5 huskatastrofer du lett kan unngå

Bedre føre var enn etter snar! Her er noen enkle grep som gjør hjemmet ditt sikrere mot brann, vannskader og andre katastrofer – slik at du kan sove trygt om natta. 

1 Slik unngår du brann

Sørg for gode rutiner for å forhindre brann i boligen din.

Brann er alle huseieres verste mareritt. Det viktigste for å unngå brann, er å ha en god rutine for jevnlige kontroller av hjemmet ditt. Norsk Brannvernforening har laget en liste over hva du må sjekke – og hvor ofte.

Hver kveld bør du sjekke at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av før du køyer. Sjekk også at stearinlys er slokket, og skru av alt lys som ikke trenger å stå på.

En gang i måneden bør du teste røykvarslere samt jordfeilbryteren i sikringsskapet. Dette gjør du ved å trykke på testknappen. Brannslukningsutstyr som pulverapparat og brannslanger bør kontrolleres hvert kvartal, og like ofte bør du rengjøre kjøkkenvifta for brannfarlig fett.

Kjøkkenvifta kan være en brannfelle om den blir stående full av fett. Rengjør den noen ganger i året.

Har du tenkt på at dere bør gjennomføre en brannøvelse i familien? Det er smart å avtale fluktruter og møtesteder om ulykken skulle være ute, slik at alle er klar over hva de skal gjøre. Brannøvelsen bør gjøres et par ganger i året. Samtidig undersøker du sikringsskapet for å se etter svimerker eller sterk varme.

LES OGSÅ: Denne typen isolasjon kan være en brannbombe.

Årlig bør du bytte batteri i røykvarslerne. De bør også støvsuges og testes med røyk. Sjekk kontakter og elektrisk utstyr for svimerker.

Er du usikker på hvor brannsikkert huset deres er, bør du avtale en el-sjekk, siden 40 % av alle boligbranner skyldes elektrisitet. Husk også at du må ha installert påbudt utstyr som komfyrvakt og overspenningsvern i sikringsskapet.

2 Slik slipper du vannskader

En enkel lekkasjestopper kan forhindre at dette skjer.

Vann kan føre til store skader på huset ditt, og det kan bli kostbart og tidkrevende å utbedre disse. Det smarteste er å forebygge! Tall fra SINTEF viser at det daglig registreres 200 vannskader i norske hjem.

– Det er viktig å fokusere på vedlikehold når det gjelder å forebygge vannskader, sier Are Skaar Nielsen, fagsjef i sanitærteknikk i Rørentreprenørene Norge. Han anbefaler at du jevnlig ser om det drypper fra servantens tilkoblingspunkt eller fra vannlåsen.

Andre sårbare punkter er sluk og andre overganger mellom rør og gulv, for eksempel opplegg til vaskemaskin. Det er også viktig å ha gode rutiner på å rense sluk og vannlås.

Vedlikehold slukene dine med jevnlig ettersyn og rengjøring, så kan du unngå lekkasjer.

Et uhyre enkelt tiltak for å stoppe vannskader er å montere en lekkasjestopper. Denne kutter vannet dersom fuktføleren merker at det er vann på gulvet. Å montere en lekkasjestopper er en rimelig forsikring, og særlig bør dette gjøres på kjøkkenet – eller andre rom hvor du kan tappe vann, men ikke har membran på gulvet.

I alle nyere hus (oppført etter TEK10) er det påbudt med lekkasjestopper, men dette er noe alle bør ha – flere forsikringselskaper gir også rabatt dersom du monterer slike i huset.

Regn og snø kan også føre til vannskader på huset ditt. Sørg for å sjekke takrenner to ganger i året. Sprukne takrenner kan få vannet til å fosse nedover fasaden din i stedet for ned på bakken, noe som selvfølgelig er lite gunstig.

Kontroller også at regnvannet blir ledet vekk fra grunnmuren, slik at det ikke oppstår fukt i denne. Loftet bør også sjekkes for vannskader. Her kan det føyke inn snø om vinteren, dersom du har noen sprekker mellom tak og vegg, og så får du et fuktproblem når denne snøen smelter.

Les mer om taksjekk her!

3 Slik forhindrer du innbrudd 

Nei, takk – deg vil vi ikke ha på besøk!

Det finnes mange triks du kan bruke for å forhindre at tyvene prøver seg på nettopp ditt hus. Innbrudd er en skremmende og ergerlig opplevelse, særlig om man opplever at uerstattelige arvestykker går tapt.

Første bud er selvfølgelig å ha en god innboforsikring. For å dokumentere hva du har mistet, bør du fotografere verdisakene og oppbevare dette på et sikkert sted. Det gjør det lettere å huske hvilke eiendeler du faktisk har. Ta også vare på kvitteringer for dyre anskaffelser, slik at vet hva tingene dine er verdt.

SJEKK HER: Har du god nok innboforsikring?

– Det er viktig å merke seg at innbrudd nå i større grad skjer hele året, ikke bare i ferietiden, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i If Skadeforsikring. Han opplyser om at innbruddene gjerne kommer i bølger, og at det da dreier seg om bander som tar for seg hele nabolag.

Informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring har mange gode tips mot innbrudd.

– Allier deg med naboene, og be dem om å bruke søppelkassa di og måke vekk snøen hos deg når du reiser bort. Vær også oppmerksom på ukjente folk i nabolaget. Spør dem gjerne om du kan hjelpe dem med noe. En slik forstyrrelse kan være nok til å forhindre innbrudd, da disse bandene ofte bruker mye tid på rekognosering på forhånd, opplyser Jon Berge.

Å installere en innbruddsalarm er en også en god metode for å forhindre besøk fra tyveradder:

– Alarm er viktig, da får du varsel raskt om noe skjer. I valget mellom et hus med alarm og et uten, velger tyvene gjerne det uten alarm. I tillegg er det smart å gjøre det vanskelig for folk å se inn i huset – da er det ikke så lett for tyvene å få oversikt, tipser Jon Berge i If Skadeforsikring.

Med ny smarthus-teknologi kan du skru av og på lys i huset selv om du er på ferie, og du kan også sette opp kameraer som overvåker det som skjer i og utenfor hjemmet.

– Vi hører gjerne at man bør unngå å legge ut feriebilder på Facebook hvis man vil forhindre innbrudd. Dette synes jeg ikke er så farlig – disse bildene fungerer jo som dagens postkort. Jeg har fortsatt til gode å registrere et eneste innbrudd som skjedde på grunn av en Facebook-oppdatering, smiler Jon Berge.

4 Slik unngår du skadedyr 

Stopp musene før de kommer seg inn i huset – så slipper du dette! 

Hater du tanken på gnagere i huset? Mus og rotter kan gjøre stor skade i huset ditt, og kan gnage i stykker både klær, møbler og elektriske kabler – noe som igjen kan føre til brann. De søker gjerne innendørs når høsten kommer, og det skal bare en sprekk på 6 millimeter før de kommer seg inn i huset.

– Det beste du kan gjøre, er å få huset musetett. Hver eneste høst får vi mange henvendelser om mus som har kommet seg inn via sprekker og hull. Om du sikrer huset ditt mot gnagerne én gang for alle, er du ferdig med hele problematikken, sier Stein Norstein i Anticimex.

– Så hvordan får man et musetett hus?

– Du må først finne ut hvor musene kan komme seg inn. Har huset stående panel, er det gjerne en liten sprekk under overliggeren. Skadedyrene kommer seg også ofte inn via hjørnekasser eller gliper mellom svill og grunnmur.

Ved plattinger og terrasser er det vanskelig å kontrollere, her må det ofte tas vekk noen bord for å få sjekket godt, forklarer Stein Norstein.

Søte rakkere, men vi vil helst ha dem utenfor huset. 

– Sjekk også ventilasjonsristene i grunnmuren. De skal ha insektsnett og samtidig være så trange at mus og rotter ikke kan klemme seg inn. Har du en gammel kjellermur med steiner, må ofte mørtelen mellom steinene tettes på nytt, slik at det blir helt tett, forklarer Stein Norstein i Anticimex.

Røroverganger bør også sjekkes for sprekker, og rørleggeren kan sikre sluk og avløp med en metallrist, slik at utyskene ikke dukker opp der.

LES MER om hvordan du holder musene ute!

5 Slik forsikrer du deg mot ulykker

Hovmod står for fall. Pass på sikringen når du jobber i høyden!

De fleste ulykker skjer i hjemmet, sies det – så det er om å gjøre å ha hodet med seg for å unngå alvorlige uhell enten det dreier seg om barna eller oss voksne. Tenk alltid igjennom hva som kan skje – særlig om du har småbarn eller overmodige mannfolk i hus.

Skal du gjøre arbeider i høyden, er ikke en stige ideelt med tanke på sikkerheten: 

– En stige skal du bare bruke til å gå opp og ned i. Tenk deg om litt ekstra når du planlegger arbeidet, for det handler om å ta vare på seg selv og helsa si, sier Anne Sørum, overingeniør i Arbeidstilsynet.

– Men hvorfor er det så farlig å bruke stigen som arbeidsplass? 

– Når du for eksempel maler, lener du deg mye til sidene. Om ikke stigen da står helt støtt, er det fort gjort at den sklir på underlaget. Du har kanskje vært i en situasjon på stigen hvor du tenkte «åh, der hadde jeg flaks, gitt»? Neste gang har du kanskje ikke det, og så ender det med et stygt fall. Bruk sunn fornuft, sier Anne Sørum, som anbefaler et stillas til arbeider i høyden.

Det koster så lite å være litt ekstra på vakt. Skjønt så langt som dette trenger du neppe gå. 

Det finnes et vell av barnesikringsprodukter på markedet. Hjørnebeskyttere som beskytter stabbende og snublende smårollinger, i tilegg til trappegrinder, skuffesikringer og stikkontaktbeskyttere.

LES MER om barnesikring av trappa. 

Har du barnesikret persiennene dine? I 2014 ble det innført nye sikkerhetskrav for snorer til innvendig solskjerming, etter flere dødsfall både i Norge og i utlandet.

Fritthengende snorer kan bli den rene dødsfellen for småbarn dersom de kveiler seg rundt halsen idet de for eksempel hopper fra en vinduskarm.

– Snorer eller kjeder som kan skape en løkke, må monteres med en trinse eller snorsamler – og minst 150 centimeter opp fra gulvet, forklarer persienneprodusent Stian Vedal i Vema Produkter AS.

Alternativt kan du satse på barnesikre alternativer til innvendig solskjerming, for eksempel motoriserte persienner, rullegardiner med fjær eller betjeningsstenger.