Livsviktig elkontroll

Strøm er en farlig vare. Boligen kan være en brannfelle dersom det elektriske anlegget ikke er kontrollert de siste årene.


Fire av ti boligbranner i Norge skyldes feil ved det elektriske anlegget. Eldre strømanlegg tåler ofte ikke den belastningen de utsettes for på grunn av endret bruksmønster. Årsaken er at vi kobler stadig flere produkter til elanlegget, ofte med løse skjøtledninger. I tillegg foretas mange installasjoner av ukvalifisert arbeidskraft og av privatpersoner.

Elkontroll
–De fleste av oss anskaffer stadig nye produkter som krever mye strøm, for eksempel datautstyr, flatskjermer og elektrisk verktøy. Totalbelastningen kan ofte bli for stor for et gammelt elektrisk anlegg og følgene kan bli katastrofale dersom ikke anlegget blir oppgradert, sier Terje Hanssen, seksjonssjef i NELFO.

En elkontroll foretatt av en elektroinstallatør avdekker eventuelle feil og mangler ved det elektriske anlegget. Tilstandsrapporten vil inneholde eventuelle avvik i henhold til regelverket og forslag til forbedringer og oppgraderinger.

– Han vil dessuten kunne gi råd og tips om ulike energieffektiviseringstiltak som for eksempel styringssystemer, som vil øke komforten og redusere strømregningen betraktelig, sier Hanssen.

En elkontroll er en rimelig investering og koster fra 1 500 til 2 000 kroner. Noen forsikringsselskaper, blant dem Sparebank1 Forsikring, gir rabatt på forsikringspremien dersom man foretar en elkontroll.

NELFO er en pådriver, og har lang tradisjon og erfaring med elsikkerhetsarbeid i Norge. NELFO anbefaler elkontroll minst hvert femte år. Alle NELFOs medlemmer utfører elkontroll.

Jordfeilbryter og overspenningsvern
En jordfeilbryter registrerer feil på elanlegget og kutter strømmen automatisk. Med kombinert jordfeilbryter og sikring på hver kurs, brytes strømmen på et avgrenset område. Overspenningsvern er også en billig forsikring. Dermed unngås at elektriske produkter som kjøleskap, fryser, TV og PC blir satt ut av funksjon, for eksempel ved lynnedslag.

–Det lønner seg å satse på et grovvern på strøminntaket som tar den første støyten og et finvern som settes i stikkontakten til produktene, avslutter Hanssen.

Gode råd etter lynnedslag
* Bruk dine viktigste feilsøkingsinstrumenter: Syn, luktesans, hørsel og sunn fornuft. 
* Test at alt elektrisk utstyr fungerer som det skal. 
* Støy på radio og TV kan være tegn på skade. 
* Sjekk stikkontakter, koblingsbokser, brytere og kabler for synlige skader. Misfarging og/eller brente flekker kan indikere skade. Kjenn også etter om utstyret er unormalt varmt. 
*  Kontakt elektroinstallatør for å få sjekket det elektriske anlegget og for å få det reparert hvis du oppdager feil som f eks elektrisk støt, lyset blinker, det lukter brent eller dersom du har sett gnister eller hørt knitring.