Bilde: Colourbox

Sikkerhet i en boks på veggen

Sikkerhet

Slik virker alarmen.

Det finnes tiltak som gjør at du kan sikre boligen din mot uvedkommende gjester.

Med boligalarm og sikkerhetstiltak kan du sove roligere om natten. Noen grep fører også til at du kan spare penger.

De fleste forsikringsselskaper gir nemlig rabatt på boligforsikringen om du installerer alarm og foretar andre måter å sikre boligen på. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap og spør hvilke tiltak de gir rabatter på.
Det finnes mange typer boligalarmer, men i prinsippet virker de likt ved at gitte aktiviteter utløser en alarm.

Døgnbemannet
Det som er viktig er å ha en boligalarm som er tilknyttet en døgnbemannet alarmsentral. Alarmoperatøren vil motta signalene og behandle dem i henhold til instruks og avtalen den aktuelle kunden har med selskapet. Alarmsentralen sender ut vekter.

Redder liv
Siste undersøkelse fra Norsk kundebarometer viser at G4S har de mest lojale kundene.

- Jeg mener at en boligalarms viktigste oppgave er å redde liv og verdier dersom det brenner. G4S Alarmsentral passer på også når kundene sover. Er de på ferie vil alarmsentralen sørge for at det reageres dersom det går en innbruddsalarm, en brannalarm eller alarm som varsler vann- eller gasslekkasje, sier kommunikasjonssjef Maria Conradi fra G4S.

G4S har avtale med brannvesenet om å rykke også på uverifiserte branner til abonnenter med Brann+abonnement. Med nøkkelsafe i husveggen får de raskt tilgang til boligen.

Sensorer
En boligalarm er et sentralapparat tilknyttet flere sensorer. I en liten leilighet kan det holde med en røykdetektor og en magnetkontakt på ytterdøren. I større hus har man selvfølgelig behov for å koble til flere detektorer – bevegelsesdetektorer, flere røykvarslere, vanndetektorer og lignende.

Enkel installasjon
Installasjonene er trådløse og er gjort på en til to timer, avhengig av boligens størrelse. Befaring og installasjon foregår samme dag. Alarmselskapet skal ha en dialog med kunden, gi sikkerhetsråd og stille avklarende spørsmål. Man blir enig om løsning ut fra familiens behov. Sikkerhetsrådgiveren monterer detektorene, og tester anlegget opp mot alarmstasjonen slik at det fungerer slik den skal. Deretter gis det en opplæring i systemet.

Huset blir merket med alarmskilt og årsoblat som viser at alarmen er aktiv, og at signalene fra boligalarmen blir mottatt på alarmsentralen.

Når sikkerhetsrådgiveren forlater hjemmet ditt er du sikret med alarm, og huset er merket.

Skallsikring
Noen velger skallsikring av huset. Det vil si at de kan bevege seg fritt rundt inne i huset selv om alarmen er på. Andre velger å ha en alarm som aktiveres når man forlater hjemmet eller har en delvis aktivert alarm om natten, som betyr at man kan bevege seg i soveroms-seksjonen uten at alarmen går, men alarmen vil reagere på en innbruddstyv i stuen.

- Vi ser nå at flere og flere også sikrer hyttene sine på samme måte som hjemmet.  Vi ser også at eksisterende kunder oppgraderer sine løsninger og nå alarmbelegger 2. etasje oftere enn før. Politiet advarer folk mot innstigningstyverier der huseiere sover med vinduet åpent. En gardindetektor gjør at du kan sove med vinduet åpent i 2. etasje. Gardindetektoren varsler dersom en innbruddstyv forsøker å klatre inn, forklarer Conradi.

Ringer deg
G4S mottar titusenvis av alarmer hver dag. De fleste av disse er heldigvis ikke reelle alarmer, men alarmer som er utløst av kunden selv eller av en flue som har vært nærgående mot en detektor.

- Dersom en innbruddsalarm utløses hos en boligalarmkunde  og kunden ikke ringer oss for å avmelde alarmen med riktig kodeord,  eller selv slår av alarmen med korrekt kode, vil kunden bli oppringt av alarmsentralen, forklarer Conradi.

Vekter kommer
På utløste brannalarmer tar alarmselskapet kontakt med kunden for å få verifisert om det brenner eller ikke. Får de kke tak i kunden sendes vekter umiddelbart.
Før du drar på sommerferie kan det derfor være lurt å forvisse seg om at alarmselskapet ditt har rett kontaktinfo på deg, hvis du har byttet telefonnummer i det siste.

Vekterne er på veien hele tiden, og bilene blir omdirigert når det går en alarm det skal rykkes ut på. Vekterne kommer så raskt trafikken tillater det. Vektere har ikke utrykningskjøretøy på linje med politi og brannvesen.

- Vi erfarer at kundene setter pris på at vekteren viser omsorg og ordner praktiske ting for dem dersom de har hatt innbrudd, sier Conradi.

Tiltak som gjør boligen sikrere:

Sentralenhet – hvis du har et alarmsystem, er sentralenheten dets hjerne. De trådløse enhetene i systemet kobles opp til sentralenheten. Hvis en av enhetene fanger opp bevegelse e.l. vil sentralenheten få beskjed og varsle alarmstasjonen, som deretter setter i gang tiltak.

Trådløs bevegelsesdetektor - sender ut infrarøde stråler når den står på. Hvis disse strålene blir brutt, sendes et signal til sentralenheten som så varsler alarmstasjonen.

Trådløs magnetkontakt – fanger opp om et vindu eller en dør blir åpnet. Så fort en dør eller et vindu blir åpnet, sendes et signal til sentralenheten som varsler alarmstasjonen

Trådløs sirene – varsler lokalt at det har vært mulig innbrudd i boligen. Fåes også med lys.

Akustisk glassbruddetektor – fanger opp lyd av glass som knuser, noe som så utløser alarmen. Den akustiske glassbruddetektoren behøver ikke festes på selve vinduet, men kan plasseres noen meter unna.

Videoovervåkning – gir deg mulighet til å holde et øye med boligen via nettet når du er borte. Husk at det ikke uten videre er lov å overvåke offentlige steder eller andres eiendom. Tenk derfor nøye gjennom plasseringen av kameraet.

7 juli 2010

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Skru på boligalarmen

Hver tredje nordmann har boligalarm hjemme - men det er få som er flinke til å skru den på, viser ny undersøkelse.

De fleste røykvarslere virker ikke

Røykvarslere kan være en farlig sovepute for brannsikkerheten i huset. De fleste røykvarslere som finnes i norske hjem reagerer nemlig ikke på ulmebrann...

Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs

Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.

Tryggere med innbruddsikre vindu

Med innbruddsikre vinduer kan du reise på ferie i trygg forvissning om at du har gjort det ekstra vanskelig for eventuelle innbrudstjuver å ta seg inn...

Livsviktig elkontroll

Strøm er en farlig vare. Boligen kan være en brannfelle dersom det elektriske anlegget ikke er kontrollert de siste årene.

Sikkerhet når du er hjemme

Hvorfor nøyer vi oss med å sikre boligen når vi er ute? Det er minst like viktig at tyver ikke tar seg inn når vi er hjemme.

Brann - slik beskytter du deg

Her er fem tips for å beskytte deg mot brann.

Hold tyvene unna

Det er lite hyggelig å oppleve innbrudd i eget hjem. Her får du tipsene som sikrer huset ditt mot uønsket besøk.

10 smarte tips for en tryggere bolig

Det er et sørgelig faktum at de fleste ulykker skjer i hjemmet. Men ved å være føre var, kan risikoene for både ulykker, innbrudd og skader reduseres...

5 huskatastrofer du lett kan unngå

Følg disse smarte rådene for å unngå huseiernes verste mareritt. 

Slik sikrer du huset når du er bortreist

Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk.

Årets brannfelle

Her ser du hobbyelektrikerens skrekkarbeid i sikringsskapet. Folk vet ikke hvilken fare de utsetter seg for, mener branneksperter.

Velg riktig håndslokker

Når du skal velge håndslokker bør du ikke bare sikre deg at den er godkjent, du må også sjekke hvilken brannklasse den omfatter og hvilken slokkeeffekt...

Advarer mot dårlig slukkepulver

Mange vet ikke at pulverapparater har en kode som viser hvor effektivt de slukker en brann. Forsikringsselskapet IF advarer om at kvalitet og slukkeevne...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no