La det bli med de gode minnene fra julen, sørg for å sikre boligen din før du drar på juleferie.
La det bli med de gode minnene fra julen, sørg for å sikre boligen din før du drar på juleferie.

Høytid for innbrudd

Sikkerhet

Sørg for å sikre boligen din før du drar på juleferie. For mens du koser deg med julefeiringen, kan hjemmet ditt få besøk av noen helt andre enn nissen.


For de kriminelle er ikke juleferien ensbetydende med nisser og pakker. For når boligeiere feirer jul borte, kan de kriminelle boltre seg fritt. Tall fra politiet viser at hvert tredje boliginnbrudd skjer i feriene. Alle boligeieres mareritt er å komme hjem til endevendt hus. I fjor ble det utbetalt over fire milliarder kroner i erstatning etter brann- og vannskader, innbrudd og tyveri. Men det er en god del du selv kan gjøre for å hindre at boligen din - og verdiene dine – ender opp på den dystre statistikken.


Bruk skikkelige låser
De fleste innbrudd i boligområder skjer på dagen og når tyven vet at det ikke er folk hjemme. Du må derfor sørge for at boligen din ikke har noen svake punkter. Alle låser og karmer bør være FG-godkjente (forsikringsgodkjente) og vinduer mot utsatte områder bør alltid låses med en egen vinduslås (med skikkelig feste i karmen og rammen). Dersom det er vanskelig å bryte seg inn i huset ditt, kan tyven fort miste motet og heller prøve seg på en bolig som er dårligere sikret.


Svake punkter i boligen din som du bør sørge for har FG-godkjente låser:
1. Hoveddør, bakdør og kjellerdør
2. Balkongdør eller verandadør med glass
3. Vinduer som er lett tilgjengelige på bakkeplan (for eksempel kjellervinduer)


Frist ikke tyven
Det er ikke mye som skal til før boligen din er en stor fristelse for ubudne gjester. Noen ganger kan det være nok med en mørklagt bolig eller en overfylt postkasse. Med enkle forholdsregler kan du redusere risikoen for innbrudd og andre uhell betraktelig:

· La ikke posten hope seg opp. Få en nabo eller venn til å hente posten daglig. Eventuelt kan du få postkontoret til å ettersende posten til din ferieadresse. Sjekk www.posten.no

· La det se ut som noen er hjemme. Ikke trekk for gardinene og la noen kopper og glass stå på stuebordet.

· Lukk og lås garasjeporten.

· Unngå at søppelkassen er helt tom.

· Forlat ikke boligen helt mørklagt.

· Viderekoble telefonen til mobilen, en nabo eller venn. Legg for all del ikke igjen en beskjed på telefonsvareren som forteller at du er bortreist.

· Fjern alle verdisaker og plasser dem i en bankboks eller et annet sikkert sted.

· Det er kanskje for sent før denne ferien, men skaff deg tyverialarm og andre sikkerhetstiltak. Spør ditt forsikringsselskap om hva de anbefaler.


Unngå vannskader:
· Steng hovedkran for vannet.
· Legg deksel/et lodd over sluk i kjelleren


Unngå skader etter tordenvær:
· Slå (helt av) el-apparater og ta ut støpsel for alle apparater med termostat.
· Monter overspenningsvern på TV/video/ PC/frys (eller helst på el-anlegget i huset)

Alarm og merking
Stadig flere installerer alarm i privatboligen. Bryter noen seg inn, går det da straks varsel til vaktselskapets alarmsentral eller en utvalgt person. Etter hvert har også mange fått alarm på hytte og fritidsbolig som kanskje ligger ensomt til. Der det ikke er fast telefon, varsler anlegget til for eksempel en nabo eller fastboende ved hjelp av mobiltelefon. Et godt alarmanlegg og god merking av verdigjenstander, virker preventivt og stopper de fleste ved døren. I følge Falken, er det bare 0,3 prosent av dem med alarm som opplever innbrudd. Har du "bolig-sirene" rykker vekterne ut til deg på minutter. Ulike merkemetoder beregnet for antikviteter, kostbare forbruksvarer og biler og båter, reduserer gjenstandenes salgsverdi for tyven. En del verdigjenstander, som smykker, kunst og antikviteter, kan være vanskelig å merke og er derfor lurt å fotografere. Det kan også være fornuftig å listeføre verdigjenstandene. Dette gjør politiets arbeid lettere, samtidig som du har god dokumentasjon overfor forsikringsselskapet ditt.

Brannalarm
Det er også vanlig med brannalarm med røykvarsler knyttet til alarmanleggene. Noen steder i landet har vaktselskapene avtale med brannvesenet som rykker ut ved brannvarsling.

Om du tenker på å skaffe deg alarm, så ta kontakt med for eksempel forsikringsselskapet ditt. De kan ofte komme med tips og pristilbud.

Les også:

Slik får du skreddersydd ferdighus

Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Kilde: Politiets Kriminalvern

23. oktober 2008
Mer om Sikkerhet

Eks-innbruddstyvens beste tips: Dette er husets svake punkter

Sikkerhet Beskytt deg mot innbrudd med tips fra en ekspert - med over 5000 innbrudd på samvittigheten! 

Advarer mot uvanlig stor vårflom

Sikkerhet Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.

Har du noen av disse tingene hjemme? De kan være farlige!

Sikkerhet Mange produkter tilbakekalles fordi de kan være direkte farlige å bruke. Sjekk om du har noen slike tilfeller på denne oversiktlige lista.

Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn

Sikkerhet Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Sikkerhet Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Slik unngår du pipebrann

Sikkerhet Nordmenn har alltid fyrt med ved. Men har vi nok kunnskap om vedfyring til å unngå pipebrann?

Tryggere med innbruddsikre vindu

Sikkerhet Med innbruddsikre vinduer kan du reise på ferie i trygg forvissning om at du har gjort det ekstra vanskelig for eventuelle innbrudstjuver å ta seg inn i boligen din.

10 smarte tips for en tryggere bolig

Sikkerhet Det er et sørgelig faktum at de fleste ulykker skjer i hjemmet. Men ved å være føre var, kan risikoene for både ulykker, innbrudd og skader reduseres...

Innbruddstyvene blir stadig frekkere

Sikkerhet Med stadig frekkere utført innbrudd, blir det viktigere enn før å sikre boligen mot inntrengere.

Advarer mot dårlig slukkepulver

Sikkerhet Mange vet ikke at pulverapparater har en kode som viser hvor effektivt de slukker en brann. Forsikringsselskapet IF advarer om at kvalitet og slukkeevne kan variere svært mye.

Dra på ferie uten bekymring

Sikkerhet Dra på ferie uten bekymring for innbruddstyver. Noen enkle forholdsregler reduserer sjansen for innbrudd.

Sikring av boligen holder tyven ute

Sikkerhet Villainnbrudd har det siste året økt med 25 prosent. Først og fremst er det villaeiere uten alarm som er utsatt for innbrudd.

Dyster høysesong i høytiden

Sikkerhet Julehøytiden er en dyster høysesong for branner. Ikke bli en i statistikken. Tenn brannsikkerhet når du tenner levende lys.

Sikre boligen mot innbrudd

Sikkerhet På sommeren er innbruddsfaren størst. Magnus Haldorsen fra Gjensidige gir gode råd for hvordan du kan forhindre at innbrudd skjer i akkurat din bolig.

Har du sjekket brannslukkeren?

Sikkerhet Har du sjekket brannslukkeren i det siste? Vet du i det hele tatt hvor den er? En halv million slukkere kan være ubrukelige på grunn av manglende vedlik...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no