Nå forsvinner vannet

Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.



Foto: Colourbox

Store deler av Norge har opplevd en usedvanlig varm forsommer, og mange hageeier har hentet frem sprederen og hageslangen for å redde plen og planter. Men selv om plantene kanskje er takknemlig, kan det være mindre forståelse å hente hos naboen. Hagevanning med spreder kan nemlig redusere vanntrykket og føre til at vannet forsvinner i boliger i høyereliggende strøk.

Overdreven hagevanning og tekniske problemer førte til at beboerne i Heksebergåsen i Sørum ble helt uten vann i går ettermiddag, melder Romerike Blad. Nå er det innført vanningsrestriksjoner i deler av kommunen for å unngå flere tilfeller av tørre kraner.

Andre kommuner har allerede innført restriksjoner. I Skien har det vært totalforbud mot spreder siden 27. mai, etter at innbyggere i de høyest beliggende områdene opplevd at vannet forsvant. Kommunen tillater kun vanning med slange til visse tider av døgnet og på visse dager.

Også kommuner som Karmøy og Ullensaker har innført vanningsrestriksjoner for hageeiere. Lurer du på om ditt boligområde er rammet av vanningsrestriksjoner, kan du kontakte kommunen eller besøke kommunens nettsider.

Her er noen råd for vanning av hage:
* Plenen din er robust og tåler tørke. Om du må vanne bør du prioritere busker og blomster framfor plenen.

* Det er viktig at plenen får nok vann når du først vanner. ”Skvettvanning” fører til grunt rotsystem og tørkesvak plen.

* Eldre plener med dyp jord klarer seg med ei rotbløyte hver 14. dag (Ei rotbløyte vil si 2-3 cm vann). Om tørken skulle komme like etter at plenen er sådd, er det best å ikke vanne, men la frøet ligg uspiret i jorda til fuktighetsforholdene forbedrer seg.

* Om du setter en boks eller lignende på plenen er det lett å finne ut når plenen har fått nok vann.

* Unngå å vanne når sola skinner, da fordamper det meste av vannet. Vann når det er overskyet vær eller når det regner.

* Husk av for mye vanning kan være skadelig. Det fører blant annet til mangel på luft i jorda og utvasking av næringsstoffer.

Kilde: Molde Kommune