Høytid for innbrudd

Sørg for å sikre boligen din før du drar på juleferie. For mens du koser deg med julefeiringen, kan hjemmet ditt få besøk av noen helt andre enn nissen.


For de kriminelle er ikke juleferien ensbetydende med nisser og pakker. For når boligeiere feirer jul borte, kan de kriminelle boltre seg fritt. Tall fra politiet viser at hvert tredje boliginnbrudd skjer i feriene. Alle boligeieres mareritt er å komme hjem til endevendt hus. I fjor ble det utbetalt over fire milliarder kroner i erstatning etter brann- og vannskader, innbrudd og tyveri. Men det er en god del du selv kan gjøre for å hindre at boligen din – og verdiene dine – ender opp på den dystre statistikken.

Bruk skikkelige låser
De fleste innbrudd i boligområder skjer på dagen og når tyven vet at det ikke er folk hjemme. Du må derfor sørge for at boligen din ikke har noen svake punkter. Alle låser og karmer bør være FG-godkjente (forsikringsgodkjente) og vinduer mot utsatte områder bør alltid låses med en egen vinduslås (med skikkelig feste i karmen og rammen). Dersom det er vanskelig å bryte seg inn i huset ditt, kan tyven fort miste motet og heller prøve seg på en bolig som er dårligere sikret.

Svake punkter i boligen din som du bør sørge for har FG-godkjente låser:
1. Hoveddør, bakdør og kjellerdør
2. Balkongdør eller verandadør med glass
3. Vinduer som er lett tilgjengelige på bakkeplan (for eksempel kjellervinduer)

Frist ikke tyven
Det er ikke mye som skal til før boligen din er en stor fristelse for ubudne gjester. Noen ganger kan det være nok med en mørklagt bolig eller en overfylt postkasse. Med enkle forholdsregler kan du redusere risikoen for innbrudd og andre uhell betraktelig:

· La ikke posten hope seg opp. Få en nabo eller venn til å hente posten daglig. Eventuelt kan du få postkontoret til å ettersende posten til din ferieadresse. Sjekk www.posten.no

· La det se ut som noen er hjemme. Ikke trekk for gardinene og la noen kopper og glass stå på stuebordet.

· Lukk og lås garasjeporten.

· Unngå at søppelkassen er helt tom.

· Forlat ikke boligen helt mørklagt.

· Viderekoble telefonen til mobilen, en nabo eller venn. Legg for all del ikke igjen en beskjed på telefonsvareren som forteller at du er bortreist.

· Fjern alle verdisaker og plasser dem i en bankboks eller et annet sikkert sted.

· Det er kanskje for sent før denne ferien, men skaff deg tyverialarm og andre sikkerhetstiltak. Spør ditt forsikringsselskap om hva de anbefaler.

Unngå vannskader:
· Steng hovedkran for vannet.
· Legg deksel/et lodd over sluk i kjelleren

Unngå skader etter tordenvær:
· Slå (helt av) el-apparater og ta ut støpsel for alle apparater med termostat.
· Monter overspenningsvern på TV/video/ PC/frys (eller helst på el-anlegget i huset)

Alarm og merking
Stadig flere installerer alarm i privatboligen. Bryter noen seg inn, går det da straks varsel til vaktselskapets alarmsentral eller en utvalgt person. Etter hvert har også mange fått alarm på hytte og fritidsbolig som kanskje ligger ensomt til. Der det ikke er fast telefon, varsler anlegget til for eksempel en nabo eller fastboende ved hjelp av mobiltelefon. Et godt alarmanlegg og god merking av verdigjenstander, virker preventivt og stopper de fleste ved døren. I følge Falken, er det bare 0,3 prosent av dem med alarm som opplever innbrudd. Har du «bolig-sirene» rykker vekterne ut til deg på minutter. Ulike merkemetoder beregnet for antikviteter, kostbare forbruksvarer og biler og båter, reduserer gjenstandenes salgsverdi for tyven. En del verdigjenstander, som smykker, kunst og antikviteter, kan være vanskelig å merke og er derfor lurt å fotografere. Det kan også være fornuftig å listeføre verdigjenstandene. Dette gjør politiets arbeid lettere, samtidig som du har god dokumentasjon overfor forsikringsselskapet ditt.

Brannalarm
Det er også vanlig med brannalarm med røykvarsler knyttet til alarmanleggene. Noen steder i landet har vaktselskapene avtale med brannvesenet som rykker ut ved brannvarsling.

Om du tenker på å skaffe deg alarm, så ta kontakt med for eksempel forsikringsselskapet ditt. De kan ofte komme med tips og pristilbud.

Kilde: Politiets Kriminalvern