Bilde: Trond Folckersahm

Nye koster feier best

Sikkerhet

Stadig stigende strømpriser fører til økt bruk av vedfyring. Da gjelder det at ildsted og pipe holder mål.

– Det gjelder å bruke fyringsvett, sier Jon Bærulfsen, formann 1 i Moss brann- og feiervesen.

Sammen med sine åtte medarbeidere har han ansvaret for å ta vare på de rundt 19 000 pipene som finnes i regionen.

– Det er spesielt i forbindelse med gamle ildsteder og gamle skorsteiner de største problemene oppstår. Gammel teglstein blir slitt, og sementfugene går i oppløsning. Dermed får man utette piper,men det lar seg gjøre å rehabilitere gamle piper ved å montere nye rør innvendig. Disse finnes i sement, stål og keramikk.

Med disse på plass kan skorsteinen leve i mange år, sier Bærulfsen, som også er opptatt av at de som rehabiliterer boligen også tar en titt på pipene.

– Folk investerer mye i husene sine, tusenvis av kroner på kjøkken- og baderomsinnredning. Men pipa blir ofte glemt, så min oppfordring, spesielt til yngre mennesker, er at de også gir pipeløpet en tanke når de er i gang med rehabilitering.

Ta kontakt med feiervesenet, så kommer vi gjerne på en befaring, opplyser Bærulfsen.

Informasjon er viktig, sier Øystein Engen som er stolt av både yrke og uniform.

Pipebrann
Nå er det ikke bare gamle piper som kan volde problemer. Også de gamle ildstedene kan skape bry. De utnytter bare en liten del av veden til energi, og dersom trekken strupes for mye legger de igjen avleiringer av bek og sot i pipeløpet. Når da ovnen fyres opp for første gang på høsten, og gjerne er fylt av konvolutter og gamle regninger som er samlet opp siden våren, tar det fyr i avleiringen i pipa, og det oppstår pipebrann.

Dette gjelder ikke i samme grad de nye, rentbrennende ildstedene. Fordi disse utnytter en langt større del av veden til energi, kan trekken i større grad reduseres i forhold til gamle ovner.

– En ovn er beregnet til å brenne ved for å gi oppvarming, det er slett ingen forbrenningsovn for søppel. Men generelt sett er ikke pipebrann noe stort problem, vi har kanskje et sted mellom 30 og 40 i løpet av et år. Men det er en kjensgjerning at en pipebrann i kombinasjon med et utett pipeløp kan få fatale følger, forteller Bærulfsen.

Befaring
Det er for øvrig ikke bare feiing av piper som står på feiernes dagsorden. Halvparten av arbeidstiden bruker de til befaring. Da sjekker de om ildstedene er montert i henhold til gjeldende regelverk, samtidig som de sjekker pipeløpets tilstand, brannmur, rømningsveier og brannsikringsutstyret.

– Vi forsøker å avdekke feil, enten det dreier seg om innføring av rør i pipa, eller at ildstedet er montert for nær brennbart materiale. Dette har vært årsak til at mange menneskeliv har gått tapt i årenes løp. Derfor er det av stor viktighet at anvisningen følges nøye når et nytt ildsted monteres.

Alle ildsteder som selges i Norge skal ha en produktbeskrivelse som er SINTEF-godkjent. Av den grunn bør man ikke kjøpe med seg et ildsted hjem fra utlandet, understreker Bærulfsen.


Denne forkullede biten vitner om at det har vært en liten pipebrann her. Det var ikke huseieren klar over.

Yrkesstolthet
Når det kommer en lapp i postkassen med beskjed om at feie ren kommer påfølgende dag, er det viktig å huske å stenge trekken, legge fram stige, og sørge for at det er montert trinn på taket.

– Stort sett er folk flinke, og de er også interessert i informasjon om fyring og piper. Selv om det er mange som har årevis av erfaring i vedfyring, hører de gjerne på oss etter hvert, sier Øystein Engen, feiersvenn på 16. året, og formann i Østfold feierforening.

Han er stolt av yrket, og ikke minst uniformen sin som han faktisk giftet seg i 1. januar 2000. – Vi har et fritt og fint yrke, og også en viktig samfunnsfunksjon. Det vi gjør har en forebyggende funksjon i forhold til å redde både menneskelig og verdier, mener Engen

Fyringsråd:

    * Bruk alltid tørr ved
    * Fyr gjerne opp med tennbriketter
    * Legg heller i lite ved og fyr oftere enn å strupe trekken på eldre ildsteder
    * Rengjør gjerne ovn og rørinnføring innvendig med en oppvaskbørste eller lignende. To millimeter belegg isolerer like mye som 10 cm med steinull
    * Få feiervesenet til å sjekke eldre piper
    * Ikke monter gips, panel eller lignende på brannmuren
    * Sjekk at brannvarslere og annet brannsikringsutstyr virker

13 februar 2013

Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsbe...

Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.

Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien

Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.

Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"

Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!

Annonsørinnhold

Denne "boksen" er fremtidens vektertjeneste

Med vidvinkel-kamera, mikrofon og en livestream som viser deg alt som skjer når du ikke er hjemme, er en app og en liten, svart boks alt du trenger.

Tid for radonmåling

Lever du med kreftfremkallende gass? Nå starter radonsesongen, og det er tid for måling.

Boliger kan bli brannfeller med nye fyringsmåte...

Å bytte fyringsmåte i boligen kan øke brannfaren dersom skorsteinen ikke tilpasses.

Feiing er ikke kontroll!

Feiing kan gi falsk trygghet, mener ekspert, og advarer mot livsfarlige skorsteiner.

Pass på pipa!

I løpet av fem år har antall pipebranner økt med nesten 50 prosent. Slurv med innmelding av nye ovner og fuktig ved har mye av skylden.

Farlig gift i norske bygg

Oslo (NW): 3,5 millioner PCB-holdige lysarmaturer er i bruk i offentlige og private bygg. Innen årsskiftet må alle fjernes. Elektrobransjen frykter at...

Hold tyvene unna

Det er lite hyggelig å oppleve innbrudd i eget hjem. Her får du tipsene som sikrer huset ditt mot uønsket besøk.

Hjelp - det brenner!

Brann oppstår fort og uventet. Det er derfor viktig å vite hva du bør gjøre. Riktig kunnskap redder liv.

Bor du i en brannfelle?

Hvert år omkommer rundt 60 mennesker i brann i Norge. Mange av disse ulykkene kunne vært unngått. Sjekk hvor brannsikker din bolig er.

Røyvarslere redder liv

Eldre mennesker utgjør bare 14 prosent av befolkningen, likevel er seks av ti som dør i brann 67 år eller eldre. Med enkle tiltak kan dødstallene reduse...

Unngå boligbrann!

Enten du eier eller leier boligen, har du selv ansvaret for at det er brannsikkert hjemme hos deg. Kan du garantere at familien din sover trygt om...

De fleste røykvarslere virker ikke

Røykvarslere kan være en farlig sovepute for brannsikkerheten i huset. De fleste røykvarslere som finnes i norske hjem reagerer nemlig ikke på ulmebrann...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no