Bilde: Getty Images

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Personlig økonomi

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest. Her er forbrukerøkonom Silje Sandmæls beste sparetips for ferien.

I juni måned kan de aller fleste puste lettet ut: Ferien nærmer seg, forhåpentligvis har man fått litt igjen på skatten og feriepengene har kommet på konto.

Med kanskje mer penger enn ellers er dette en gyllen mulighet til å komme økonomisk ovenpå. Vi i villas ekspert på økonomi og forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, mener du bør bruke pengene taktisk.

– Har du dyr gjeld som forbrukslån eller kredittkortgjeld bør det stå øverst på prioriteringslisten din. De ekstra kronene bør også fylle på bufferen til i tilfelle uforutsette utgifter, sier hun og fortsetter:

– Har du allerede økonomisk stålkontroll, kan du bruke pengene på å hygge deg litt ekstra på ferieturen eller bruke de på å realisere det du går og drømmer om. De ekstra pengene kan være startskuddet du trenger for å kunne gjennomføre en etterlengtet oppussing eller kjøpe båten du har siklet på.

Sett opp feriebudsjett

Sommerferien bringer ofte med seg en rekke fristelser: vi er i godt humør og terskelen er gjerne lavere for å strekke seg etter lommeboka.

Derfor kan det være lurt å lage en handleliste før du starter på shoppefesten. Ifølge Sandmæl er nemlig folk generelt sett ikke så flinke til å planlegge forbruket sitt om sommeren.

– Med ekstra penger i lommeboka sitter gjerne forbruket litt løsere i ferieukene. For ikke å gå høsten i møte med minus på konto er det viktig å planlegge forbruket ditt gjennom sommeren, sier hun.

– Dette gjør du ved å sette opp et feriebudsjett med oversikt over utgifter til reise, bo og forbruk i ferien. Man skal jo kose seg i ferien og det smaker ekstra godt når du kan gjøre det med god samvittighet.

Ikke la mange bekker små gjør en stor å. Foto: Getty Images

Fått igjen på skatten?

For å få økonomisk kontroll er du også nødt til å gå gjennom gamle synder og sette opp et budsjett.

Bruk litt tid på å få oversikt over utgiftene dine til bolig, forsikring, strøm, transport, telefonbruk og internettabonnement, mat og klær. Når du har gjort dette er tiden inne for å skrelle bort unødvendige utgifter.

Hvilke utgifter du vil kutte avhenger av hva du ønsker å prioritere pengene dine på. Sett av en post i budsjettet til sparing og sett deg konkrete sparemål.

Da blir det enklere å vite hvor mye penger du må sette av og hvordan du skal plassere de for å nå målet ditt. Sparingen bør skje månedlig, slik at du får en struktur på det. 

Får du igjen på skatten er dette en gyllen mulighet til å friskmelde økonomien din. Hva du skal bruke skattepengene på avhenger av din økonomiske situasjon, forteller forbrukerøkonomen.

– Har du dyr gjeld bør du prioritere å nedbetale dette, har du rom for sparing og kan ta litt risiko kan du bevege deg inn på aksjemarkedet, sier Sandmæl.

10 sparetips til sommerferien:

1. Sett opp et feriebudsjett: Planlegg forbruket ditt i ferieukene, hvis ikke kan gode økonomiske hensikter fort bli overskygget av fristelser.

2. Tjen penger på ferien: Ikke la hytta eller boligen stå tom mens du er på ferie. Du kan leie ut bolig og hytte for opptil 20.000 kroner og 10.000 kroner skattefritt.

3. Betal turen med kredittkort: Betaler du reisen med kredittkort får du basis reiseforsikring med på kjøpet.

4. Leilighet i stedet for hotell: Er dere flere som reiser, lei leilighet i stedet for hotell. På denne måten kan dere lage noe av maten selv og spare inn fine summer på matposten.

5. Gjør ferieshoppingen momsfri: Når du handler, spør alltid om taxfree, da kan du få igjen momsen på flyplassen.

6. Betal i lokal valuta: Betal alltid i lokal valuta. Velger du norske kroner er det nemlig butikken som setter kursen.

7. Husk gebyrer ved uttak: Husk alltid å sjekke gebyrene når du skal ta ut penger i utlandet. Er det dyrt kan det være penger å spare ved å ta ut pengene i en annen bank.

8. Ta med frysebag: Ta med en liten frysebag med kald drikke og lunsj på stranden, så slipper du å betale mer enn nødvendig for strandkosen.

9. Gjør research på forhånd: Bruk nettet og finn ut av hva du vil gjøre og se på ferieturen. Ofte får du rabatt hvis du blir med på flere utflukter eller går på museet innenfor visse tidspunkter.

10. Følg med på forbruket ditt: Dette kan du gjøre ved å bestille sms-varsling i nettbanken, slik at du kan følge med på pengebruken din.

Hold deg oppdatert på siste nytt innen hus og bolig – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

1 juli 2016

Disse svenske pengene blir ugyldige i 2017

Har du svenske sedler og mynter liggende, har du en god unnskyldning for en tur over grensen snart.

Økonomitips for sommeren

Det er tid for feriepenger og skattepenger. Her gir Vi i villas egen forbrukerøkonom deg råd om hvordan du best kan utnytte pengestrømmen.

Fem råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet

Drømmer du om en fritidsbolig i utlandet? Her er fem råd før du går i gang.

Har du satt opp budsjett for året?

Med et budsjett er du bedre rustet til å møte de økonomiske utfordringene året bringer. Vi viser deg hvordan det gjøres.

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover...

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

Kritiserer egen bransje

BYGGmax-sjef Magnus Agervald går ut mot bransjen han selv er en del av, og kritiserer kollegaers manglende vilje til å publisere priser og lagerstatus...

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

Ikke kjøp hytta usett

Ikke kjøp hytta usett. Ta deg tid til å undersøke eiendommene du vurderer å kjøpe, selv om reisetiden er lang.