt på. Maler du innendørs nå, reduserer du faren for heksesot betraktelig. Også utvendig kan det være behov for å male eller beise, men da bør du se an været før du begynner. Husk at hverken stekende solskinn eller fuktig vær er malevær.

16 juni 2010

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no