Brannsikring – sikre deg mot brannfarer

Å våkne opp om natten av flammer som lyser opp i rommet er det ultimate brannmarerittet for  mange. Sekunder kan være avgjørende for liv eller død i et brannherjet hjem. Få derfor med deg enkle råd som kan gjøre en forskjell hvis brannulykken inntreffer.


Å sjekke at røykvarsleren virker, er faktisk et av de viktigste rådene fra Norsk Brannvernforening.

Det må hele tiden repeteres og dette er fremdeles et brennhett tips, år etter år.

Det er påvist at brannvarslere redder liv. I de boliger hvor liv har gått tapt i brann, er det en overrepresentasjon av ikke fungerende røykvarslere. Mange liv kunne vært reddet hvert år  om man hadde hatt rett utstyr for å varsle røyk og ild i boligen.

Selv om budskapet repeteres til stadighet, erfares det hvert eneste år at mange ikke har varslingsanleggene i orden, i norske hjem..

  • I 2011  døde 46 personer av brann i Norge.
  • 24 prosent av alle brannårsaker i perioden 2004-2008 skyldes bar ild.
  •  Over 20 prosent skyldes feil i det elektriske anlegget.

I og med at en så stor andel av branner i Norge kan spores tilbake til det elektriske anlegget er det åpenbart en stor svikt her. Ikke alle er klar over at det er huseier selv som har ansvar for at det elektriske anlegget i boligen er i orden.  Hver fjerde boligeier har ikke fått med seg at dette er deres ansvar, i følge tall fra If. Er man i tvil om anlegget holder mål og ikke er brannfarlig må boligeier med jevne mellomrom tilkalle elektriker for å sjekke at alt er i orden og inne i sikringsskapet.

Norge er det landet i Norden som har flest problemer med jordingsfeil i det elektriske anlegget. Dette er også en av hovedårsakene til at vi har flere branner i Norge, enn i våre naboland Sverige, Danmark og Finland.

Grytelokk og husbrannslange
Når brannen først har oppstått er det viktig å forsøke å holde hodet kaldt, og gjøre de riktige tiltakene.

  •  Ikke hell vann på en brennende komfyr. Det vil ofte gjøre vondt verre. Om det er olje som har tatt fyr er det svært farlig å bruke vann til å slokke brannen.  Bruk heller grytelokk eller et brannteppe og dekk over brannområdet hvis det er ett sted flammen står opp fra komfyren.
  • Vær dessuten klar over at et brannslukkingsapparat kun har effekt i 15-20 sekunder. Da er det tomt for pulver.
  • Montere en husbrannslange, slik at du får bedre slokkeberedskap hvis brannulykken inntreffer. Erfaringer har vist at dette er et godt tiltak og at man med en slik vannslange kan få kontroll på en begrenset brann.
  • Dersom huset er overtent er det om å gjøre å komme seg fortest mulig ut, rope brann og vekke eller varsle andre personer i boligen.
  • En brannstige, eller brantrapp  utenpå huset av stål er å anbefale dersom eiendommen inneholder flere etasjer, slik at man kan komme seg sikkert ned fra høyden. Ved akutt brannutbrudd er det uansett viktig å ringe nødnummeret 110, for å varsle brannvesenet.

Om man må evakuere på grunn av brann, ikke gjør dette gjennom trapperom og ganger fulle av røyk. Evakuer i tilfelle gjennom alternativ rømningsvei, oppsøk egen bolig og vent på hjelp. Ring 110 og fortell hvor du er.

Ta barna med på brannøvelse
Lær barna hvordan de skal opptre dersom det oppstår brann i huset,  det kan skapes mindre angst for brann i små barnesinn. Vis barna rømningsveien hvis man bor i en blokk med flere etasjer. Oppdager barn brann, skal hun eller han rope høyt brann. Barnet må ikke gjemme seg, og hvis mulig passe på at en voksen person kan komme til unnsetning slik at man sammen går ut av huset til et forhåndsbestemt møtested. Hvis brannvesent er blitt tilkalt er det viktig for slukkemanskapet å få rask oversikt over personer som har kommet seg i sikkerhet og ut av huset.

Om man melder seg på brannvernforeningens Nasjonale brannøvelse som finner sted hvert år i september får man gode tips og råd og hvordan man planlegger og gjennomfører brannøvelse.

Enkle forebyggende tiltak som å sørge for at røykvarsleren virker, samt større aktsomhet med levende lys og åpen ild er noen av de viktigste grepene for å få ned antall dødsbranner.

Fakta:

Ulike typer slokkeutstyr:

  • Husbrannslange, ubegrenset slokkekapasitet, enkel i bruk. Vann mot brann i fett, oljer eller frityr må ikke brukes, dette kan utløse livsfarlig eksplosjon.
  • Pulverapparat, rask slokkeeffekt ved riktig bruk. Tømmes raskt på 10-20 sekunder.
  • Skumapparat, godt egnet mot brann i brannfarlige væsker.
  • De fleste skumslukkere på markedet er godkjent for bruk mot elektrisitet inntil 1000V. Dette står skrevet på slokkeren dersom den har denne godkjenningen.
  • CO2 apparat, kan brukes mot brann både i elektrisk utstyr og brannfarlige væsker.
  • Brannteppe, effektivt mot små branner og krever at brannen oppdages tidlig.

For mer info se www.brannvernforeningen.no