Slik sikrer du huset når du er bortreist

Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk. 


Med høstferien for tur, er det mange nordmenn som er klare til å reise bort. Det gjør også en rekke norske boliger ekstra attraktive for innbruddstyver.

– Alle innbruddene i påsken viste oss nok en gang at tyvene ikke tar ferie når vi gjør det, sier sikkerhetskonsulent i Verisure, Anette Granli i en pressemelding. 

Å få uinviterte gjester er ingen hyggelig opplevelse, spesielt ikke hvis de bryter seg inn i huset ditt og stjeler eiendelene dine. Men det er vanskelig å sikre seg helt mot innbrudd når tyvene blir stadig mer kreative. 

Gjør det vanskelig for tyvene

Tall fra 2015 viser at Gjensidige fikk meldt omtrent 2 500 skader etter innbrudd og tyveri fra privatpersoner, dette ble erstattet med nesten 60 millioner kroner.

– Mitt råd er å være påpasselig med å låse alt. Hvis du har installert alarm med utrykning er faren for innbrudd mindre. Ellers bør du avtale med naboen om å ta inn posten og la det være igjen litt synlig rot i huset, sier Simon Andre Olsen, Rådgiver i Gjensidige.

Mange innbrudd skjer gjennom ytterdøren. Her har Olsen et tips:

– Plasser en kloss mellom karmen og stenderverket der hvor låsen er. Det gjør det vanskeligere å gjøre innbrudd, og du kan slippe unna med et innbruddsforsøk. 

Tidligere i år herjet «borebanden» på Østlandet. De brøt seg inn ved å bore hull i vinduskarmen og deretter få åpnet vinduet ved å trå en ståltråd gjennom hullet

Olsen sier at du kan sikre deg mot denne typen innbrudd ved å montere en sikkerhetslås eller hempe i vinduene, dette gjør det vanskeligere for tyvene å «huke av» håndtakene.

Flere raske innbrudd 

– Vi ser flere innbrudd hvor tyvene er raskt inne og raskt ute. De tar gjerne med seg små, verdifulle ting som PC, mobiler, sølvtøy og dyre jakker, sier Olsen.  

Hvis du skal være hjemme i ferien, er det ingen garanti mot ubudne gjester. Olsen forteller at innbrudd på dagtid ikke er uvanlig og de slår gjerne til når ytterdøren står ulåst. 

– De liker best å kunne jobbe usjenert, men de kan slå til når du for eksempel jobber i hagen. Derfor bør du alltid låse ytterdøren når du jobber i hagen, sier Olsen. 

– Du bør gjemme vekk verdigjenstander på kinkige steder hvor det ikke er naturlig for tyvene å lete, sier Olsen. 

Ikke glem vannet og strømmen

Når du reiser bort bør du også stenge hovedstoppekranen for å unngå lekkasjer. På badet bør du sjekk at det er nok vann i vannlåsen, da unngår du vond lukt. Alternativt kan man helle litt matolje i sluk/vannlåser, dette fordamper saktere enn vann. 

Trekk også ut kontakten ut av TV og andre elektrisk apparater som ikke er avhengig av å ha strøm når du er borte, da trenger du ikke bekymre deg for slikt utstyr ved tordenvær.

Hvis du først skal feriere på sensommeren bør du også ta deg en tur opp på taket. Sjekk gjerne at takrenner og kil-/gradrenner ikke har tettet seg, det kan føre til vannskader hvis det blir mye nedbør.

ANNONSE:

10 ting du kan gjøre for å sikre hjemmet:

1. Sosialemedier: Sjekk personverninstillingene på Facebook og andre sosialemedier, slik at du har kontroll på om dine ferieoppdateringer er offentlig eller bare synlige for dine venner. Ikke del når du reiser og når du kommer hjem. 

2. Det må se ut som du er hjemme: Ikke rydd bort hverdagstingene som får det til å se ut som noen er hjemme. La for eksempel kaffekoppen stå på bord. Tyvene ser ofte etter tegn på at du er bortreist: Gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende.

3. Sikre svake punkter: De fleste hjem har flere mulige «innganger». Sjekk vinduene i kjeller og bakkeplan, balkongdører og garasje inngang. Vær ekstra nøye på baksiden eller områder uten innsyn. Tyvene skal helst ikke få jobbe uforstyrret. 

4. Tom postkasse – full søppeldunk: Be en nabo eller bekjent om å ta inn posten eller få posten midlertidig oppbevart hos Posten. En tom søppelkasse eller uklipt plen er tydelige tegn på at du borte, så alliér deg med naboen.

5. Alarm: Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral. Nye smartalarmer har også kamera og tale- og lytteenhet. Det gjør at tyvene blir sett og snakket til fra alarmsentralen. Det begrenser følgeskader ved innbrudd.

6. Lys og lyd: Bruk elektronisk tidsur eller smartkontakter for lamper og radio. Det gir inntrykk av at du er hjemme. Husk også utelys.

7. Steng av vannet: Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene. Kontroller at varmtvannsbeholder klarer seg uten vann hvis du skal stenge av selve stoppkranen. 

8. Gode låser: Den vanligste veien for tyvene er inn gjennom døra. En FG-godkjent lås og sikringsbeslag reduserer risikoen for uønsket besøk. Husk også ta fjerne nøkler på innsiden av verandadører og lignende.

9. Pass på verdisakene: Ikke la verdisaker ligge å slenge slik at tyvene kan få øye på det gjennom vinduet. Hvis du har alarm i boligen bør du oppbevare verdisaker i rom som er dekket av bevegelsessensorer eller magnetkontakt. Fotografer og merk gjenstandene dine.

10. Lås garasjer og boder: Mange innbrudd er begått i annen etasje av boligen som ofte er dårlg sikret. Tyvene bruker gjerne huseierens egen stige. Derfor bør du låse stigen godt fast og fjerne annet verktøy som kan brukes av tyvene. 

Kilde: Verisure