Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.


– Finanskrisen har skapt stor uro over hele verden, og også i Norge er vi rammet. Vi hører stadig om bedrifter som må nedbemanne eller legge ned, og folk mister jobben. I en sånn situasjon er det viktig å se på utgiftene og inntektene og se hvordan man kan klare sin egen personlige økonomi, sier Magne Gundersen. Han er forbrukerøkonom i Sparebank 1 og kjent fra tv-programmet Luksusfellen hvor han tidligere var programleder.

Det første du må gjøre for å få kontroll over egen økonomi, er å sette opp et budsjett. Uten budsjett, har du ikke oversikt over hvor mye som kommer inn og hvor mye som går ut, og da er det fort gjort å overforbruke. Sett opp en plan for eget forbruk og finn ut hvordan du ønsker å disponere inntektene og hva du ønsker å bruke pengene på.

Start med inntekter
Når du skal sette opp et budsjett, er det greit å begynne med å lage en oversikt over inntektene.
– Du får gjerne en lønn, trygd eller stønad hver måned, men det er noen inntekter som ikke er fast hver måned. Det kan for eksempel være i desember, da det er halv skatt og du får mer inn på konto, og så er det feriepenger i juni som regel, og da får et mye større beløp, sier Gundersen.

–  Men det kan også være andre inntekter enn lønn og trygd. Det kan være barnetrygd, barnebidrag, renteinntekter, bonus, og andre ting. Få det med inn i budsjettet og sett inntekten inn i den måneden du får pengene utbetalt.

Etter at du har listet opp alle inntektene, er det tid for å ta for seg utgiftene.
– Et smart sted å begynne er å gå gjennom tidligere regninger som er betalt eller du kan gå gjennom kontoutskriften fra banken. Da ser du hva slags type utgifter du har, når de skal betales og hvilke beløp det dreier seg om. Da får du en ganske bra oversikt over utgiftene, sier Gundersen.

De mange utgiftene
Utgiftene kan være mange og dukke opp til ulike tider av åert, så bruk god tid på denne delen av budsjettet. Gundersen anbefaler at du grupperer utgiftene i poster for å være sikker på at du får med deg alt i budsjettet.

– En post i budsjettet kan være boligutgifter. Det er en stor og viktig utgiftspost for mange, så her må vi huske på å få med alt. Det kan være husleie hvis du leier. Eier du boligen, kan det være fellesutgifter, kommunale utgifter, boliglånsutgifter og husk å ha med både renter og avdrag. Du tar også med strøm og nettleie, forsikring, vedlikehold, og alt som har med boligen og det å bo gjøre, sier han. 

I tillegg til bolig, er transportutgifter en annen viktig utgiftspost. Også her gjelder det å få med seg absolutt alle former for utgifter knyttet til denne posten.

– Mange familier i dag har bil, kanskje til og med to biler, og da utgjør bilutgiftene ganske mye penger. Og det er ikke bare bensin som koster. Det er lån og avdrag på billånet, det er service og vedlikehold av bilen, årsavgift, parkering, og kjører du litt uforsiktig kan det bli fartsbøter og slikt. Det er i det hele tatt mange ting å ta med. Hvis du ikke har bil, har du kanskje månedskort på tog eller buss. Da må du selvsagt ta med det, sier Gundersen.

– Andre poster du kan ta med kan være mat og drikke. Her tar du med det du bruker i butikken og det du handler mat for og spiser ute. Klær og sko er en annen post. I tillegg har du mange andre typer utgifter. Det kan være utgifter til mobiltelefon, lisens, tv-kanal, barnehage, SFO. Hvilke type utgifter man har varierer fra husholdning til husholdninge, men poenget er at du får alle utgifter med i budsjettet.

Verktøy til budsjetteringen
– Strengt tatt trenger du ikke mer enn penn og papir for å lage ditt eget budsjett. Men det finnes også en rekke hjelpemidler, for eksempel på nett. Søker du på Google på privatbudsjett dukker det opp mange muligheter. Jeg tipper også at banken din har et budsjettverktøy i nettbanken som du kan bruke. Noen er avanserte og noen er enkle. Du får finne ut hva som passer for deg, sier Gundersen.

Hvis du har lyst å vite hva som regnes som fornuftige beløp på utgifter innenfor de enkelte postene, kan du gå inn på nettsidene til Statens institutt for forbruksforskning. Her vil du finne en budsjettkalkulator, og det gir en veldig god pekepinne på hva som er standard utgifter for en familie på din størrelse.

– Når du har satt opp et ferdig budsjett, vil du mye lettere kunne se hvor du må stramme inn og spare og når du har penger til overs. Og de pengene kan du jo spare til uforutsette utgifter eller ha et konkret sparemål, for eksempel en ferietur for hele familien, avslutter Gundersen.