Omgå arveavgiften med årlige gaver

Personlig økonomi

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.


Foto: Einar Vestheim
Fra og med i år ble det lov å overføre inntil en halv G, drøye 35 000 kroner, til barn og barnebarn uten at beløpet rapporteres eller inngår i grunnlaget for senere arveavgift. En slik overføring kan gjøres hvert år, og fribeløpet for gaver gjelder fra hver giver.

Det vil si at et velhavende ektepar som har nådd en alder hvor det er aktuelt å begynne å tenke på arv til neste generasjon, sammen kan begynne å overføre 70 000 kroner i året til hver enkelt av arvingene. Og det helt uten at noen må betale arveavgifte for beløpet, hverken nå eller senere.

Ikke et smutthull for eiendomsoverføring
Men fribeløpet for gaver har visse begrensninger. Du har ikke anledning til å være fullt så kreativ som du kanskje ønsker med gavebeløpet. For eksempel kan du ikke gi andeler i familiehytta til barn og barnebarn i håp å omgå arveavgiften på den måten.

- Nei, det økte fribeløpet for gaver gjelder definitivt ikke for overføring av fast eiendom. Det er uttrykkelig presisert i reglene, understreker Gry Nilsen, faglig leder ved Skattebetalernes forening, www.skatt.no, og informasjonssjef i Skatteetaten, Lise Halvorsen, bekrefter dette.

Gi 4000 ekstra med BSU
Om du ikke kan bruke fribeløpet til å gi vekk andeler i egen eiendom, kan du hjelpe neste generasjon med å komme i egen bolig, f.eks. gjennom BSU-innskudd. Hvis den som mottar gaven er skatteyter, vil et årlig innskudd på 15 000 kroner i en BSU konto i tillegg gi 20% i skattelette samt rundt 7% renter med dagens nivå. Den som mottar gaven får med andre ord rundt 19 000 kroner for de 15 000 kronene du har brukt – og du får anledning til å overføre formue uten at det blir regnet arveavgift av beløpet.

Men BSU-innskudd utgjør bare en liten del av den totale summen et ektepar kan gi til sine barn og barnebarn hvert år, og det gjelder å være smart med hvordan pengene gies. Med en mer klattvis overføring av midler kan det bli en utfordring for mottakerne å forvalte pengegavene smart, slik at de ikke blir borte i det store sluket.

Langsiktig sparing
Forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand anbefaler å opprette fondssparing på arvingenes vegne.
- Langsiktige spareavtaler i fond er en god løsning for å sluse ekstrapengene utenom det vanlige husholdningsbudsjettet, sier Haug.

Han er ikke i tvil om at avgiftsomlegningen er godt nytt for de aller fleste nordmenn.
- Nå kan store summer overføres fra én generasjon til de neste uten at staten stikker av med en eneste krone. Og én ting til: Du kan spandere så mye du vil til arvingene uten at det går ut over fribeløpet for gaver. Ta småbarnsfamilien med på en helaften mens de andre besteforeldrene er barnevakt - inviter hele bølingen med til Syden - det handler om å leve!
23 oktober 2008

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

Eiendom og arv – hva koster det?

Det kan bli dyrt å arve eiendom, særlig gjelder dette for familier med verdifulle hus og hytter og/eller få arvinger.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no