Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn

Sikkerhet

Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.

Forsikringsselskapet If advarer mot branner i såkalte ståhjulinger.
Forsikringsselskapet If advarer mot branner i såkalte ståhjulinger. Bilde: Pixabay

I vårt naboland Sverige er det registret 56 branner i såkalte ståhjulinger. Også i Norge har det vært flere branner i de populære brettene, men her finnes det imidlertid ingen som har full oversikt over denne typen branner.

– Vi vet om flere branntilløp og noen branner. De fleste brannene har oppstått i forbindelse med ladning uten tilsyn. De forholdsvis mange svenske tilfellene gjør at vi nå går ut og advarer mot å lade ståbrettene om natten eller på dagtid uten tilsyn, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Mørketallene er store

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har satt i gang markedstilsyn med de populære brettene.

Hos den svenske motparten til DSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), er det registrert 56 branner i ståhjulinger mellom juli 2016 og juni 2017.

MSB regner med at det er store mørketall. Også her har de fleste av brannene skjedd mens ståhjulingen har stått til ladning.

– Det mest bekymringsfulle er at dette er produkter som først og fremst brukes og lades av tenåringer. Vi er usikre på om unge og foreldre kjenner godt nok til brannrisikoen ved disse brettene, sier Sigmund Clementz i If.

Les også:

Slik sjekker du om boligen tåler klimaendringene

Endret klima byr på store utfordringer for norske boliger. Derfor bør du lære hvordan du beskytter boligen din mot klimaendringene.

Frykter nattbrann

Skrekkscenariet er at det begynner å brenne om natten mens folk sover.

– Det er langt større risiko for store konsekvenser om brannen i ståbrettet oppstår på natten når alle sover - eller på dagtid når ingen er hjemme, sier Clementz.

I fjor foretok det svenske Elsäkerhetsverket og Arbetsmiljöverket en tilsvarende undersøkelsesom den DSB nå er i gang med i Norge.

Resultatet var salgsstopp for hele 10 av 13 ståbrett fordi de enten ikke oppfylte ikke kravet til CE-merking, manglet bruksanvisning på svensk eller en forsikring om at produktet er i tråd med det som blir lovet.

Også i USA har det tidligere blitt trukket tilbake en rekke ståbrett på grunn av brannfare. En rekke flyselskaper har totalforbud mot å ha brettene ombord.

Les også:

Stort miljøpotensial i eldre hus

Flere av de største aktørene i bygge-bransjen har gått sammen i et nytt prosjekt kalt SEOPP. Sammen skal de undersøke nye måter å nå energimål på, og...

Billigbatterier

– Det er velkjent at li-ionbatterier kan ta fyr under lading, bruk eller lagring. Risikoen for at dette skjer er lav, men for billige batterier av lav kvalitet vil sannsynligheten være høyere, sier Helge Weydahl, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og sekretær i Norsk forum for batterisikkerhet.

– Så sent som i fjor ble det tilbakekalt over 500 000 batteridrevne ståbrett fra ti ulike leverandører i USA, sier han.

Fem sikkerhetstips for ståhjulinger

  • Kontroller at både brett og lader er CE-merket
  • Har du kjøpt ståhjulingen i Norge skal det ha norsk bruksanvisning. Er bruksanvisningen dårlig skrevet kan det være tegn på en useriøs produsent.
  • Har ståbrettet ingen spesielle merker for produsent, typebetegning og liknende er det økt risiko for at elsikkerheten er dårlig
  • Vær i nærheten når du lader ståbrettet – gjør det aldri når du sover eller ingen er hjemme.
  • Kontroller at brettet ikke blir varmt under lading. Lad i rom med røykvarsler, gjerne i nærheten av brannslukningsapparat eller brannteppe.

Kilde: Forsikringsselskapet If

22. november 2017

Mer om Sikkerhet

Eks-innbruddstyvens beste tips: Dette er husets svake punkter

Sikkerhet Beskytt deg mot innbrudd med tips fra en ekspert - med over 5000 innbrudd på samvittigheten! 

Advarer mot uvanlig stor vårflom

Sikkerhet Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.

Har du noen av disse tingene hjemme? De kan være farlige!

Sikkerhet Mange produkter tilbakekalles fordi de kan være direkte farlige å bruke. Sjekk om du har noen slike tilfeller på denne oversiktlige lista.

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Sikkerhet Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Nå er det fare for flom i Sør-Norge

Sikkerhet NVE advarer mot flom på oransje nivå i deler av Sør-Norge fram mot helgen. Her norske takstmennenes beste flområd

Slik unngår du pipebrann

Sikkerhet Nordmenn har alltid fyrt med ved. Men har vi nok kunnskap om vedfyring til å unngå pipebrann?

Tryggere med innbruddsikre vindu

Sikkerhet Med innbruddsikre vinduer kan du reise på ferie i trygg forvissning om at du har gjort det ekstra vanskelig for eventuelle innbrudstjuver å ta seg inn i boligen din.

10 smarte tips for en tryggere bolig

Sikkerhet Det er et sørgelig faktum at de fleste ulykker skjer i hjemmet. Men ved å være føre var, kan risikoene for både ulykker, innbrudd og skader reduseres...

Innbruddstyvene blir stadig frekkere

Sikkerhet Med stadig frekkere utført innbrudd, blir det viktigere enn før å sikre boligen mot inntrengere.

Advarer mot dårlig slukkepulver

Sikkerhet Mange vet ikke at pulverapparater har en kode som viser hvor effektivt de slukker en brann. Forsikringsselskapet IF advarer om at kvalitet og slukkeevne kan variere svært mye.

Dra på ferie uten bekymring

Sikkerhet Dra på ferie uten bekymring for innbruddstyver. Noen enkle forholdsregler reduserer sjansen for innbrudd.

Sikring av boligen holder tyven ute

Sikkerhet Villainnbrudd har det siste året økt med 25 prosent. Først og fremst er det villaeiere uten alarm som er utsatt for innbrudd.

Dyster høysesong i høytiden

Sikkerhet Julehøytiden er en dyster høysesong for branner. Ikke bli en i statistikken. Tenn brannsikkerhet når du tenner levende lys.

Sikre boligen mot innbrudd

Sikkerhet På sommeren er innbruddsfaren størst. Magnus Haldorsen fra Gjensidige gir gode råd for hvordan du kan forhindre at innbrudd skjer i akkurat din bolig.

Har du sjekket brannslukkeren?

Sikkerhet Har du sjekket brannslukkeren i det siste? Vet du i det hele tatt hvor den er? En halv million slukkere kan være ubrukelige på grunn av manglende vedlik...