Lag en plan for hvor dere skal møtes utenfor huset hvis det blir brann, slik at dere raskt får oversikt over hele familien.
Lag en plan for hvor dere skal møtes utenfor huset hvis det blir brann, slik at dere raskt får oversikt over hele familien. Bilde: Scanpix

7 tips for et mer brannsikkert hus

Sikkerhet

Det vil alltid være fare for brann så lenge du bor i et hus med elektrisitet. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å unngå at katastrofen blir et faktum. 

1. El-sjekk

Over 40% av branner i bolig skyldes elektrisitet og bruken av elektrisk utstyr. En el-sjekk kan derfor være en svært lønnsom investering og regnes som et godt forebyggende tiltak.

Ved el-sjekk blir det elektriske anlegget ditt kontrollert, slik at eventuelle feil eller mangler blir avdekket.

Sikringsskap, brytere, kabler, stikkontakter og skjøteledninger blir nøye sjekket, og ofte også brannslukningsapparater, røykvarslere og husbrannslanger. 

2. Brannfarlige duppeditter 

Småelektronisk utstyr, som data- og mobilladere, forårsaker stadig flere branner. Ladere kan fort bli overopphetet, og en mobiltelefon som ligger og ulmer vil avgi farlige gasser.

Lad derfor aldri mobil eller pc om natten, men når du er våken og til stede i rommet. Mange lar også laderen stå i kontakten selv om den ikke er i bruk, men det kan få fatale følger.

Pass også på at mobil og pc ligger på et brannsikkert underlag mens de lader, og ikke i for eksempel sengen eller i sofaen. 

 

En komfyrvakt er smart for å få skrudd av ovnen dersom den blir for varm. Denne er fra Safera.no

3. Installer komfyrvakt

Fra 1. januar 2011 ble komfyrvakt påbudt i alle nybygde boliger i Norge. Da hver tiende dødsbrann starter ved komfyren, er komfyren blant de største brannfellene vi har.

En komfyrvakt skal koble av strømmen dersom den registrerer for høy temperatur på kokeplaten, og på den måten skal tørrkoking unngås. Bor du i en eldre bolig, kan komfyrvakt ettermonteres. 

4. Overspenningsvern

I alle elektriske anlegg installert etter 1. juli 2010 er det krav til overspenningsvern. Et overspenningsvern monteres i sikringsskapet eller i kontaktene, og skal blant annet sikre boligen din mot lynnedslag eller forstyrrelser i e-verkets nett.

Lynnedslag kan som kjent gi overspenninger i det elektriske anlegget og dermed starte brann. Vær imidlertid obs på at dersom det oppstår el-skader på utstyr, som på for eksempel kjøleskap eller varmtvannsbereder, kan det utgjøre brannfare selv flere måneder i ettertid. 

 

Husk å bytte batteriet i røykvarsleren en gang i året. 

5. Gode rutiner

De fleste som omkommer i boligbrann, omkommer som følge av røykforgiftning. Brann er også mest kritisk om natten fordi det kan være vanskelig å oppdage brann når du sover.

Lag gjerne en leggerutine før du tar kvelden: Skru av alt lys og sjekk at ingenting med strøm står på. Ta ut kontakter fra kaffetrakter, vannkoker, stereoanlegg, pc-en og gjerne tv-en.

La aldri lysene på juletreet stå på over natten, og ikke minst: Gå aldri ifra levende lys – selv ikke små telys. 

6. Brannøvelse 

Vet alle i familien hva man skal gjøre dersom det oppstår brann? Har dere testet ut rømningsveier og avtalt møtested? Vet alle hvor brannslukningsutstyret er og hvordan det virker?

En brannøvelse der både liten og stor deltar, kan redde liv. Å lete etter hverandre i et hus som brenner kan være en direkte dødsfelle, og vet dere ikke hvor brannslukningsutstyret er når det virkelig gjelder, kan det være for sent.

Alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte ut i det fri eller til et brannsikkert sted.

7. Jevnlige kontroller

1. desember er «røykvarslerens dag», og på denne dagen anbefaler brannvesenet alle å bytte batterier i røykvarslerne sine. Både brannvesenet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap oppfordrer dessuten alle til å sjekke røykvarslerens signal hver måned.

Det skal være minst én røykvarsler i hver boenhet, og gjerne også en røykvarsler i hvert soverom. Alle røykvarsler som selges i Norge skal være av godkjent modell og leveres med norsk brukerveiledning. 

I tillegg skal alle boliger være utstyrt med minst ett brannslukningsapparat. Også brannslukningsapparater trenger vedlikehold. Har du for eksempel et pulverapparat, bør apparatet snus opp ned med jevne mellomrom.

Da skal du kunne høre at pulveret beveger seg. Alle brannslukningsapparater må også til kontroll og få utført service av en sertifisert person. Dette bør gjøres hvert femte år.

27 oktober 2014

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Skru på boligalarmen

Hver tredje nordmann har boligalarm hjemme - men det er få som er flinke til å skru den på, viser ny undersøkelse.

De fleste røykvarslere virker ikke

Røykvarslere kan være en farlig sovepute for brannsikkerheten i huset. De fleste røykvarslere som finnes i norske hjem reagerer nemlig ikke på ulmebrann...

Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs

Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.

Tryggere med innbruddsikre vindu

Med innbruddsikre vinduer kan du reise på ferie i trygg forvissning om at du har gjort det ekstra vanskelig for eventuelle innbrudstjuver å ta seg inn...

Livsviktig elkontroll

Strøm er en farlig vare. Boligen kan være en brannfelle dersom det elektriske anlegget ikke er kontrollert de siste årene.

Sikkerhet når du er hjemme

Hvorfor nøyer vi oss med å sikre boligen når vi er ute? Det er minst like viktig at tyver ikke tar seg inn når vi er hjemme.

Brann - slik beskytter du deg

Her er fem tips for å beskytte deg mot brann.

Hold tyvene unna

Det er lite hyggelig å oppleve innbrudd i eget hjem. Her får du tipsene som sikrer huset ditt mot uønsket besøk.

10 smarte tips for en tryggere bolig

Det er et sørgelig faktum at de fleste ulykker skjer i hjemmet. Men ved å være føre var, kan risikoene for både ulykker, innbrudd og skader reduseres...

5 huskatastrofer du lett kan unngå

Følg disse smarte rådene for å unngå huseiernes verste mareritt. 

Slik sikrer du huset når du er bortreist

Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk.

Årets brannfelle

Her ser du hobbyelektrikerens skrekkarbeid i sikringsskapet. Folk vet ikke hvilken fare de utsetter seg for, mener branneksperter.

Velg riktig håndslokker

Når du skal velge håndslokker bør du ikke bare sikre deg at den er godkjent, du må også sjekke hvilken brannklasse den omfatter og hvilken slokkeeffekt...