Bruker naboen som tyverialarm

Sikkerhet

9 av 10 ferierende boligeiere tar sine forholdsregler når de reiser på årets sommerferie. Et betydelig flertall ber naboen ta inn posten og holde et øye med huset mens de er borte, som et forsøk på å holde tyvene på avstand. Tiltak som installering av innbruddsalarm og tidsinnstilt belysning er mindre populært. Det viser en ny norsk boligundersøkelse.

9 av 10 boligeiere tar forholdsregler før de drar på ferie. Foto: Colourbox.
9 av 10 boligeiere tar forholdsregler før de drar på ferie. Foto: Colourbox.
Undersøkelsen er landsdekkende og gjennomført blant 3200 norske boligeiere av Norges største boligblad Vi i Villa.

– Mens 3 av 10 boligeiere har installert – eller har planer om å installere – alarm, er det over dobbelt så mange som setter sin lit til at naboene greier å holde tyvene borte ved å ta inn posten og holde et øye med huset.

1 av 10 sier dessuten at de ikke gjør noe som helst spesielt for å holde tyvene borte i sommer, sier Per Mortensen, administrerende direktør i Bonnier Responsmedier.

I Nord-Norge og på Nordvestlandet tar boligeierne færre forholdsregler i ferien enn andre steder i landet. Her hevder 2 av 10 at de ikke gjør noe spesielt for å holde tyvene unna mens de er bortreist. På Østlandet derimot er tallet høyere enn landsgjennomsnittet.

Roer ned – og pusser opp
Av de spurte i undersøkelsen skal hele 96 prosent ha sommerferie i år – og nesten halvparten har som mål å slappe av hjemme – gjerne i kombinasjon med en tur på hytta, badeferie, eller oppussing av huset. 3 av 10 bruker sommeren til nettopp å pusse opp huset.

– Mange nordmenn liker å være aktive i ferien, og erfaringsmessig er ferietid oppussingstid for en god del boligeiere. I år har jo det norske ferieværet som kjent lagt en del begrensninger for gjennomføring av typiske sommeraktiviteter, derfor blir jeg ikke forundret om andelen ferieoppussende er enda høyere enn det tallet vårt viser, sier Mortensen.

Ser vi på hva norske boligeiere planlegger å bruke penger på denne sommeren og høsten, svarer 48 prosent at de vil prioritere bolig – være seg oppussing, husbygging eller kjøp av nye møbler. 24 prosent prioriterer å bruke penger på ferie, mens 10 prosent har som hovedmål å spare penger. Omtrent like mange setter ”det gode liv” først, det vil si restaurantbesøk, god mat og drikke, shopping, utepils, spa og lignende.

Ferietid = familietid
I følge Vi i Villas ferske ferieundersøkelse tilbringer 9 av 10 av de spurte årets sommerferie, eller deler av den, sammen med sin nærmeste familie. 15 prosent ferierer med svigerfamilien, mens hele 30 prosent ferierer med venner. På spørsmål om hvem man kunne tenke seg å feriere med dersom valget var helt fritt er det bare 11 prosent som ville valgt svigerfamilien – mens 41 prosent ville valgt venner.

Nasjonalistiske nordmenn
– De siste årene har flyprisene blitt billigere, verden blitt mindre, og nordmenn mer reisevante. Heldigvis ser vi at nordmenn fortsatt setter pris på en Norgesferie – det vil si en ferie utover det å feriere hjemme eller hos slektninger andre steder i landet, sier Per Mortensen.

I følge undersøkelsen har hele 89 prosent av de spurte vært på Norgesferie – og av disse hevder de aller fleste at det var en flott opplevelse. Kun 1 prosent sier de aldri ville gjort det igjen, og 3 prosent mener det er for dyrt med en Norgesferie. I Finnmark mener 3 ganger så mange at det er for dyrt. I dette fylket er det dessuten ”bare” 48 prosent som synes Norgesferien var flott – mens det til sammenligning i Sogn og Fjordane er 70 prosent som mener det samme.

– Det er hyggelig å se at nordmenn er godt bereist i sitt eget land. 38 prosent av de spurte i undersøkelsen har vært i minst 14 fylker – og mange har vært i alle 19 fylker. Kun 1 prosent har vært i mindre enn 3 fylker, sier Per Mortensen.

Hva gjør du for å holde tyvene borte i årets sommerferie?
(mulighet for flere svar)
Totalt
Ber naboen eller andre kjente ta inn posten  72 %
Avtaler med naboer om å holde øye med huset 60 %
Vi har installert alarm 26 %
Tidsinnstilt / automatisk belysning 20 %
Ikke noe spesielt 11 %
Legger møbler, leker og andre ting i hagen 6 %
Vi har planer om å installere alarm 3 %
Kjøper tjenester fra vaktselskap (annet enn alarm) 1 %
Skal ikke reise bort i ferien 12 %
Dette gjør vi i sommer
(Mulighet for flere svar)
Totalt
Slappe av hjemme 42 %
Hilse på slektninger og venner 36 %
Reise på hytta/ sommerhuset 35 %
Pusse opp huset 30 %
Reise utenlands på sol- og badeferie 24 %
Reise utenlands på opplevelsesferie 19 %
Gå i fjellet 12 %
Annet 13 %
23 oktober 2008

Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsbe...

Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.

Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien

Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.

Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"

Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!

Annonsørinnhold

Denne "boksen" er fremtidens vektertjeneste

Med vidvinkel-kamera, mikrofon og en livestream som viser deg alt som skjer når du ikke er hjemme, er en app og en liten, svart boks alt du trenger.

Tid for radonmåling

Lever du med kreftfremkallende gass? Nå starter radonsesongen, og det er tid for måling.

Boliger kan bli brannfeller med nye fyringsmåte...

Å bytte fyringsmåte i boligen kan øke brannfaren dersom skorsteinen ikke tilpasses.

Feiing er ikke kontroll!

Feiing kan gi falsk trygghet, mener ekspert, og advarer mot livsfarlige skorsteiner.

Pass på pipa!

I løpet av fem år har antall pipebranner økt med nesten 50 prosent. Slurv med innmelding av nye ovner og fuktig ved har mye av skylden.

Farlig gift i norske bygg

Oslo (NW): 3,5 millioner PCB-holdige lysarmaturer er i bruk i offentlige og private bygg. Innen årsskiftet må alle fjernes. Elektrobransjen frykter at...

Hold tyvene unna

Det er lite hyggelig å oppleve innbrudd i eget hjem. Her får du tipsene som sikrer huset ditt mot uønsket besøk.

Hjelp - det brenner!

Brann oppstår fort og uventet. Det er derfor viktig å vite hva du bør gjøre. Riktig kunnskap redder liv.

Bor du i en brannfelle?

Hvert år omkommer rundt 60 mennesker i brann i Norge. Mange av disse ulykkene kunne vært unngått. Sjekk hvor brannsikker din bolig er.

Røyvarslere redder liv

Eldre mennesker utgjør bare 14 prosent av befolkningen, likevel er seks av ti som dør i brann 67 år eller eldre. Med enkle tiltak kan dødstallene reduse...

Unngå boligbrann!

Enten du eier eller leier boligen, har du selv ansvaret for at det er brannsikkert hjemme hos deg. Kan du garantere at familien din sover trygt om...

De fleste røykvarslere virker ikke

Røykvarslere kan være en farlig sovepute for brannsikkerheten i huset. De fleste røykvarslere som finnes i norske hjem reagerer nemlig ikke på ulmebrann...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no