Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.


Foto: Colourbox. Hvorfor la hytta stå tom når du kan tjene penger på å leie den ut?

De fleste som eier en fritidsbolig, lar den stå tom det meste av året. Hvorfor heller ikke tjene penger på hytta når den ikke er i bruk?

Skattefritt
I påska er det mange som ønsker å leie hytter. Og har du hytte, men foretrekker å tilbringe den et annet sted enn på fjellet, kan du raskt tjene noen skattefrie kroner på å leie ut hytta i påska. De første 10 000 kronene du tjener på utleie av fritakslignet fritidsbolig er nemlig skattefrie.

Denne regelen gjelder for alle fritidseiendommer, enten det er hytte, landsted eller leilighet. Selv en byleilighet kan regnes som fritidseiendom.
– Forutsetningen er at du som eier bruker eiendommen som vanlig for fritidseiendommer, skriver Åse Kristin Nebb Ek i boka ”Slik sparer du skatt”.

Gunstige vilkår
Fribeløpet på 10 000 kroner gjelder for hver enkelt eiendom. Det betyr at om du har flere fritakslignede hytter, for eksempel et sommerhus på Sørlandet og ei jakthytte på fjellet, kan du leie ut begge to og få inntil 20 000 skattefrie kroner til sammen.

Skattevilkårene er også gunstige om du ønsker å leie ut fritidsboligen i mer enn et par uker i året. Utover fribeløpet på 10 000 kroner, beskattes nemlig kun 85% av utleieinntektene. Det betyr at om du leier ut hytta for 25 000 kroner i året, betaler du bare 3570 kroner i skatt og sitter altså igjen med 21 430 selv.

Andre regler for utleiehytter
Vær oppmerksom på at dette gjelder fritakslignede fritidsboliger. Andre regler gjelder dersom hytta er å anse som ren utleiehytte.

– Det er et vilkår at eieren benytter eiendommen i rimelig omfang over tid. Oppfylles ikke nevnte vilkår om brukstid, vil eiendommen bli regnet som utleiehytte, står det i brosjyren ”Skatt ved utleie av bolig”, publisert av Skattetaten.

I slike tilfeller vil alle leieinntekter være skattepliktig, men samtidig får du anledning til å trekke fra for utgifter til vedlikehold.

Kilder: ”Slik sparer du skatt” og Skatteetaten.