Omgå arveavgiften med årlige gaver

Personlig økonomi

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.


Foto: Einar Vestheim
Fra og med i år ble det lov å overføre inntil en halv G, drøye 35 000 kroner, til barn og barnebarn uten at beløpet rapporteres eller inngår i grunnlaget for senere arveavgift. En slik overføring kan gjøres hvert år, og fribeløpet for gaver gjelder fra hver giver.

Det vil si at et velhavende ektepar som har nådd en alder hvor det er aktuelt å begynne å tenke på arv til neste generasjon, sammen kan begynne å overføre 70 000 kroner i året til hver enkelt av arvingene. Og det helt uten at noen må betale arveavgifte for beløpet, hverken nå eller senere.

Ikke et smutthull for eiendomsoverføring
Men fribeløpet for gaver har visse begrensninger. Du har ikke anledning til å være fullt så kreativ som du kanskje ønsker med gavebeløpet. For eksempel kan du ikke gi andeler i familiehytta til barn og barnebarn i håp å omgå arveavgiften på den måten.

- Nei, det økte fribeløpet for gaver gjelder definitivt ikke for overføring av fast eiendom. Det er uttrykkelig presisert i reglene, understreker Gry Nilsen, faglig leder ved Skattebetalernes forening, www.skatt.no, og informasjonssjef i Skatteetaten, Lise Halvorsen, bekrefter dette.

Gi 4000 ekstra med BSU
Om du ikke kan bruke fribeløpet til å gi vekk andeler i egen eiendom, kan du hjelpe neste generasjon med å komme i egen bolig, f.eks. gjennom BSU-innskudd. Hvis den som mottar gaven er skatteyter, vil et årlig innskudd på 15 000 kroner i en BSU konto i tillegg gi 20% i skattelette samt rundt 7% renter med dagens nivå. Den som mottar gaven får med andre ord rundt 19 000 kroner for de 15 000 kronene du har brukt – og du får anledning til å overføre formue uten at det blir regnet arveavgift av beløpet.

Men BSU-innskudd utgjør bare en liten del av den totale summen et ektepar kan gi til sine barn og barnebarn hvert år, og det gjelder å være smart med hvordan pengene gies. Med en mer klattvis overføring av midler kan det bli en utfordring for mottakerne å forvalte pengegavene smart, slik at de ikke blir borte i det store sluket.

Langsiktig sparing
Forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand anbefaler å opprette fondssparing på arvingenes vegne.
- Langsiktige spareavtaler i fond er en god løsning for å sluse ekstrapengene utenom det vanlige husholdningsbudsjettet, sier Haug.

Han er ikke i tvil om at avgiftsomlegningen er godt nytt for de aller fleste nordmenn.
- Nå kan store summer overføres fra én generasjon til de neste uten at staten stikker av med en eneste krone. Og én ting til: Du kan spandere så mye du vil til arvingene uten at det går ut over fribeløpet for gaver. Ta småbarnsfamilien med på en helaften mens de andre besteforeldrene er barnevakt - inviter hele bølingen med til Syden - det handler om å leve!
23 oktober 2008

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest.

Disse svenske pengene blir ugyldige i 2017

Har du svenske sedler og mynter liggende, har du en god unnskyldning for en tur over grensen snart.

Økonomitips for sommeren

Det er tid for feriepenger og skattepenger. Her gir Vi i villas egen forbrukerøkonom deg råd om hvordan du best kan utnytte pengestrømmen.

Fem råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet

Drømmer du om en fritidsbolig i utlandet? Her er fem råd før du går i gang.

Har du satt opp budsjett for året?

Med et budsjett er du bedre rustet til å møte de økonomiske utfordringene året bringer. Vi viser deg hvordan det gjøres.

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover...

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

Kritiserer egen bransje

BYGGmax-sjef Magnus Agervald går ut mot bransjen han selv er en del av, og kritiserer kollegaers manglende vilje til å publisere priser og lagerstatus...

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no