Boliger kan bli brannfeller med nye fyringsmåter

Å bytte fyringsmåte i boligen kan øke brannfaren dersom skorsteinen ikke tilpasses.


– En dramatisk økende brannfare kan være resultatet dersom folk følger
myndighetens oppfordring og kutter ut oljefyringen til fordel for bioenergi uten
at de foretar en grundig sjekk av pipa innvendig, advarer murmester Roar
Gulbrandsen i Skorsteinstetting-Schadler på Kløfta.

Årsaken er at skorsteinen må tilpasses den fyringsmåten som velges. Det er ikke nok å bytte ut oljekjelen med en pelletskamin eller en vedpeis. Du bør få skorsteinen vurdert samtidig.

– Det er endel viktige punkter pipa skal oppfylle. Den skal håndtere røykgassmengden, noe som varierer meget avhengig av hva man fyrer med. Dimensjonen på innerrøret er vesentlig her, og ulik fra olje til ved, dette for å unngå brann, men også for at pipa skal kunne tåle en brann. Dessuten er det ikke slik at ei pipe bare er ei pipe. Piper er laget av ulike materialer fra keramikk til pimpstein, og ulike materialer passer til ulike fyringsformål, sier Gulbrandsen.

Han er bekymret for hva som vil skje når landets oljekjeler byttes ut med mer miljøvennlige alternativer.
– Over 200.000 hustander i Norge fyrer med flytende brensel. Hvis alle disse skal gå over til bioenergi, kan vi se for oss en dramatisk økende brannfare. Ved og pellets har en helt annen branntemperatur enn olje, noe som kan være en alvorlig utfordring for en pipe som kun har mottatt oljerøykgasser i flere tiår, advarer Gulbrandsen.

Problemet går også den andre veien. I gamle hus har skorsteinene gjerne blitt bygd for å ta unna store mengder røykgass fra vedfyringen. Det kan gi problemer med dagens effektive ildsteder.

– Fra gammelt av behøvdes store skorsteiner for å ta unna all røyken, men moderne ildsteder er mye mer effektive. Moderne ildsteder krever derfor ofte mindre dimensjonering av pipa enn de gamle, sier Svein Olav Lenes, daglig leder ved www.biobrensel.no.

Blir ikke gamle, store skorsteiner tilpasset de nye og effektive ildstedene, kan det på sikt føre til blant annet kondensskader.
– Røykgasstemperaturen synker til under duggpunktnivå, og fukt samt aggressive stoffer i røykgassen tærer opp skorsteinen fra innsiden. Dersom skaden ikke blir utbedret straks, blir skaden bare mer omfattende, og det oppstår til slutt lekkasjer, sier Lenes.

Har du planer om å legge om fyringsmåtene i høst, bør du derfor pensle inn en avtale med noen som kan vurdere om pipa vil tåle den nye fyringsformen.
– Poenget er at man må bestemme seg for fyringsform før man velger pipe, og all rehabilitering av gamle piper må vurderes sammen med fagfolk. Spør tilbyderne om referanser, anbefaler Gulbrandsen.