Nordmenn trenger gode fyringsvaner

Norske fyringstradisjoner kan være farlig. Nå trenger nordmenn gode fyringsvaner.


Det var en gang at det ikke fantes mange andre alternativer enn vedfyring om du ville holde deg varm vinterstid. I vår moderne verden er ikke vedfyring lenger enn nødvendighet, men nordmenn har likevel et godt forhold til peiskosen og fyring i ovner.

– Her i Norge har vi tatt vare på tradisjonen med vedfyring, sier Oddvar Espegård i Norsk ved. – Rundt 25% av norske boliger har ved som hovedoppvarmingskilde.

Helseskadelig
Men det er ikke alle tradisjoner som er verdt å videreformidle. Hangen til sprengfyring og rundfyring kan gjøre stor skade.

Fyr riktig: Gode fyringsvaner er godt både for miljøet og for lommeboka.

Rundfyring over natten, hvor man fyller opp ovnen med ved og setter lufttilførselen til et minimum, har vært populært hos nordmenn, og går tilbake til den tiden hvor det var den eneste måten å holde huset varmt om vinteren. Men i dag, hvor vi har varmepumper og  elektriske ovner som kan justeres for nattetemperatur, er det ikke lenger nødvendig, og bør unngås.

– Norske fyringstradisjoner med rundfyring i tradisjonelle vedovner må ta mye av skylda for høye utslipp. Dette gir ufullstendig forbrenning og betydelige utslipp av CO, tjærestoffer og støvpartikler. Støvet (sot) inneholder kreftfremkallende PAH-forbindelser og vedfyring er i dag også en av de største kildene til dioksinutslipp, mener Bellona.

Den farlige sprengfyringen
Også sprengfyring er uheldig og bør unngås. I motsetning til hva enkelte tror, kan for sterke varme i ildstedet faktisk skade både ovn og pipeløp.

– Det var tydelig at det var fyrt for kraftig og med for mye brensel. I tillegg var det fyrt i to ildsteder hvor det bare var den ene pipen, fortalte vakthavende Kurt Albrigtsen hos Tromsø Brann og redning til avisa Nordlys etter en pipebrann i fjor.

Også ulmebrenning bør unngås. Ulmebrenning, når det ryker av veden uten flammer, skyldes enten våt ved eller feil trekkforhold. Dette er både forurensende, da du oppnår ufullstendig forbrenning, og lite økonomisk.

– Ulmebrenning kan gi inntrykk av god fyringsøkonomi da veden brenner lenge, men i virkeligheten mister man nesten all energien opp skorsteinen, som røyk, hevder Jøtul.

Slik fyrer du riktig
Det var de dårlige fyringstradisjonene vi bør legge av oss. Men hva er så gode fyringsvaner? Utgangspunktet er tørr ved, minimal eller ingen bruk av papir, og egnede småpinner til å starte med. Løse barkbiter er godt egnet til oppfyring.

I følge ovnsprodusenten Morsø, bør du alltid ha et isolerende lag aske fra tidligere fyringer i bunnen av ovnen når du starter. Sørg også for at lufttilførselen er helt åpen når du starter.

Første steg er å produsere et lag med glør. Det gjør du enkelst ved å legge småpinner og annen tennved i luftige lag, med noe lettantennlig materiale stukket inn imellom lagene. Morsø anbefaler at du bruker en til to kilo tennved i denne fasen.

Juster lufttilgangen
Det tar litt tid før varmen blir tilstrekkelig sterk nok til at den danner et trekk gjennom pipen. La derfor døren stå litt på gløtt de første minuttene, før du lukker den. Etter en liten halvtime vil tennveden ha blitt forvandlet til glør. Spre dem ut over bunnen.

Nå kan du legg på skikkelig fyringsved, men ikke stapp ovnen full. Et par-tre kubber holder i de fleste ovner. Pass på at ilden blusser opp igjen iløpet av et par-tre minutter når du har lagt på en kubbe slik at du unngår ulmebrenning. Nå kan du justere luftventilen, men ikke steng den helt. Det må være tilstrekkelig lufttilgang til at det hele tiden flammer.

Det er i dag mulig å få kjøpt briketter istedet for vedkubber. Vær oppmerksom på at disse krever annerledes fyring enn om du fyrer med vedkubber. Selv om volumet på brikettene er lite, skal du ikke fylle ovnen med dem. Det kan føre til for høy temperatur, noe som igjen kan skade ildstedet.