Bilde: Colourbox

Privat kjøp og salg av bolig

Personlig økonomi

Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Kjøp og salg av bolig uten bruk av megler er blitt mer aktuelt nå som Finn.no har åpnet opp for private boligannonsører. Men hva innebærer det egentlig av fordeler og ulemper når megleren ikke lenger er involvert i prosessen? For å få svar på det, har vi kontaktet Vi i villas egen ekspert på juridiske spørsmål, advokatfullmektig Vegard Syvertsen hos advokatfirmaet Grande & Co.

– Det er først og fremst en økonomisk fordel ved å selge boligen uten å gå gjennom megler. I tillegg kan det argumenteres for at du får et større eierskap i salget om du gjør det selv. Du kan da blant annet selv sørge for at visningene blir holdt slik du ønsker det, sier Syvertsen.


Tid er penger: – Det du sparer i penger, får du igjen i arbeidstid.

Tid er penger
– Ulempen for selger ved ikke å bruke megler er jo arbeidstiden som går med. Det du sparer i penger, får du igjen i arbeidstid. Du må rett og slett jobbe litt for pengene du sparer på ikke å bruke megler, sier Syvertsen.

Avhendingslova og eiendomsmeglingsloven regulerer salg av fast eiendom, men selger du privat, vil ikke eiendomsmeglingsloven gjelde direkte.

Slurv kan bli mangel
– Men du må likevel sørge for å overføre en heftelsesfri eiendom og at alle relevante opplysninger fra kommunen og så videre er innhentet. Legger du f.eks. boligen ut på Finn.no, må du være bevisst på at du ikke tar munnen for full når du beskriver boligen. Du må heller ikke unnlate å gi nødvendige opplysninger, men passe på å få ut all nødvendig informasjon, sier Syvertsen.

I motsatt fall risikerer du at det slår tilbake på deg som mangel ved boligen. 

Les også:

Søk støtte til oppussing av gamle hus

Dersom du har kjøpt eller arvet et gammelt hus som er fredet eller er erklært verneverdig kan du få gode tips og råd til oppussing av ditt gamle hus...

Kjøper i det private markedet

Men hva med deg som skal kjøpe bolig? Hvilke fordeler og ulemper er det for deg at det ikke er en megler med i bildet?

– Kjøper du privat har du ikke eiendomsmeglingsloven å støtte deg til, men lov om avhending av fast eiendom vil likevel gjelde selv om megler ikke har vært involvert. Kjøper du gjennom megler, har megler innhentet alle nødvendige opplysninger. Ettersom de færreste boligkjøpere er profesjonelle innen boligkjøp, vil det kanskje føles ekstra trygt at en megler står ansvarlig for alle opplysninger, sier Syvertsen.

Gjør grundig forarbeid
Det er likevel ikke noe i veien for å kjøpe privat, men det kan være verdt å bruke litt tid på å sikre deg før du legger inn et bindende bud.

– Det stilles nok større krav til en person som kjøper bolig uten megler, sier Syvertsen.

Det innebærer i hovedsak å gå nøye gjennom boligen før kjøp og å være påpasselig med å stille nok spørsmål til selger.

Les også:

Årets staude, Hestemynte – aromatisk og dekorativ

Denne flotte stauden har også blitt valgt som årets staude av staudegruppen i Norsk Gartnerforbund forteller Tonje Bergh, informasjonsansvarlig ved...

– Aller helst bør du gjøre dette over e-post eller på annen måte få det skriftlig, slik at du i ettertid man vise til at du har stilt nok spørsmål i forbindelse med kjøpet. Paragraf 6.7 i eiendomsmeglingsloven gir en liste over alle opplysninger som skal følge ved et boligsalg. Den kan være grei å bruke som en mal på hvilke spørsmål du bør stille selger, anbefaler Syvertsen.

22 februar 2010
Mer om Personlig økonomi

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

Personlig økonomi FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en av dem bør du skynde deg.

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Personlig økonomi Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Personlig økonomi Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Personlig økonomi Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Personlig økonomi Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Personlig økonomi Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Personlig økonomi Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Personlig økonomi Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Personlig økonomi Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Personlig økonomi Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring selger og kjøper?

All info om eiendom på ett nettsted

Personlig økonomi For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Personlig økonomi Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

Personlig økonomi En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av boligen med 50 000 kroner – hvis du har satset på kurante farger og løsninger.

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

Personlig økonomi I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Personlig økonomi Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no