Skorstein og pipe før vinteren

Er skorsteinen og pipa klar til fyringssesongen?


Kalenderen viser oktober, og fyringssesongen rykker stadig nærmere. Mange har fjorårets kalde vinter friskt i minne, og vedselgerne melder om stor pågang etter tørr ved.

Men er skorstein og pipe klar til nok en fyringssesong? Dersom du sprengfyrte forrige vinter, bør du ta en sjekk på skorstein og pipe før du begynner å fyre i år.

Hard eller feilaktig fyring kan ha ført til at sot og bek har festet seg i pipeløpet. Dette laget av sot og bek kan så antennes neste gang du fyrer, slik at det oppstår pipebrann. Også feil på pipa eller ildstedet kan gi pipebranner, og hvert år skades flere tusen hjem som følge av pipebranner.

Hvordan ser skorsteinen ut innvendig?
Du har lov til å undersøke skorsteinen selv, men dersom du ikke er komfortabel med høyder kan du kontakte kommunen for å få en feier til å undersøke for deg.

– Skorsteinen kan undersøkes ved hjelp av speil og belysning fra sotluka nederst på skorsteinen eller fra feieluke på loft, eventuelt fra et gammelt ildstedsuttak etter at ildstedet er fjernet, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Skader på skorsteiner. Årsaker og utbedring

Vær oppmerksom på at speil og lommelykt har store begrensninger da den svarte overflaten i røykkanalen tar mesteparten av lyset. Hvis du har grunn til å tro at det kan være skader på skorsteinen, bør du derfor ikke nøye deg med denne enkle undersøkelsen. En fagmann vil ha flere metoder for å undersøke skorsteinen, noe som vil gi et sikrere svar på om skorsteinen er i god stand eller ei.

Fem vanlige skader
En skadet skorstein kan utgjøre en fare for liv og helse dersom deler av skorstein ramler ned fra taket, om røykgasser trenger inn i boligen, eller om boligen får fuktskader med påfølgende sopp og mugg som følge av en ødelagt skorstein.

I følge Sintef Byggforsk er forvitring og elde de vanligste årsakene til skader på skorsteiner. Det er særlig fem former for skader du bør se etter:

– kondens, fukt- og frostskader

– skader på grunn av for høy temperatur

– sprekker og utettheter

– sprukne eller forvitrede fôringsrør

– ødelagte/utette beslag

I tillegg skal skorstein undersøkes for skader dersom du har hatt pipebrann.

Har du hytte?
Mens det er påkrevd med feiing av pipa hvert fjerde år for boliger, finnes det ikke tilsvarende regel for hytter. Det betyr dog ikke at ikke hytter trenger å feies. Men siden feievesenet ikke har ansvar for feiing av hyttepiper, faller det over på deg som hytteeier.

Har du ikke hatt feieren innom hytta de siste årene, bør du altså sørge for å kontakte ham før fyringssesongen starter.