Gammelt hus ble praktbolig

Da Tom Gjelseth og samboer overtok eiendommen med storslagen utsikt mot Oslofjorden for snart ti år siden, var huset i en sørgelig forfatning. Paret så imidlertid potensialet i ”den stygge andungen” som i dag er forvandlet til en ”svane”.

Av: Anne Marit Muri, 23. oktober 2008

Sveitserhuset fra tidlig 1900-tallet er i dag flottere enn noen gang etter omfattende renovering.

Snekkerens tips til oppussing av gamle hus

¤fotoserie¤

Tidlig på 1900-tallet ble det hvite huset i sveitserstil oppført som sommerhytte på Flaskebekk, på Nesodden.

Da boligen ble overtatt av dagens eiere, hadde det bodd fem forskjellige familier her. Siste beboer var en gammel dame som ble over 90 år. På 1960-tallet ble huset bygget om fra fritidsbolig til helårshus.Mye av den opprinnelige arkitekturen gikk dermed tapt underveis.

Tom Gjelseth har kort vei til snekkerboden - hans yndlingshus.
Tom Gjelseth har kort vei til snekkerboden - hans yndlingshus.

– Da taket ble revet i 1998, fant jeg de gamle taksperrene. De var blitt kappet opp og brukt som spikerslag. På den måten fant jeg ut hvordan de opprinnelige taksperrene på sveitserhuset så ut, og rekonstruerte dem, sier snekker Erik Aarsbog. Han ble hyret inn som en av to snekkere som var ansvarlige for den praktiske gjennomføringen av renoveringen.

På 1970-tallet ble de originale vinduene byttet ut med husmorvinduer, noe som var på moten den gang. Mange var begeistret for husmorvinduenes praktiske funksjon. Vinduet kunne vippes rundt og var helt uten sprosser. Dermed var de lette å rengjøre. Estetiske hensyn var mindre i fokus i denne perioden.

Karnappet har gjenoppstått i all sin prakt med nostalgiske vinduer og taksperrer med original ornamentikk.
Karnappet har gjenoppstått i all sin prakt med nostalgiske vinduer og taksperrer med original ornamentikk.

– Vi var klar over at huset måtte pusses grundig opp da vi kjøpte det, sier Gjelseth. Etter mange år i restaurantbransjen blant annet som eier av restauranten D/S Louise på Aker Brygge og som innehaver av en av Oslos mest populære restauranter, ”Ludvik” på 1980-tallet, har Tom Gjelseth vært vant til å drive frem gode resultater. I tillegg har han talent for å skape hyggelig stemning og se muligheter der andre kanskje rygger tilbake.

– Mitt mål var å tilbakeføre husets eksteriør til gammel ”Flaskebekk-arkitektur”, som var gjeldene rundt år 1900. Jeg ønsket dessuten å skape et åpent og funksjonelt brukshjem innvendig. For å realisere planen tok jeg kontakt med arkitekt Yngve Derlick. Sammen med ham og snekkerne har jeg kommet frem til den endelige utformingen. De dyktige snekkerne, Erik Aarsbog og Rune Knutsmoen har jobbet svært så nøye med alle bygningsmessige detaljer ute og inne.

I dag er eiendommen supplert med flere mindre hus i nostalgisk stil, som rommer blant annet gjestebolig, garasje, snekkerbod, vedbod og badehus.

Trappen opp til andre etasje er original fra husets opprinnelsesår og ble restaurert av Erik Aarsborg. Trappetrinnene er slipt og oljet. Gelenderet er malt.
Trappen opp til andre etasje er original fra husets opprinnelsesår og ble restaurert av Erik Aarsborg. Trappetrinnene er slipt og oljet. Gelenderet er malt.

Grundig prosess
Det første som ble gjort da renoveringen startet i 1998, var å avkle huset for gammel ytterkledning for blant annet å sjekke om det fantes råte i veggene. Heldigvis ble det ikke funnet råte i tømmerveggene under panelet. Alle yttervegger ble deretter etterisolert. Noen steder ble veggene rettet opp før huset ble kledd med ny ytterkledning. Innvendige vegger ble også sjekket for råteskade uten funn. Husmorvinduene ble erstattet med staselige vinduer som er tilnærmet lik originalene fra forrige århundreskifte, formgitt av arkitekten.

Karnappet er bygget opp igjen og stråler nå av fordums prakt med vinduer i gammel stil og taksperrer med original ornamentikk. Alle taksperrer er skåret ut for hånd på stedet. Snekkerne satte opp ny snekkerbod på tomten før de tok fatt på oppsussingen av hovedhuset. Dermed hadde de et tørt sted å kappe til materialer og gjøre fin snekkerarbeid i. To opprinnelige balkonger er også på plass igjen.

Hovedhusets grunnflate er noe endret etter overtagelse, med tilbygg ved inngangspartiet som rommer 30 nye kvadratmeter. Tilbygget er tegnet ev arkitekt Yngve Derlick i nært samarbeid med byggherren.

Kjøkkenet fra Invita er hyggelig og praktisk innredet, noe som sømmer seg for en gourmetkokk som Tom Gjelseth.
Kjøkkenet fra Invita er hyggelig og praktisk innredet, noe som sømmer seg for en gourmetkokk som Tom Gjelseth.

Innvendig er det også gjort en del endringer med planløsningen. Før 1. etasjen ble ombygget måtte gulvet rives opp helt ned til bjelkelaget for å rette opp skjevheter. En ruvende peis er murt opp på stedet i spisestuen, formgitt av Tom Gjelseth. Hovedetasjen rommer nå TV-stue, dagligstue, spisestue, karnapp, stort kjøkken, hall og toalett. I annen etasje er det to soverom og raust bad med badstue og boblebadekar. Hovedsoverommet med karnapp har majestetisk utsikt mot Oslo-fjorden.

Rundt eiendommen er det anlagt hvitt stakittgjerde, her er flaggstang og egen sti som fører ned til badehuset.

– Etter ti år er stedet blitt en oppfylt drøm for oss. Men det har krevd omfattende oppfølging. Jeg har hele tiden hatt tett dialog med snekkere og arkitekt, noe som er nødvendig for å få et mest mulig optimalt resultat. Min samboer og jeg kan ikke tenke oss å bo noe annet sted nå. Jeg har aldri tidligere hatt tilknytning til halvøya med 20 minutters båttur før. Men nå har jeg slått rot her.

Tømrermester Erik Aarsbog gir Vi i Villas lesere gode snekkerråd.

Fargekoder:

 • Yttervegger hovedhus: Drygolin oljedekkbeis hvit.
 • Yttervegger rødt hus: Drygolin oljedekkbeis. Elv-base. FS 082 RB 136. SS007.
 • Yttervegger gult hus: Drygolin oljedekkbeis. Staverngul. Okerbase. 3252-Y26R.
 • Kjøkken: Pilasterblå. Lady halvblank, glans 40. 3010-R90B.

 

Forbrukerinfo:
 • Tømrermestere: Erik Aarsbog og Rune Knutsmoen.
 • Arktiekt: Yngve Derlick.
 • Nye vinduer i gammel stil: Tegnet av arkitekt Yngve Derlick og produsert av Røros Trevare.
 • Ytterkledning: Tangen Trelast.
 • Takstein: Zanda på hovedhuset. På de mindre husene er det benyttet teglsteinstak.
 • Ferdig gressplen: Anleggsgartner Arnfinn Pedersen.
 • Flaggstang: Oslo Flaggfabrikk.

23. oktober 2008 Anne Marit Muri
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no