Lag en plan for hvor dere skal møtes utenfor huset hvis det blir brann, slik at dere raskt får oversikt over hele familien.
Lag en plan for hvor dere skal møtes utenfor huset hvis det blir brann, slik at dere raskt får oversikt over hele familien. Bilde: Scanpix

7 tips for et mer brannsikkert hus

Sikkerhet

Det vil alltid være fare for brann så lenge du bor i et hus med elektrisitet. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å unngå at katastrofen blir et faktum. 

1. El-sjekk

Over 40% av branner i bolig skyldes elektrisitet og bruken av elektrisk utstyr. En el-sjekk kan derfor være en svært lønnsom investering og regnes som et godt forebyggende tiltak.

Ved el-sjekk blir det elektriske anlegget ditt kontrollert, slik at eventuelle feil eller mangler blir avdekket.

Sikringsskap, brytere, kabler, stikkontakter og skjøteledninger blir nøye sjekket, og ofte også brannslukningsapparater, røykvarslere og husbrannslanger. 

2. Brannfarlige duppeditter 

Småelektronisk utstyr, som data- og mobilladere, forårsaker stadig flere branner. Ladere kan fort bli overopphetet, og en mobiltelefon som ligger og ulmer vil avgi farlige gasser.

Les også:

Lanserer passive ferdighus

Lavenergihus lanseres nå som ferdighus.

Lad derfor aldri mobil eller pc om natten, men når du er våken og til stede i rommet. Mange lar også laderen stå i kontakten selv om den ikke er i bruk, men det kan få fatale følger.

Pass også på at mobil og pc ligger på et brannsikkert underlag mens de lader, og ikke i for eksempel sengen eller i sofaen. 

 

En komfyrvakt er smart for å få skrudd av ovnen dersom den blir for varm. Denne er fra Safera.no

3. Installer komfyrvakt

Fra 1. januar 2011 ble komfyrvakt påbudt i alle nybygde boliger i Norge. Da hver tiende dødsbrann starter ved komfyren, er komfyren blant de største brannfellene vi har.

En komfyrvakt skal koble av strømmen dersom den registrerer for høy temperatur på kokeplaten, og på den måten skal tørrkoking unngås. Bor du i en eldre bolig, kan komfyrvakt ettermonteres. 

4. Overspenningsvern

I alle elektriske anlegg installert etter 1. juli 2010 er det krav til overspenningsvern. Et overspenningsvern monteres i sikringsskapet eller i kontaktene, og skal blant annet sikre boligen din mot lynnedslag eller forstyrrelser i e-verkets nett.

Lynnedslag kan som kjent gi overspenninger i det elektriske anlegget og dermed starte brann. Vær imidlertid obs på at dersom det oppstår el-skader på utstyr, som på for eksempel kjøleskap eller varmtvannsbereder, kan det utgjøre brannfare selv flere måneder i ettertid. 

 

Husk å bytte batteriet i røykvarsleren en gang i året. 

5. Gode rutiner

De fleste som omkommer i boligbrann, omkommer som følge av røykforgiftning. Brann er også mest kritisk om natten fordi det kan være vanskelig å oppdage brann når du sover.

Lag gjerne en leggerutine før du tar kvelden: Skru av alt lys og sjekk at ingenting med strøm står på. Ta ut kontakter fra kaffetrakter, vannkoker, stereoanlegg, pc-en og gjerne tv-en.

La aldri lysene på juletreet stå på over natten, og ikke minst: Gå aldri ifra levende lys – selv ikke små telys. 

6. Brannøvelse 

Vet alle i familien hva man skal gjøre dersom det oppstår brann? Har dere testet ut rømningsveier og avtalt møtested? Vet alle hvor brannslukningsutstyret er og hvordan det virker?

En brannøvelse der både liten og stor deltar, kan redde liv. Å lete etter hverandre i et hus som brenner kan være en direkte dødsfelle, og vet dere ikke hvor brannslukningsutstyret er når det virkelig gjelder, kan det være for sent.

Alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte ut i det fri eller til et brannsikkert sted.

7. Jevnlige kontroller

1. desember er «røykvarslerens dag», og på denne dagen anbefaler brannvesenet alle å bytte batterier i røykvarslerne sine. Både brannvesenet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap oppfordrer dessuten alle til å sjekke røykvarslerens signal hver måned.

Det skal være minst én røykvarsler i hver boenhet, og gjerne også en røykvarsler i hvert soverom. Alle røykvarsler som selges i Norge skal være av godkjent modell og leveres med norsk brukerveiledning. 

I tillegg skal alle boliger være utstyrt med minst ett brannslukningsapparat. Også brannslukningsapparater trenger vedlikehold. Har du for eksempel et pulverapparat, bør apparatet snus opp ned med jevne mellomrom.

Da skal du kunne høre at pulveret beveger seg. Alle brannslukningsapparater må også til kontroll og få utført service av en sertifisert person. Dette bør gjøres hvert femte år.

27. oktober 2014
Mer om Sikkerhet

Eks-innbruddstyvens beste tips: Dette er husets svake punkter

Sikkerhet Beskytt deg mot innbrudd med tips fra en ekspert - med over 5000 innbrudd på samvittigheten! 

Advarer mot uvanlig stor vårflom

Sikkerhet Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.

Har du noen av disse tingene hjemme? De kan være farlige!

Sikkerhet Mange produkter tilbakekalles fordi de kan være direkte farlige å bruke. Sjekk om du har noen slike tilfeller på denne oversiktlige lista.

Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn

Sikkerhet Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Sikkerhet Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Slik unngår du pipebrann

Sikkerhet Nordmenn har alltid fyrt med ved. Men har vi nok kunnskap om vedfyring til å unngå pipebrann?

Tryggere med innbruddsikre vindu

Sikkerhet Med innbruddsikre vinduer kan du reise på ferie i trygg forvissning om at du har gjort det ekstra vanskelig for eventuelle innbrudstjuver å ta seg inn i boligen din.

10 smarte tips for en tryggere bolig

Sikkerhet Det er et sørgelig faktum at de fleste ulykker skjer i hjemmet. Men ved å være føre var, kan risikoene for både ulykker, innbrudd og skader reduseres...

Innbruddstyvene blir stadig frekkere

Sikkerhet Med stadig frekkere utført innbrudd, blir det viktigere enn før å sikre boligen mot inntrengere.

Advarer mot dårlig slukkepulver

Sikkerhet Mange vet ikke at pulverapparater har en kode som viser hvor effektivt de slukker en brann. Forsikringsselskapet IF advarer om at kvalitet og slukkeevne kan variere svært mye.

Dra på ferie uten bekymring

Sikkerhet Dra på ferie uten bekymring for innbruddstyver. Noen enkle forholdsregler reduserer sjansen for innbrudd.

Sikring av boligen holder tyven ute

Sikkerhet Villainnbrudd har det siste året økt med 25 prosent. Først og fremst er det villaeiere uten alarm som er utsatt for innbrudd.

Dyster høysesong i høytiden

Sikkerhet Julehøytiden er en dyster høysesong for branner. Ikke bli en i statistikken. Tenn brannsikkerhet når du tenner levende lys.

Sikre boligen mot innbrudd

Sikkerhet På sommeren er innbruddsfaren størst. Magnus Haldorsen fra Gjensidige gir gode råd for hvordan du kan forhindre at innbrudd skjer i akkurat din bolig.

Har du sjekket brannslukkeren?

Sikkerhet Har du sjekket brannslukkeren i det siste? Vet du i det hele tatt hvor den er? En halv million slukkere kan være ubrukelige på grunn av manglende vedlik...