Lag en plan for hvor dere skal møtes utenfor huset hvis det blir brann, slik at dere raskt får oversikt over hele familien.
Lag en plan for hvor dere skal møtes utenfor huset hvis det blir brann, slik at dere raskt får oversikt over hele familien. Bilde: Scanpix

7 tips for et mer brannsikkert hus

Sikkerhet

Det vil alltid være fare for brann så lenge du bor i et hus med elektrisitet. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å unngå at katastrofen blir et faktum. 

1. El-sjekk

Over 40% av branner i bolig skyldes elektrisitet og bruken av elektrisk utstyr. En el-sjekk kan derfor være en svært lønnsom investering og regnes som et godt forebyggende tiltak.

Ved el-sjekk blir det elektriske anlegget ditt kontrollert, slik at eventuelle feil eller mangler blir avdekket.

Sikringsskap, brytere, kabler, stikkontakter og skjøteledninger blir nøye sjekket, og ofte også brannslukningsapparater, røykvarslere og husbrannslanger. 

2. Brannfarlige duppeditter 

Småelektronisk utstyr, som data- og mobilladere, forårsaker stadig flere branner. Ladere kan fort bli overopphetet, og en mobiltelefon som ligger og ulmer vil avgi farlige gasser.

Lad derfor aldri mobil eller pc om natten, men når du er våken og til stede i rommet. Mange lar også laderen stå i kontakten selv om den ikke er i bruk, men det kan få fatale følger.

Pass også på at mobil og pc ligger på et brannsikkert underlag mens de lader, og ikke i for eksempel sengen eller i sofaen. 

 

En komfyrvakt er smart for å få skrudd av ovnen dersom den blir for varm. Denne er fra Safera.no

3. Installer komfyrvakt

Fra 1. januar 2011 ble komfyrvakt påbudt i alle nybygde boliger i Norge. Da hver tiende dødsbrann starter ved komfyren, er komfyren blant de største brannfellene vi har.

En komfyrvakt skal koble av strømmen dersom den registrerer for høy temperatur på kokeplaten, og på den måten skal tørrkoking unngås. Bor du i en eldre bolig, kan komfyrvakt ettermonteres. 

4. Overspenningsvern

I alle elektriske anlegg installert etter 1. juli 2010 er det krav til overspenningsvern. Et overspenningsvern monteres i sikringsskapet eller i kontaktene, og skal blant annet sikre boligen din mot lynnedslag eller forstyrrelser i e-verkets nett.

Lynnedslag kan som kjent gi overspenninger i det elektriske anlegget og dermed starte brann. Vær imidlertid obs på at dersom det oppstår el-skader på utstyr, som på for eksempel kjøleskap eller varmtvannsbereder, kan det utgjøre brannfare selv flere måneder i ettertid. 

 

Husk å bytte batteriet i røykvarsleren en gang i året. 

5. Gode rutiner

De fleste som omkommer i boligbrann, omkommer som følge av røykforgiftning. Brann er også mest kritisk om natten fordi det kan være vanskelig å oppdage brann når du sover.

Lag gjerne en leggerutine før du tar kvelden: Skru av alt lys og sjekk at ingenting med strøm står på. Ta ut kontakter fra kaffetrakter, vannkoker, stereoanlegg, pc-en og gjerne tv-en.

La aldri lysene på juletreet stå på over natten, og ikke minst: Gå aldri ifra levende lys – selv ikke små telys. 

6. Brannøvelse 

Vet alle i familien hva man skal gjøre dersom det oppstår brann? Har dere testet ut rømningsveier og avtalt møtested? Vet alle hvor brannslukningsutstyret er og hvordan det virker?

En brannøvelse der både liten og stor deltar, kan redde liv. Å lete etter hverandre i et hus som brenner kan være en direkte dødsfelle, og vet dere ikke hvor brannslukningsutstyret er når det virkelig gjelder, kan det være for sent.

Alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte ut i det fri eller til et brannsikkert sted.

7. Jevnlige kontroller

1. desember er «røykvarslerens dag», og på denne dagen anbefaler brannvesenet alle å bytte batterier i røykvarslerne sine. Både brannvesenet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap oppfordrer dessuten alle til å sjekke røykvarslerens signal hver måned.

Det skal være minst én røykvarsler i hver boenhet, og gjerne også en røykvarsler i hvert soverom. Alle røykvarsler som selges i Norge skal være av godkjent modell og leveres med norsk brukerveiledning. 

I tillegg skal alle boliger være utstyrt med minst ett brannslukningsapparat. Også brannslukningsapparater trenger vedlikehold. Har du for eksempel et pulverapparat, bør apparatet snus opp ned med jevne mellomrom.

Da skal du kunne høre at pulveret beveger seg. Alle brannslukningsapparater må også til kontroll og få utført service av en sertifisert person. Dette bør gjøres hvert femte år.

27 oktober 2014

Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsbe...

Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.

Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien

Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.

Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"

Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!

Annonsørinnhold

Denne "boksen" er fremtidens vektertjeneste

Med vidvinkel-kamera, mikrofon og en livestream som viser deg alt som skjer når du ikke er hjemme, er en app og en liten, svart boks alt du trenger.

Tid for radonmåling

Lever du med kreftfremkallende gass? Nå starter radonsesongen, og det er tid for måling.

Boliger kan bli brannfeller med nye fyringsmåte...

Å bytte fyringsmåte i boligen kan øke brannfaren dersom skorsteinen ikke tilpasses.

Feiing er ikke kontroll!

Feiing kan gi falsk trygghet, mener ekspert, og advarer mot livsfarlige skorsteiner.

Pass på pipa!

I løpet av fem år har antall pipebranner økt med nesten 50 prosent. Slurv med innmelding av nye ovner og fuktig ved har mye av skylden.

Farlig gift i norske bygg

Oslo (NW): 3,5 millioner PCB-holdige lysarmaturer er i bruk i offentlige og private bygg. Innen årsskiftet må alle fjernes. Elektrobransjen frykter at...

Hold tyvene unna

Det er lite hyggelig å oppleve innbrudd i eget hjem. Her får du tipsene som sikrer huset ditt mot uønsket besøk.

Hjelp - det brenner!

Brann oppstår fort og uventet. Det er derfor viktig å vite hva du bør gjøre. Riktig kunnskap redder liv.

Bor du i en brannfelle?

Hvert år omkommer rundt 60 mennesker i brann i Norge. Mange av disse ulykkene kunne vært unngått. Sjekk hvor brannsikker din bolig er.

Røyvarslere redder liv

Eldre mennesker utgjør bare 14 prosent av befolkningen, likevel er seks av ti som dør i brann 67 år eller eldre. Med enkle tiltak kan dødstallene reduse...

Unngå boligbrann!

Enten du eier eller leier boligen, har du selv ansvaret for at det er brannsikkert hjemme hos deg. Kan du garantere at familien din sover trygt om...

De fleste røykvarslere virker ikke

Røykvarslere kan være en farlig sovepute for brannsikkerheten i huset. De fleste røykvarslere som finnes i norske hjem reagerer nemlig ikke på ulmebrann...