Bilde: Colourbox

Syv råd til boligkjøpere

Personlig økonomi

Skal du kjøpe bolig for første gang? Les de syv rådene fra forbrukerøkonomen før du går i gang.
Foto: Sparebank 1 gruppen
Har alle skriveriene om den økende renten gjort deg nervøs? Det er lurt å ha is i magen, men det er ingen grunn til å gi opp drømmen om egen bolig.
- Det er fullt mulig for unge i dag å realisere boligdrømmen, sier forbrukerøkonom i SpareBank1, Magne Gundersen.

- Det er mulig å få inntil 100% lånefinansiering for nyetablerere, forutsatt at de har inntekt til å betjene lånet. De som sparer i BSU får ofte førstehjemslån til en gunstig rente. Det er også mulig å få Startlån fra kommunen, for eksempel til toppfinansiering, forteller han.

1. Sett opp budsjett
Første bud før du kjøper bolig, er å sette opp et budsjett. Skaff deg en oversikt over inntekter og utgifter. Det gir en pekepinn på hvor mye du tåler å ha i lån.
- Det er mange nye utgifter å ta høyde for når du kjøper bolig for første gang. Husk å ta med ikke bare rente og avdrag på lånet, men også forsikring, kommunale avgifter, eventuell eiendomskatt, høyere strømutgifter, vedlikehold osv, sier Gundersen.

2. Vurder behovet ditt
Det er dyrt å kjøpe og selge bolig. Det går fort noen titusener både til megler og til staten.
- Alle som skal kjøpe bolig, bør tenke på at boligen må dekke det behovet de har, både nå og for flere år fremover. Skal du for eksempel studere et sted i to år, bør du vurdere om du ikke skal leie i stedet, sier Gundersen.

3. Ta høyde for renteøkning
Selv om renten har steget mye siden bunnivået for få år siden, bør du legge inn nok slingringsmonn i budsjettet til at du klarer en videre renteøkning.
- Nå er det et mer normalt rentenivå enn det var for noen år siden, men renta går opp og ned. Derfor må du legge inn en margin for at renten kan være høyere enn i dag. Helst bør du klare at renten går opp tre prosentpoeng i forhold til dagens nivå.

4. Ta deg god tid
Mens markedet for et års tid siden var preget av raske salg og overopphetede budrunder, har du nå råd til å ta deg tid med valget.
- Prisene står forholdsvis stille nå, og det er mindre bevegelser i markedet. Det er et stort tilbud av boliger, så det er ingen grunn til å forhaste seg, sier Gundersen.

5. Undersøk fellesutgifter i sameie
Kjøper du enebolig, vet du stort sett hvilke utgifter du har å forholde deg til. Men er drømmeboligen en del av et sameie eller borettslag, bør du lese salgsoppgaven ekstra nøye.
- Du skal særlig passe deg for fellesutgiftene. Undersøk at avdragene på felleslånet betales ned. I motsatt fall kan du få deg en overraskelse om noen år når dere skal begynne å betale avdragene, sier Gundersen.

- Sjekk også vedlikeholdsutgiftene ved sameie. Har sameiet planlagt drenering av eiendommen eller skal de legge nytt tak neste år? Det kan absolutt være et pluss at bygget vedlikeholdes, men samtidig må du være klar over at utgiftene til dette vil komme, slik at du får det med i beregningene dine.

6. Ikke bryt Kinderegget ennå
Du trenger ikke avslutte BSU-kontoen idet du kjøper bolig. Du kan fortsette å spare til du når 100 000 kroner eller fyller 34 år.
- Ikke bryt BSU-avtalen før du har spart opp hele beløpet. Du får bare én sjanse til å spare i BSU, og bruker du av pengene, har du brukt opp sjansen din, sier Gundersen.

- BSU er tross alt den beste spareordningen vi har i Norge. Du får god rente på pengene som står på kontoen, du får skattelette av sparebeløpet, og du får lån i banken. BSU er rene Kinderegget.

7. Vær nøye på visning
- Få alle feil og mangler skriftlig. Og ta gjerne med fagmann om du vurderer et oppussingsobjekt, anbefaler Gundersen.

Om du ikke har kjøpt bolig før, anbefaler vi at du leser gjennom artiklene i Vi i villas guide for boligkjøpere, Boligkjøp ABC. Her finner du en rekke tips om hva du bør se etter i boligen når du er på visning.
23 oktober 2008
Mer om Personlig økonomi

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

Personlig økonomi FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en av dem bør du skynde deg.

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Personlig økonomi Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Personlig økonomi Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Personlig økonomi Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Personlig økonomi Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Personlig økonomi Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Personlig økonomi Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Personlig økonomi Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Personlig økonomi Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Personlig økonomi Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring selger og kjøper?

All info om eiendom på ett nettsted

Personlig økonomi For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Personlig økonomi Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

Personlig økonomi En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av boligen med 50 000 kroner – hvis du har satset på kurante farger og løsninger.

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

Personlig økonomi I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Personlig økonomi Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no