Bilde: Colourbox

Velg riktig bilforsikring

Personlig økonomi

Synes du det er vanskelig å velge riktig bilforsikring? Her får litt hjelp på veien.

Det kan være en krevende jobb å finne frem til riktig bilforsikring, men det er en jobb det er vel verdt å bruke litt tid på. Det kan nemlig ha konsekvenser for privatøkonomien din.

- Forsikringsutgifter kan fort gjøre dype innhogg i lommeboken din, men har du bil, så du ha forsikring, sier forbrukerøkonomen i Sparebank1, Magne Gundersen, kjent fra TV3s Luksusfellen.

- Men du kan gjøre en del ting selv for å få ned forsikringsutgiftene. Du kan ta godt vare på bilen og ha sikkerhetsutstyr; du kan samle forsikringne dine i ett selskap; eller passe på å velge riktig leverandør.

 

Finn behovet ditt
Lasse Billington er forsikringsrådgiver hos Finansportalen.no. Han mener at det i hovedsak er fem punkter du bør forholde deg til når du skal tegne forsikring.

- Det første er å finne ut om du har behov for den forsikringen du har, og dernest må du finne ut hvilket selskap som dekker dette behovet på best måte.

Har du bil, må du ha bilforsikring. Det kommer du ikke utenom. Ansvarsforsikringen er nemlig lovpålagt.

- Du trenger imidlertid ikke ha en full kaskoforsikring, du kan velge en delkaskoforsikring. Her er det gjerne slik at du bør forsikre deg mot de store katastrofer mens flau bris kan du fint bære på egne skuldre. Er bilen din billig og ikke verdt mye, er det helt greit å kjøpe kun en delkasko, sier Billington.

Påvirk prisen
Neste punkt er pris.
- Og da velger du selvsagt det selskapet som gir deg lavest pris på det behovet du har, sier Billington.

Som Gundersen minner han om at det er mulig å påvirke forsikringspremien gjennom egne tiltak.
- Det er mulig for deg å påvirke den prisen du betaler for forsikringen din, og på den måten spare penger. Ved å ha alarm på bilen din eller parkere i garasje eller gjennomføre andre risikoreduserende tiltak blir forsikringspremien din lavere. Som regel vil du få igjen for denne investeringen på lang sikt.

Når du begynner å sjekke hvilke selskaper som gir deg laveste pris ut i fra det forsikringsbehovet du har, er det et par ting du bør være oppmerksom på. Det ene er den prisen du betaler for å tegne forsikringen, den såkalte forsikringspremien, og det andre er den prisen du betaler for å bruke forsikringen hvis en skade skulle oppstå.

- Her er det viktig å være ærlig og gi sannferdig informasjon når du tegner forsikringen. Det er gjerne slik at bilforsikringen blir dyrere hvis du har en 18-åring i huset som skal bruke bilen din. Hvis du pynter på sannheten og sier at vedkommende ikke skal bruke bilen din får du riktignok en lavere premie, men da vil også forsikringsoppgjøret ditt lide under det dersom denne 18-åringen kjører bilen ved et uhell, sier Billington.

Misfornøyd? Klag!
Når uhellet først er ute, er det godt å ha forsikringen i orden. Men selv når dokumentene er i orden, kan man oppleve at forsikringsutbetalingen ikke skjer som forventet. Da er det greit å vite at det finnes et tvisteløsningsorgan du kan henvende deg til.

- Den femte tingen som er kjekk å vite når det gjelder ditt forsikringsforhold, er at du kan klage hvis du er uenig i selskapets behandling av deg som kunde. Det finnes noe som heter Forsikringsklagekontoret, som du kan rette klager til og få en nøytral og objektiv vurdering av hvem som har rett, om det er deg eller forsikringsselskapet. Denne klageordningen er gratis, sier Billington.

- Synes du at alle disse tingene om forsikring er komplisert og vanskelig, så har du faktisk rett i det. Det finnes immidlertid hjelp. Gå inn på Finansportalen.no. Der viser vi frem de ulike forsikringenes dekninger og du får hjelp til å velge det som passer deg.

3 august 2009

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no