Bilde: Trond Folckersahm

Nye koster feier best

Sikkerhet

Stadig stigende strømpriser fører til økt bruk av vedfyring. Da gjelder det at ildsted og pipe holder mål.

– Det gjelder å bruke fyringsvett, sier Jon Bærulfsen, formann 1 i Moss brann- og feiervesen.

Sammen med sine åtte medarbeidere har han ansvaret for å ta vare på de rundt 19 000 pipene som finnes i regionen.

– Det er spesielt i forbindelse med gamle ildsteder og gamle skorsteiner de største problemene oppstår. Gammel teglstein blir slitt, og sementfugene går i oppløsning. Dermed får man utette piper,men det lar seg gjøre å rehabilitere gamle piper ved å montere nye rør innvendig. Disse finnes i sement, stål og keramikk.

Med disse på plass kan skorsteinen leve i mange år, sier Bærulfsen, som også er opptatt av at de som rehabiliterer boligen også tar en titt på pipene.

– Folk investerer mye i husene sine, tusenvis av kroner på kjøkken- og baderomsinnredning. Men pipa blir ofte glemt, så min oppfordring, spesielt til yngre mennesker, er at de også gir pipeløpet en tanke når de er i gang med rehabilitering.

Ta kontakt med feiervesenet, så kommer vi gjerne på en befaring, opplyser Bærulfsen.

Informasjon er viktig, sier Øystein Engen som er stolt av både yrke og uniform.

Pipebrann
Nå er det ikke bare gamle piper som kan volde problemer. Også de gamle ildstedene kan skape bry. De utnytter bare en liten del av veden til energi, og dersom trekken strupes for mye legger de igjen avleiringer av bek og sot i pipeløpet. Når da ovnen fyres opp for første gang på høsten, og gjerne er fylt av konvolutter og gamle regninger som er samlet opp siden våren, tar det fyr i avleiringen i pipa, og det oppstår pipebrann.

Dette gjelder ikke i samme grad de nye, rentbrennende ildstedene. Fordi disse utnytter en langt større del av veden til energi, kan trekken i større grad reduseres i forhold til gamle ovner.

– En ovn er beregnet til å brenne ved for å gi oppvarming, det er slett ingen forbrenningsovn for søppel. Men generelt sett er ikke pipebrann noe stort problem, vi har kanskje et sted mellom 30 og 40 i løpet av et år. Men det er en kjensgjerning at en pipebrann i kombinasjon med et utett pipeløp kan få fatale følger, forteller Bærulfsen.

Befaring
Det er for øvrig ikke bare feiing av piper som står på feiernes dagsorden. Halvparten av arbeidstiden bruker de til befaring. Da sjekker de om ildstedene er montert i henhold til gjeldende regelverk, samtidig som de sjekker pipeløpets tilstand, brannmur, rømningsveier og brannsikringsutstyret.

– Vi forsøker å avdekke feil, enten det dreier seg om innføring av rør i pipa, eller at ildstedet er montert for nær brennbart materiale. Dette har vært årsak til at mange menneskeliv har gått tapt i årenes løp. Derfor er det av stor viktighet at anvisningen følges nøye når et nytt ildsted monteres.

Alle ildsteder som selges i Norge skal ha en produktbeskrivelse som er SINTEF-godkjent. Av den grunn bør man ikke kjøpe med seg et ildsted hjem fra utlandet, understreker Bærulfsen.


Denne forkullede biten vitner om at det har vært en liten pipebrann her. Det var ikke huseieren klar over.

Yrkesstolthet
Når det kommer en lapp i postkassen med beskjed om at feie ren kommer påfølgende dag, er det viktig å huske å stenge trekken, legge fram stige, og sørge for at det er montert trinn på taket.

– Stort sett er folk flinke, og de er også interessert i informasjon om fyring og piper. Selv om det er mange som har årevis av erfaring i vedfyring, hører de gjerne på oss etter hvert, sier Øystein Engen, feiersvenn på 16. året, og formann i Østfold feierforening.

Han er stolt av yrket, og ikke minst uniformen sin som han faktisk giftet seg i 1. januar 2000. – Vi har et fritt og fint yrke, og også en viktig samfunnsfunksjon. Det vi gjør har en forebyggende funksjon i forhold til å redde både menneskelig og verdier, mener Engen

Fyringsråd:

    * Bruk alltid tørr ved
    * Fyr gjerne opp med tennbriketter
    * Legg heller i lite ved og fyr oftere enn å strupe trekken på eldre ildsteder
    * Rengjør gjerne ovn og rørinnføring innvendig med en oppvaskbørste eller lignende. To millimeter belegg isolerer like mye som 10 cm med steinull
    * Få feiervesenet til å sjekke eldre piper
    * Ikke monter gips, panel eller lignende på brannmuren
    * Sjekk at brannvarslere og annet brannsikringsutstyr virker

13. februar 2013
Mer om Sikkerhet

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Sikkerhet Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Skru på boligalarmen

Sikkerhet Hver tredje nordmann har boligalarm hjemme - men det er få som er flinke til å skru den på, viser ny undersøkelse.

De fleste røykvarslere virker ikke

Sikkerhet Røykvarslere kan være en farlig sovepute for brannsikkerheten i huset. De fleste røykvarslere som finnes i norske hjem reagerer nemlig ikke på ulmebrann...

Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs

Sikkerhet Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.

Sikkerhet i en boks på veggen

Sikkerhet Slik virker alarmen.

Tryggere med innbruddsikre vindu

Sikkerhet Med innbruddsikre vinduer kan du reise på ferie i trygg forvissning om at du har gjort det ekstra vanskelig for eventuelle innbrudstjuver å ta seg inn...

Livsviktig elkontroll

Sikkerhet Strøm er en farlig vare. Boligen kan være en brannfelle dersom det elektriske anlegget ikke er kontrollert de siste årene.

Sikkerhet når du er hjemme

Sikkerhet Hvorfor nøyer vi oss med å sikre boligen når vi er ute? Det er minst like viktig at tyver ikke tar seg inn når vi er hjemme.

Brann - slik beskytter du deg

Sikkerhet Her er fem tips for å beskytte deg mot brann.

Hold tyvene unna

Sikkerhet Det er lite hyggelig å oppleve innbrudd i eget hjem. Her får du tipsene som sikrer huset ditt mot uønsket besøk.

10 smarte tips for en tryggere bolig

Sikkerhet Det er et sørgelig faktum at de fleste ulykker skjer i hjemmet. Men ved å være føre var, kan risikoene for både ulykker, innbrudd og skader reduseres...

5 huskatastrofer du lett kan unngå

Sikkerhet Følg disse smarte rådene for å unngå huseiernes verste mareritt. 

Slik sikrer du huset når du er bortreist

Sikkerhet Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk. 

Årets brannfelle

Sikkerhet Her ser du hobbyelektrikerens skrekkarbeid i sikringsskapet. Folk vet ikke hvilken fare de utsetter seg for, mener branneksperter.

Velg riktig håndslokker

Sikkerhet Når du skal velge håndslokker bør du ikke bare sikre deg at den er godkjent, du må også sjekke hvilken brannklasse den omfatter og hvilken slokkeeffekt...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no