Treeierens utstyrsliste

Har du en hage full av trær og busker? Da gjelder det å ha utstyret i orden.


Trær og busker er spennende elementer som er med å skape ly og rom i hagen. Velger du riktige sorter, kan du også glede deg over blomster, frukt, bær og nydelig høstløv. Jo, trær og busker er et gledelig tilskudd til hagen, men de kommer også med et aber – vedlikehold.

Har du slått deg løs med treplantingen eller overtatt en gammel hage med busker og trær, er det bare én ting å gjøre: skaff deg godt utstyr. For selv om du foretrekker et naturlig utseende i hagen og ikke har for vane å beskjære busker i form av finurlige figurer, vil trær og busker kreve en del arbeid. Som et absolutt minimum bør du fjerne syke, skadde eller døde greiner på både trær og busker. Det samme bør du gjøre med greiner som gnisser mot hverandre, da dette kan gi sår og skader.

Hekktrimmer: En nødvendighet når du har hekk.

I tillegg er det mange andre grunner til å beskjære trær og busker. Noen ganger beskjærer vi for å få en tett og buskete vekst, andre ganger for å få en mer åpen voksemåte. Bærbusker bør beskjæres for å gi gode avlinger, mens sibirkornellen  forynges for å få frem den flotte rødfargen på grenene. Hekken rundt hagen må trimmes for å holde fasongen eller hindre at den vokser seg så store at den skygger for resten av hagen. Mange trær og busker gir mye beskjæring, men heldigvis finnes det utstyr som gjør jobben lettere.

Beskjæringssaks: Det beste og tryggeste redskapet for små kutt. Det er ingenting i veien for å bruke vanlige beskjæringssakser, men har du mye som skal beskjæres eller svekket kraft i hendene, kan det være en idé å skaffe seg en elektrisk beskjæringssaks. Bosch har nylig lansert Ciso , en batteridreven beskjæringssaks som kan kutte opptil halvannen centimeter tykke greiner.

Greinsaks: Til tykkere greiner trenger du ei greinsaks. Denne lar deg beskjære de greinene som beskjæringssaksa ikke tar. Bladet er større og håndtakene er lengre. Sistnevnte gir vektstangskraft, slik at det blir lettere å beskjære kraftigere greiner. 

Greinsag: Er det først og fremst busker som fyller opp hagen din, er det ikke sikkert du behøver ei greinsag. Men har du frukttrær som trenger beskjæring eller prydtrær som har vokst seg stygge i formen, vil ei greinsag gjøre jobben der greinsaksa må gi opp. Manuelle greinsager er mest vanlig, men det finnes også motoriserte. Stihl har for eksempel greinsag som kombiverktøy. Denne kan brukes sammen med kombimotor, og med forlengerskaft kan du stå trygt på bakken mens du beskjære frukttrær.

Hekktrimmer: En hekktrimmer, eller elektrisk hekksaks, er en nødvendighet når du har hekk. Det er forskjell på å klippe en over to meter høy tujahekk og en liten buksbomhekk i knehøyde, så velg hekktrimmeren etter hekken. Elektriske hekksaker er lettere i bruk enn bensindrevne, men sliter mer i møte med kraftige greiner.

– Løft aldri hekktrimmeren over skulderhøyde. Sett opp en solid plattform å arbeide fra hvis hekken er høy, anbefaler teamet bak Fra frø til frodig hage, en grundig innføringsbok i hagearbeid.

Du får enkeltsidig og dobbeltsidig hekktrimmere. Enkeltsidige har kutteblad kun på den ene siden, og det kan derfor ta lenger tid å beskjære hele hekken. Men til gjengjeld kan enkeltsidige hekksakser ha lengre blad uten at det går ut over vekten, og dermed kan du klippe større flater i én bevegelse.  

Dobbeltsidig er den vanligste typen, og passer for hekker opp til halvannen meter. Med kutteblad på begge sider kan du beskjære hekken med sveipende bevegelser og få jobben unnagjort raskere. Det finnes også stanghekksakser som gjør det mulig å klippe høye hekker uten å bruke stige.

Kompostkvern: Når all beskjæring så er unnagjort, står du igjen med en svær haug av kvister og greiner. Med mindre du har en stor eiendom, vil ei kompostkvern være uvurderlig i den trerike hagen.

– Velger du elektrisk kvern, bør den kunne tygge alt som ikke går i peisen. Til det kreves mer enn de normale par tusen wattene billigkvernene går på. Velg heller enn med minst 3000 watt, anbefaler Tor Smaaland i Tors tusen hagetips.

Klipp av småkvister og legg unna de grovere delene som du kan bruke i peisen til vinteren. Resten lar du gå gjennom kompostkverna. Resultatet kan du legge under hekken, bruke som dekke i bedet eller som strø i komposten.