Bilde: Einar Vestheim

Slik takler du renteoppgangen

Personlig økonomi
Slik takler du renteoppgangen om økonomien begynner å bli trang.Foto: Nordea
Sentralbanken satte opp styringsrenten med en kvarting til 5.5% tidligere i uka, og bankene følger sannsynligvis snart etter. For mange begynner det nå å merkes på privatøkonomien, og hvis du er en av dem som sliter, er det på tide å ta noen grep. I følge forbrukerøkonom i Nordea, Liv Irene Haug, finnes det flere muligheter.

- Skaff deg først en økonomisk oversikt. Da er det lettere å styre økonomien. Finn ut hva du betaler i strøm, i forsikring, i eiendomsavgifter, og alt annet av variable utgifter, slik at du ikke får deg noen overraskelser. Undersøk også hvor mye du betaler i avdrag og renter på boliglånet, råder hun

Forleng nedbetalingstiden
Hvis du var lur og betalte inn ekstra på lånet da renten var lav, stiller du sterkere i dag. Det lønner seg å betale ned lånet, nettopp for å ha muligheter i slike situasjoner. Kort nedbetalingstid på lånet gir høye månedsutgifter, men samtidig har du bygget deg opp en egenkapital som gir deg mer fleksibilitet.

- Et alternativ for å lette trykket i privatøkonomien kan være å forlenge nedbetalingstiden på lånet. Det er fullt mulig å få forlenget lånet med noen år, men det avhenger av belåningsgraden. Har du lånt til over pipa, får du sannsynligvis ikke forlenget nedbetalingstiden, men vi behandler hver kunde for seg, sier Haug.

Be om avdragsfrihet
Et annet alternativ er å be om avdragsfrihet.
- Det er forholdsvis enkelt å få gjennomslag for avdragsfrihet på lånet om du forklarer situasjonen for rådgiveren din i banken, men du skal helst ha oppført deg skikkelig og ha et ryddig kundeforhold, sier Haug.

Ikke glem at både avdragsfrihet og forlenget nedbetalingstid fører til at du totalt sett betaler mer på lånet. Det er likevel grep som kan vurderes i tider hvor økonomien er trang.
- Nordmenn kjemper hardt for boligen og hytta, sier Haug.

Få ny takst
Hvis du har lån på over 60% eller 80% av gammel takst av boligen, kan det være på tide å oppsøke en megler for å få en ny verdivurdering. Bankene har gjerne et skille i renten for lån med belåningsgrad på 60% og/eller 80%. Jo mindre lån i forhold til markedsverdi, desto bedre rente kan du oppnå.

- Få ny takst på boligen. Boligprisene i Norge har gått opp ganske mye i verdi de siste årene, det er kun det siste halve året vi kan se at boligprisene har gått litt ned. Det kan derfor kan lønne seg med en ny takst dersom det er noen år siden sist og du tror at markedsverdien på boligen din har steget siden den gang. Prøv å oppnå beste rente fra banken din, anbefaler Haug.

Be om bedre tilbud
Hvis du ikke er fornøyd med hva banken din kan tilby deg, kan det være på tide å se seg rundt etter bedre avtaler. Det er kun bankene som tjener på lojale kunder.
- Vurder deretter om det er grunnlag for å shoppe rundt. Kanskje får du gunstigere rente i en annen bank? Men jeg anbefaler å spille med åpne kort overfor egen bank, muligens kan de greie litt bedre rente? sier Haug.

Men pass på at du tar en helhetsvurdering for å se om det virkelig lønner seg.
- Er det små forskjeller mellom bankene, lønner det seg ofte ikke å flytte lånet siden renten vil gå litt opp og ned. Tenk også over om banken har et fordelsprogram som krever at du også flytter andre konti over til den nye banken.

Kostnadene ved å være fordelskunde og rentene på innskuddskonti kan gjøre at det likevel ikke lønner seg å bytte bank.

Se på andre utgifter
Det er ikke bare på huslånet det er penger å spare. Den økonomiske oversikten du satte opp i starten, kan gi deg noen vink om andre steder i privatøkonomien hvor det er mulig å tjene inn noen kroner.

- Se på strømlevereandøren din. Kanskje får du rimeligere strøm om du bytter leverandør? Og hva med forsikringer? Det er mange småting som kan utgjøre en god del i kroner. La det gjerne gå sport i det, foreslår Haug.

Vær ærlig
Og sist, men ikke minst: vær ærlig, særlig overfor deg selv.
- Tenk gjennom hva du har råd til slik situasjonen er nå. Det er mulig du bør utsette oppussingen av badet i noen år til du har bedre råd.

Glem heller ikke å være ærlig når du setter opp budsjettet. Bruker du noen hundrelapper i uka på caffe latte og noen hundrelapper på vin og øl, ja, så må de enten med i budsjettet eller fjernes fra handlevanene dine.

- Lag et ærlig budsjett. Prøv å få med deg alle utgiftspostene dere har på bolig og ellers i familien. Du kan få hjelp av rådgiveren i banken til dette. Og vær ærlig overfor bankrådgiveren din. Si at: sånn er vår situasjon, hva kan dere hjelpe oss med?

23 oktober 2008

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no