Pengebruk som du tjener på

Personlig økonomi

Det er mulig å bruke penger så du får mer tilbake. Her er seks tips til hvordan du kan bruke skattepengene.

I disse dager sendes skatteoppgjøret ut til de fleste, og er du så heldig å ha skattepenger til gode, får de nok snart ben å gå på. Men ikke sløs bort alt. Vær fornuftig med pengene, og du kan tjene på det i det lange løp. Her er seks råd for hvordan du best kan bruke skattepengene.

Spar i BSU
Hvis du har anledning til det, sett pengene i BSU. Med dagens lave rentenivå er også innskuddsrenten latterlig lav, men BSU er unntaket. Ikke bare har BSU-kontoen gjerne høyere avkastning enn vanlige sparekonti, men du får 20% fradrag på skatten. Du kan spare inntil 20 000 kroner i året i BSU til og med det året du fyller 33.

Betal ned på lånet
Har du høy belåningsgrad på boligen, kan det nå være lønt å betale ned ekstra på lånet for å komme deg under den belåningsgraden som gir best rente. En ekstra pott fra skattepengene, sammen med økte avdrag nå som renta er lav, vil kunne ta deg fra høyeste rentesats til en mer gunstig sats. Når renta igjen stiger, vil de hundrelappene du sparer hver måned med lavere rentesats komme godt med. Har du derimot fastrente, er det ikke lønt å betale ned på lånet.


I disse dager får norske skattebetalere utbetalt skatte penger.

Lag en buffer
Hvis du ikke allerede har det, bør du lage deg en buffer til trangere tider. Bufferen gjør det mulig å møte uforutsette utgifter uten å måtte ta opp dyre forbrukslån. La pengene helst stå på en egen konto, så du ikke fristes til å bruke dem uten av det er strengt nødvendig.
- To månedslønner er en grei tommelfingerregel, men hvis du jobber i en risikoutsatt næring bør du vurdere en større buffer, anbefaler Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Puss opp
En uventet pengepott kan gi deg anledning til å gå i gang med et oppussingsprosjekt. For noen tusenlapper kan du få malt soverommet, kjøpt nye gardiner og sengetøy, og vips har du et nytt og lekkert soverom. Og er det en null ekstra bak summen du får igjen på skatten, kan du for eksempel bytte ut kjøkkeninnredningen eller legge ny parkett på stua eller skifte ut dørene i huset. Oppussing kan være med å øke verdien på boligen, og det kan være lønt selv om du ikke har tenkt å selge. Høyere markedsverdi vil kunne senke belåningsgraden på boligen og gi deg gunstigere rente på boliglånet.

Kjøp deg fri
Det sies at tid er blitt den nye luksusen, og det kan være vel anvendte penger å kjøpe seg fri fra en del av vedlikeholdet i boligen. Istedet for å tilbringe sommerdagene i en stige langs husveggen, kan du for eksempel bruke skattepengene til å leie inn arbeidskraft som kan gjøre det for deg. Det er økonomisk riktig å holde huset ved like, men det er ingen grunn til at det absolutt må være du som gjør jobben. Kjøp deg fri.

Litt luksus i hverdagen
Men man skal ikke være bare fornuftig hele tiden heller. Istedet for å kaste bort skattepengene på hundre forskjellige småting eller la dem gå inn i det store husholdningssluket, kan det være vel så lurt å bruke dem på én dyr ting du lenge har ønsket deg. Kanskje kan du nå skaffe deg den store flatskjerm-tv-en du har ønsket deg eller endelig få deg en sittegressklipper til plenklippen. Å kunne betale kontant for dyre luksusgjenstander sparer deg i det minste for dyre forbrukslån eller kredittkortgjeld med høy rente.

22 juni 2009

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no