Bilde: Colourbox

Vær smart med rentegevinsten

Personlig økonomi

Norges Bank har igjen satt ned styringsrenten. Det betyr mer i lommeboka for de som har lån.

Uvanlig lave rentenivå er normalt sett et tegn på at det står dårlig til i samfunnsøkonomien, men for den jevne lånetaker oppleves det som regel som positivt at renten synker. Men hva betyr det utover at banken nå tar mindre av pengene dine? Vi i villa har tatt en prat med Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

- Slike meldinger om rentenedsettelse fungerer ofte som en påminnelse om at nå gjelder det å kjøpe bolig, men man bør se boligkjøpet i et lengre perspektiv. Et boliglån skal du tross alt leve med i 20-30 år, sier Warloe.


Hold hodet kaldt: Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea advarer mot å venne seg til dagens lave rentenivå.

- Lav rente bør ikke i seg selv avgjøre om du bør gå inn i bolig- eller hyttemarkedet. Det bør være en beslutning basert på at du ønsker deg en bolig eller hytte og at du ser du kan betjene lånet selv når renten går opp. Renten er stipulert å gå opp til nyttår, og det betyr at du da har bare et halvt år med lav rente.

Førstegangskjøpere
I følge Warloe får folk lån som før, men dagens rente blir ikke lagt til grunn i utregningene.
- For førstegangskjøpere vurderer vi fremdeles ut fra økonomien, altså hvor mye man tjener og man kan betjene lånet når renta stiger. Slik renten er i dag, ser vi på om folk tåler en renteøkning på fem prosentpoeng. Du må kunne betjene lånet selv om renten går til sju-åtte prosent, advarer hun.

For selv om renten holder et behagelig lavt nivå i disse dager, er det ikke mer enn et drøyt halvår siden renten lå på nettopp sju-åtte prosent. Og er den lav i dag, skal den opp på sikt.

- Norges Bank har sagt at på sikt er fem prosent normalnivået, men om renten stiger utover det er for tidlig å si. I det lange løp bør man ta sikte på en styringsrente på rundt fem prosent og dermed en utlånsrente på rundt seks prosent, mener Warloe.

Til de som skal inn på markedet i disse dager, har Warloe noen enkle, men gode, råd.
- Ta høyde for at renta skal opp, og ikke venn deg til det lave rentenivået vi har i dag.
Ikke bli overivrig i budrunder, men kjøp boligen ut fra en normalrente på fem-seks prosent, ikke ut fra dagens rentenivå, sier hun.

Sett til side til renteøkningen
De som allerede er i boligmarkedet, stiller litt annerledes enn førstegangskjøperne. Du må fremdeles klare en rente på sju-åtte prosent, men verdien av din egen bolig spiller også inn. Sitter du i en bolig du har eid i mange år, har du sannsynligvis lav gjeldsgrad og kan forhandle frem til beste rente. Men kjøpte du bolig i fjor og må selge i år, kan det stille seg annerledes.

- For de som allerede er i markedet, har verdien på boligen kanskje gått noe ned på bakgrunn av at boligprisene har sunket fra toppunktet. Det kan påvirke hvor mye du får låne utover den gjeldsgraden du allerede har, sier Warloe.

Til de som allerede sitter med bolig og gjeld, foreslår Warloe at de benytter rentegevinsten til å gjøre fremtiden lettere for seg selv.
- Har du høy gjeldsgrad, er dette kanskje tiden for å betale ned litt ekstra på lånet. Foretrekker du heller å ha pengene lettere tilgjengelig enn ved å binde dem opp i boligen, kan det være en idé å sette dem til side til renten stiger igjen.

For flere råd om hvordan du best kan dra nytte av rentegevinsten, les mer her .

8 mai 2009

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no