Bilde: Colourbox

Velg riktig bilforsikring

Personlig økonomi

Synes du det er vanskelig å velge riktig bilforsikring? Her får litt hjelp på veien.

Det kan være en krevende jobb å finne frem til riktig bilforsikring, men det er en jobb det er vel verdt å bruke litt tid på. Det kan nemlig ha konsekvenser for privatøkonomien din.

- Forsikringsutgifter kan fort gjøre dype innhogg i lommeboken din, men har du bil, så du ha forsikring, sier forbrukerøkonomen i Sparebank1, Magne Gundersen, kjent fra TV3s Luksusfellen.

- Men du kan gjøre en del ting selv for å få ned forsikringsutgiftene. Du kan ta godt vare på bilen og ha sikkerhetsutstyr; du kan samle forsikringne dine i ett selskap; eller passe på å velge riktig leverandør.

 

Finn behovet ditt
Lasse Billington er forsikringsrådgiver hos Finansportalen.no. Han mener at det i hovedsak er fem punkter du bør forholde deg til når du skal tegne forsikring.

- Det første er å finne ut om du har behov for den forsikringen du har, og dernest må du finne ut hvilket selskap som dekker dette behovet på best måte.

Les også:

Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert...

Har du bil, må du ha bilforsikring. Det kommer du ikke utenom. Ansvarsforsikringen er nemlig lovpålagt.

- Du trenger imidlertid ikke ha en full kaskoforsikring, du kan velge en delkaskoforsikring. Her er det gjerne slik at du bør forsikre deg mot de store katastrofer mens flau bris kan du fint bære på egne skuldre. Er bilen din billig og ikke verdt mye, er det helt greit å kjøpe kun en delkasko, sier Billington.

Påvirk prisen
Neste punkt er pris.
- Og da velger du selvsagt det selskapet som gir deg lavest pris på det behovet du har, sier Billington.

Som Gundersen minner han om at det er mulig å påvirke forsikringspremien gjennom egne tiltak.
- Det er mulig for deg å påvirke den prisen du betaler for forsikringen din, og på den måten spare penger. Ved å ha alarm på bilen din eller parkere i garasje eller gjennomføre andre risikoreduserende tiltak blir forsikringspremien din lavere. Som regel vil du få igjen for denne investeringen på lang sikt.

Når du begynner å sjekke hvilke selskaper som gir deg laveste pris ut i fra det forsikringsbehovet du har, er det et par ting du bør være oppmerksom på. Det ene er den prisen du betaler for å tegne forsikringen, den såkalte forsikringspremien, og det andre er den prisen du betaler for å bruke forsikringen hvis en skade skulle oppstå.

- Her er det viktig å være ærlig og gi sannferdig informasjon når du tegner forsikringen. Det er gjerne slik at bilforsikringen blir dyrere hvis du har en 18-åring i huset som skal bruke bilen din. Hvis du pynter på sannheten og sier at vedkommende ikke skal bruke bilen din får du riktignok en lavere premie, men da vil også forsikringsoppgjøret ditt lide under det dersom denne 18-åringen kjører bilen ved et uhell, sier Billington.

Misfornøyd? Klag!
Når uhellet først er ute, er det godt å ha forsikringen i orden. Men selv når dokumentene er i orden, kan man oppleve at forsikringsutbetalingen ikke skjer som forventet. Da er det greit å vite at det finnes et tvisteløsningsorgan du kan henvende deg til.

Les også:

Unngå konflikt ved arv av hytte

Når en fritidseiendom skal deles mellom arvinger, kan det fort oppstå konflikter. Men det er mulig å unngå det.

- Den femte tingen som er kjekk å vite når det gjelder ditt forsikringsforhold, er at du kan klage hvis du er uenig i selskapets behandling av deg som kunde. Det finnes noe som heter Forsikringsklagekontoret, som du kan rette klager til og få en nøytral og objektiv vurdering av hvem som har rett, om det er deg eller forsikringsselskapet. Denne klageordningen er gratis, sier Billington.

- Synes du at alle disse tingene om forsikring er komplisert og vanskelig, så har du faktisk rett i det. Det finnes immidlertid hjelp. Gå inn på Finansportalen.no. Der viser vi frem de ulike forsikringenes dekninger og du får hjelp til å velge det som passer deg.

3. august 2009
Mer om Personlig økonomi

Ikke betal håndverkeren kontant

Personlig økonomi Husk at det 1. januar ble innført nye regler for kjøp av tjenester fra næringsdrivende. Kjøper du tjenester for over 10 000 kr bør du betale via bank, ellers kan du bli gjort ansvarlig om håndverkeren unndrar skatt og avgifter.

Fem råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet

Personlig økonomi Drømmer du om en fritidsbolig i utlandet? Her er fem råd før du går i gang.

Privat kjøp og salg av bolig

Personlig økonomi Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Banktjenester i turbulente tider

Personlig økonomi Å ta hånd om privatøkonomien kan ha mer langtrekkende virkninger enn du aner.

Økonomiske tips for julestria

Personlig økonomi Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Personlig økonomi Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Personlig økonomi Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover blir omtrent som den er i dag, og det til tross for internasjonal krise i økonomien.

Gode forhold tross krise

Personlig økonomi Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Vær en smart lånetaker

Personlig økonomi Vær en smart lånetaker og behold mer av pengene selv.

Boligtips i et turbulent marked

Personlig økonomi Et turbulent boligmarked har gjort folk usikre. Skal du inn på boligmarkedet som førstegangsetablerer, bør du lese denne artikkelen.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Personlig økonomi Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Personlig økonomi Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Personlig økonomi Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

Personlig økonomi I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

Eiendom - sikker investering?

Personlig økonomi Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no