Med tre på taket

Det er fullt mulig å kle taket med tre. Det har vært gjort i århundrer, og tretak har kanskje lengre levetid enn du tror.


Skal du legge nytt tak og har ikke bestemt deg for hvilket taktekke du skal velge? Hva om du velger bort taksteinen og går for tre istedet?

Lang levetid
Et tak av tre er garantert å gi huset et tak som ikke alle andre har, og det kan være forbausende langvarig. Antatt levetid for tretak av impregnert trevirke er på flere tiår, og tretaket konkurrer dermed i klasse med betongtakstein. Det krever bare jevnt og riktig vedlikehold.

– Tre er mer holdbart enn mange tror og er dessuten alltid mulig å få tak i eller lage «reservedeler» til. Det tåler fukt svært godt, bare det får tørke ut mellom nedfuktingene, sier Per Hemgren og Henrik Wannfors i den moderne klassikeren Alt om huset.

Riktig vedlikehold viktig
Som alle tak krever også tretaket at du foretar jevnlige inspeksjoner og fjerner bøss etc. når det er behov for det. I tillegg må du påregne mer vedlikehold for å bevare trevirket i god stand. Det er ikke bare regn og fukt som påvirker taket, men også solen kan gjøre skade.

– Påføring av milebrent tretjære beskytter treet mot soltørking og bør foretas ca. hvert femte år, kanskje oftere på solsiden, anbefaler Hemgren og Wannfors.

– Reparer skader og bytt ut råtnende deler med tre av samme dimensjon. Kjernevirke holder best, sier forfatterne.

Mange leverandører
Det er flere som leverer tretak om du ønsker å gi det et forsøk. Larvik Taket er et tretak som i følge produsenten selv er blitt mange arkitekters favoritt og som brukes på både hytter og boliger. Eilo tre leverer stavtak, som også kan benyttes på veggflater.  Moelven produserer impregnerte bordtak med spor for å hjelpe å drenere regnvann, og Inspirasjonstre leverer høvlede bord med vannspor, produsert av seintvokst gran, eller i kjerneved fra seintvokst furu.

Ulf Larsen i Bardu har også levert spontak i tillegg til bordtak. 9000 spon ble produsert og brukt til å tekke taket på Wiigen gård i Bardu. For å sikre god holdbarhet ble sponene laget av kjerneved og senere smurt med tretjære.