Tre tips for å unngå flått

Skadedyr

Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.

Bilde: iStock

Flåtten er et utbredt insekt i Norge. Flått er en midd som har den leie vanen at den biter seg fast i mennesker og dyr for å suge blod, og kan med dette overføre borreliosesmitte. 

Det er heldigvis sjelden at flåttbitt fører til borreliose. Studier viser at kun 2 prosent av nordmenn som blir bitt av flått blir syke. Omregnet i rene tall utgjør dette rundt 300 flåttrelaterte borreliose-smittede i året.

Slik oppdager du borreliose

Det vanligste tegnet på en borrelioseinfeksjon er at man får et rødt, ofte ringformet hudutslett rundt bittstedet ca 3-30 dager etter man har blitt bitt. 

Det er vanlig å bli litt rød rundt bittstedet de første dagene etter man har blitt bitt. Det kan være en normalreaksjon som ikke behøver å behandles. Men hvis utslettet ikke går over, eller det brer seg, bør du gå til legen å få antibiotika snarest mulig.

Det er med andre ord å foretrekke å ikke bli bitt av flått overhodet. Og på bakgrunn av dette får du her tre gode tips til hvordan du kan forebygge flåttbitt i sommer.  

Les også:

Fleksible levegger

Fleksible levegger gir deg flere muligheter enn de permanente. Her viser vi deg tre måter du kan lage levegger som ikke stenger utsynet permanent.

Bruk olje mot flåtten

For oss mennesker er de fleste oljer helt ufarlige, men for flått kan noen oljer være den visse død.

For eksempel er lavendelolje, limeolje, sitrongressolje og eukalyptusolje meget gode våpen i kampen mot midden. Sjekk utvalget på din lokale helsekostbutikk, og gni litt olje på utsatte steder.  

Også poleimynteolje er veldig effektivt, siden mynte er giftig for flått.

 

Les også:

Test av kompostkverner

Grov flis til bunndekke, eller fin flis til komposthaugen? Det bestemmer om du skal velge en kvern med kniv eller med valser. Vi har testet seks...

Kle deg flått, ikke flott

De fleste av oss er mer ute i naturen og har på mindre klær når det er sommer og varmt i været. Men nettopp det å eksponere huden øker sjansene for flåttbitt. 

Vær bevisst på at flåtten søker seg mot bar og varm hud, så med lange bukser og gode sokker gjør du det vanskeligere for småkrypene å komme til. Hvis du i tillegg stapper trøya/genseren ned i buksa og bretter sokkene over buksebena, får du ekstra beskyttelse. 

Og kler du deg i lyse klær er det lettere å oppdage flåtten, hvis du får én på deg. Da blir det lettere å se flåtten som kravler på deg, og du har dermed større sjans for å børste den bort før den rekker å gjøre ugang. 

 

Les også:

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

Flått hater hvitløk

Hvitløk er sunt og godt for mennesker, men ikke for flåtten. Hvitløk inneholder nemlig stoffet Icaridin, som blant annet brukes i flere insektssprayer, og som virker avskrekkende på flått.

Et eksempel fra Sverige viser at parkarbeidere som ofte ble bitt av flått, ble meget godt beskyttet etter at de begynte å ta hvitløkskapsler.    

I tillegg virker hvitløk forebyggende mot forkjølelse, og i noen tilfeller kan også diabetessyke ha god effekt av olje utvunnet av hvitløk. 

Og med det ønsker vi deg en flott, flåttfri sommer.  

Kilder: 

Flåttsenteret

Norsk Helseinformatikk

Lommelegen.no

 

11. april 2018
Mer om Skadedyr

Denne edderkoppfangeren er genial!

Skadedyr Her er endelig insektfangeren som lar deg fange skumle kryp uten å drepe dem, og uten å komme nær dem. 

Skalk alle luker - nå vil gnagerne inn

Skadedyr På høsten trekker gnagere som mus og rotter inn i hus og hytter. Men er du føre var, slipper du besøk av skadedyrne.

Disse edderkoppene kommer inn i huset

Skadedyr Høsten er høysesong for å få edderkopper inn i huset. Men hvilke edderkopparter er det snakk om? Vi har svaret.

Dette er Norges største edderkopp

Skadedyr Og du har den sannsynligvis hjemme. 

Slik får du færre brunsnegler til våren

Skadedyr Det er ingen overdrivelse å si at brunsnegler er blitt en pest og en plage for mange hageeiere. Her er noen tips til hvordan du reduserer antall snegler...

Derfor bør du fjerne gamle vepsebol nå

Skadedyr 2018 blir sannsynligvis et vepseår. Allerede nå bør du ta opp kampen mot de plagsomme insektene.

Derfor bør du være oppmerksom på maur inne på vinteren

Skadedyr Oppdager du derimot maur inne på vinteren bør du være oppmerksom. Dette er tegnene du bør se etter.