Sjekk brannsikkerheten hjemme

Hvert år omkommer mellom 50 og 60 personer i branner her i landet – fire av fem i sine egne hjem. Brannvesenet rykker ut til gjennomsnittlig fem boligbranner i døgnet, totalt rundt 1800 boligbranner i løpet av et år. En stor del av brannene skyldes menneskelig svikt, og kunne vært unngått med enkle forebyggende tiltak. Man kommer langt med sunn fornuft!


Forskrift om brannforebyggende tiltak og brannsyn krever at alle boliger skal ha minst én godkjent røykvarsler. I større boliger med flere etasjer, anbefales det minst én røykvarsler i hver etasje og i hvert soverom. Den beste løsningen er røykvarslere som kan kobles sammen slik at de varsler samtidig. Røykvarslerne bør testes månedlig ved at du trykker på testknappen. Test også med røyk en gang i blant, for eksempel ved hjelp av en fyrstikk. Bytt batteri årlig dersom du ikke har røykvarslere koblet til strømnettet.

Forskriften krever også at alle boliger skal ha manuelt slokkeutstyr, det vil si husbrannslange eller brannslokningsapparat. Det tryggeste er å ha begge deler. Sett deg grundig inn i bruksanvisningen, og vedlikehold slokkeutstyret jevnlig.

Viktige sjekkpunkter:
– Sjekk rømningsveiene! Du skal kunne komme deg raskt ut av boligen uten å måtte bruke nøkkel for å låse deg ut. Rømningsveiene må ikke blokkeres av møbler, sykler, barnevogner og andre ting. Montér gjerne branntau eller brannstige i tilknytning til soverom i høytliggende etasjer.
– Bruk stearinlys med omtanke! Bruk kun lysholdere av ubrennbart materiale. Plasser lysene i god avstand fra gardiner og lignende. Ikke bruk lysmansjetter. Forlat aldri et rom uten å slokke alle levende lys først.
– Vis el-vett! Sjekk sikringene – dersom de går ofte eller er svært varme, kontakt elektriker for å sjekke hele det elektriske anlegget. Prøv deg ikke som «hobby-elektriker». Det er bare autoriserte installatører som har lov til å utføre arbeid på det fast monterte el-anlegget. Unngå overdrevet bruk av skjøtekontakter.
– Vær bevisst i bruk av el-apparater! Ha færrest mulig elektriske apparater på når du sover eller forlater boligen. Bruk apparatene riktig – les bruksanvisningen nøye. Hold alltid komfyren under oppsyn når du lager mat. Bruk ikke elektriske varmeovner som tørkestativ. Slå av fjernsynet med av-knappen på selve TV-apparatet. Trekk alltid ut støpselet til kaffetraktere og andre termostatstyrte el-apparater etter bruk.
– Fyr riktig! Fyrer du med ved, bruk tørr ved og ha alltid god trekk. Aske oppbevares i ubrennbar beholder med lokk og tømmes forsvarlig. Aske kan være brannfarlig i flere dager. Har du spørsmål om fyring, kontakt feieren.
– Husk nødnummeret til brannvesenet! Ved brann, ring 110 og oppgi nøyaktig adresse.

Vanlige boligbrannårsaker:

  • Bar ild (røyking, stearinlys, fyring etc.), 25 prosent
  • Elektrisk årsak, 23 prosent
  • Feil bruk av elektrisk utstyr, 22 prosent
  • Ukjent årsak, 15 prosent
  • Påsatt brann, 10 prosent
  • Andre årsaker, 5 prosent

For mer informasjon: www.norsk-brannvern-forening.no