Syv råd til boligkjøpere

Skal du kjøpe bolig for første gang? Les de syv rådene fra forbrukerøkonomen før du går i gang.


Foto: Sparebank 1 gruppen

Har alle skriveriene om den økende renten gjort deg nervøs? Det er lurt å ha is i magen, men det er ingen grunn til å gi opp drømmen om egen bolig.
– Det er fullt mulig for unge i dag å realisere boligdrømmen, sier forbrukerøkonom i SpareBank1, Magne Gundersen.

– Det er mulig å få inntil 100% lånefinansiering for nyetablerere, forutsatt at de har inntekt til å betjene lånet. De som sparer i BSU får ofte førstehjemslån til en gunstig rente. Det er også mulig å få Startlån fra kommunen, for eksempel til toppfinansiering, forteller han.

1. Sett opp budsjett
Første bud før du kjøper bolig, er å sette opp et budsjett. Skaff deg en oversikt over inntekter og utgifter. Det gir en pekepinn på hvor mye du tåler å ha i lån.
– Det er mange nye utgifter å ta høyde for når du kjøper bolig for første gang. Husk å ta med ikke bare rente og avdrag på lånet, men også forsikring, kommunale avgifter, eventuell eiendomskatt, høyere strømutgifter, vedlikehold osv, sier Gundersen.

2. Vurder behovet ditt
Det er dyrt å kjøpe og selge bolig. Det går fort noen titusener både til megler og til staten.
– Alle som skal kjøpe bolig, bør tenke på at boligen må dekke det behovet de har, både nå og for flere år fremover. Skal du for eksempel studere et sted i to år, bør du vurdere om du ikke skal leie i stedet, sier Gundersen.

3. Ta høyde for renteøkning
Selv om renten har steget mye siden bunnivået for få år siden, bør du legge inn nok slingringsmonn i budsjettet til at du klarer en videre renteøkning.
– Nå er det et mer normalt rentenivå enn det var for noen år siden, men renta går opp og ned. Derfor må du legge inn en margin for at renten kan være høyere enn i dag. Helst bør du klare at renten går opp tre prosentpoeng i forhold til dagens nivå.

4. Ta deg god tid
Mens markedet for et års tid siden var preget av raske salg og overopphetede budrunder, har du nå råd til å ta deg tid med valget.
– Prisene står forholdsvis stille nå, og det er mindre bevegelser i markedet. Det er et stort tilbud av boliger, så det er ingen grunn til å forhaste seg, sier Gundersen.

5. Undersøk fellesutgifter i sameie
Kjøper du enebolig, vet du stort sett hvilke utgifter du har å forholde deg til. Men er drømmeboligen en del av et sameie eller borettslag, bør du lese salgsoppgaven ekstra nøye.
– Du skal særlig passe deg for fellesutgiftene. Undersøk at avdragene på felleslånet betales ned. I motsatt fall kan du få deg en overraskelse om noen år når dere skal begynne å betale avdragene, sier Gundersen.

– Sjekk også vedlikeholdsutgiftene ved sameie. Har sameiet planlagt drenering av eiendommen eller skal de legge nytt tak neste år? Det kan absolutt være et pluss at bygget vedlikeholdes, men samtidig må du være klar over at utgiftene til dette vil komme, slik at du får det med i beregningene dine.

6. Ikke bryt Kinderegget ennå
Du trenger ikke avslutte BSU-kontoen idet du kjøper bolig. Du kan fortsette å spare til du når 100 000 kroner eller fyller 34 år.
– Ikke bryt BSU-avtalen før du har spart opp hele beløpet. Du får bare én sjanse til å spare i BSU, og bruker du av pengene, har du brukt opp sjansen din, sier Gundersen.

– BSU er tross alt den beste spareordningen vi har i Norge. Du får god rente på pengene som står på kontoen, du får skattelette av sparebeløpet, og du får lån i banken. BSU er rene Kinderegget.

7. Vær nøye på visning
– Få alle feil og mangler skriftlig. Og ta gjerne med fagmann om du vurderer et oppussingsobjekt, anbefaler Gundersen.

Om du ikke har kjøpt bolig før, anbefaler vi at du leser gjennom artiklene i Vi i villas guide for boligkjøpere, Boligkjøp ABC. Her finner du en rekke tips om hva du bør se etter i boligen når du er på visning.