Har du brannutstyret i orden?

Risikoen for brann øker i vinterhalvåret. Har du sikkerhetsutstyret i orden hvis det skulle bli brann i boligen?


Levende lys, fyr på peisen, og overbelastning av det elektriske anlegget er alle elementer som kan føre til brann i hjemmet om uhellet er ute. Da gjelder det å ha sikkerhetsutstyret i orden.

Men hva trenger du egentlig av utstyr i tilfelle brann? Hva er du pålagt å ha og hva kan være nyttig å anskaffe seg i tillegg?

Dette må du ha
Forskrift om brannforebygging krever at boliger skal ha røykvarsler og slukkeutstyr. Det er du som eier som er ansvarlig for dette. Hvis du har en bolig som du leier ut, kan du med andre ord ikke kreve at leietaker skal sørge for brannforebyggende utstyr. Det må du selv sørge for at finnes i boligen innen den leies ut.

Redder liv: Røykvarslere redder hvert år mer enn et dusin liv i Norge.

Videre sier forskriften at boligen også skal ha manuelt slukkeutstyr, og utstyret må kunne benyttes i alle rom. Velger du brannslange som slokkeutstyr, må du altså være sikker på at den rekker til alle rom i boligen.

Røykvarslere
Selv om forskriften kun krever én røykvarsler, kan det være lurt å ha flere. Det kan være at forsikringsselskapet ditt har sine egne krav om hvordan boligen skal være sikret mot brann. Du kan også oppnå rabatt på forsikringen ved å ha sikkerhetstiltak utover de helt nødvendige kravene. Kontakt forsikringsselskapet ditt for nærmere informasjon om hvilke regler de har.

Når det gjelder røykvarslere, anbefales det å bruke seriekoblede varslere. Det betyr at alle varslere i huset går samtidig om én av dem fanger opp røykutvikling. Du kan lese mer om dette i artikkelen Seriekoblede røykvarslere.

I tillegg kan du velge mellom optiske og ioniske røykvarslere. De reagerer på litt ulikt vis, men i dag er de ioniske varslerne på vei ut. Forskjellen mellom de to kan typene kan du lese om i artikkelen Optisk eller ionisk røykvarsler?

Slukkeutstyr
Det er påbudt å ha slukkeapparater i boligen. Minstekravet er en husbrannslange eller et sekskilo pulverapparat. Alternativt kan du velge et nikilos skumapparat, som tilsvarer effekten av et sekskilos pulverapparat. Som vi har skrevet tidligere, krever både pulver- og skumapparatene vedlikehold og service.

Pulverapparater er populære, men mange vet kanskje ikke at det er forskjell på pulverapparatene. Hva det har å si for slukkeevnen, kan du lese mer om i artikkelen Advarer mot dårlig slukkepulver.

– Få er klar over at pulver finnes i mange ulike kvaliteter og at et billig pulver kan bety lav slukkeevne, selv om apparatet er godkjent, har konserndirektør Ivar Martinsen i If Skadeforsikring uttalt.

Brannteppe
Selv om brannslange eller slukkeapparater er tilstrekkelige for å oppfylle krav i forskrift, kan det være lurt å ha et brannteppe tilgjengelig på kjøkkenet. Det kan spare deg for mye etterarbeid om uhellet skulle være ute.

– Det blir mye pulver eller skum i rommet når du bruker et slukkeapparat. Hvis det flammer opp i en kjele på komfyren eller ei glo spretter ut av peisen, kan det i stedet være fint å kunne kvele flammene. Da er et brannteppe fint å ha, har Linda Stuvland, informasjonsrådgiver ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen uttalt.

Brannøvelse
Det mange kanskje ikke tenker på, er at det kan være lurt å ha brannøvelser også hjemme. I følge Brannvernforeningen er det kun én av ti familie som holder brannøvelser hjemme.

Vet alle voksne i boligen hvor slokkeutstyret befinner seg? Vet barna dine hva som er raskeste vei ut om det skulle begynne å brenne? Eller hva som er alternativ vei ut om flammene sperrer den vanlige veien?

Brann kan være et skummelt tema for små barn. På nettsidene til Brannvernforeningen får du noen tips om hvordan du kan gjennomføre brannøvelser sammen med barn.