Pengebruk som du tjener på

Personlig økonomi

Det er mulig å bruke penger så du får mer tilbake. Her er seks tips til hvordan du kan bruke skattepengene.

I disse dager sendes skatteoppgjøret ut til de fleste, og er du så heldig å ha skattepenger til gode, får de nok snart ben å gå på. Men ikke sløs bort alt. Vær fornuftig med pengene, og du kan tjene på det i det lange løp. Her er seks råd for hvordan du best kan bruke skattepengene.

Spar i BSU
Hvis du har anledning til det, sett pengene i BSU. Med dagens lave rentenivå er også innskuddsrenten latterlig lav, men BSU er unntaket. Ikke bare har BSU-kontoen gjerne høyere avkastning enn vanlige sparekonti, men du får 20% fradrag på skatten. Du kan spare inntil 20 000 kroner i året i BSU til og med det året du fyller 33.

Betal ned på lånet
Har du høy belåningsgrad på boligen, kan det nå være lønt å betale ned ekstra på lånet for å komme deg under den belåningsgraden som gir best rente. En ekstra pott fra skattepengene, sammen med økte avdrag nå som renta er lav, vil kunne ta deg fra høyeste rentesats til en mer gunstig sats. Når renta igjen stiger, vil de hundrelappene du sparer hver måned med lavere rentesats komme godt med. Har du derimot fastrente, er det ikke lønt å betale ned på lånet.


I disse dager får norske skattebetalere utbetalt skatte penger.

Lag en buffer
Hvis du ikke allerede har det, bør du lage deg en buffer til trangere tider. Bufferen gjør det mulig å møte uforutsette utgifter uten å måtte ta opp dyre forbrukslån. La pengene helst stå på en egen konto, så du ikke fristes til å bruke dem uten av det er strengt nødvendig.
- To månedslønner er en grei tommelfingerregel, men hvis du jobber i en risikoutsatt næring bør du vurdere en større buffer, anbefaler Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Puss opp
En uventet pengepott kan gi deg anledning til å gå i gang med et oppussingsprosjekt. For noen tusenlapper kan du få malt soverommet, kjøpt nye gardiner og sengetøy, og vips har du et nytt og lekkert soverom. Og er det en null ekstra bak summen du får igjen på skatten, kan du for eksempel bytte ut kjøkkeninnredningen eller legge ny parkett på stua eller skifte ut dørene i huset. Oppussing kan være med å øke verdien på boligen, og det kan være lønt selv om du ikke har tenkt å selge. Høyere markedsverdi vil kunne senke belåningsgraden på boligen og gi deg gunstigere rente på boliglånet.

Kjøp deg fri
Det sies at tid er blitt den nye luksusen, og det kan være vel anvendte penger å kjøpe seg fri fra en del av vedlikeholdet i boligen. Istedet for å tilbringe sommerdagene i en stige langs husveggen, kan du for eksempel bruke skattepengene til å leie inn arbeidskraft som kan gjøre det for deg. Det er økonomisk riktig å holde huset ved like, men det er ingen grunn til at det absolutt må være du som gjør jobben. Kjøp deg fri.

Litt luksus i hverdagen
Men man skal ikke være bare fornuftig hele tiden heller. Istedet for å kaste bort skattepengene på hundre forskjellige småting eller la dem gå inn i det store husholdningssluket, kan det være vel så lurt å bruke dem på én dyr ting du lenge har ønsket deg. Kanskje kan du nå skaffe deg den store flatskjerm-tv-en du har ønsket deg eller endelig få deg en sittegressklipper til plenklippen. Å kunne betale kontant for dyre luksusgjenstander sparer deg i det minste for dyre forbrukslån eller kredittkortgjeld med høy rente.

22 juni 2009

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest.

Har du satt opp budsjett for året?

Med et budsjett er du bedre rustet til å møte de økonomiske utfordringene året bringer. Vi viser deg hvordan det gjøres.

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

Spar 15 000 med enkle tiltak

Her er sparetips for deg som trenger å stramme inn livreima. Med enkle grep kan du spare 15 000 kroner årlig i hjemmet.

Hytteselgere må være tålmodige

Tålmodighet er en dyd i dagens hyttemarked.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

Eiendom og arv – hva koster det?

Det kan bli dyrt å arve eiendom, særlig gjelder dette for familier med verdifulle hus og hytter og/eller få arvinger.

Kritiserer egen bransje

BYGGmax-sjef Magnus Agervald går ut mot bransjen han selv er en del av, og kritiserer kollegaers manglende vilje til å publisere priser og lagerstatus...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no