Du velger katalog- eller ferdighus

Den viktigste fellesnevner for det vi kaller katalog- eller ferdighus er at de fleste firma som leverer slike hus, faktisk holder et høyt kvalitativt nivå.

Av: Torbjørn D. Farstad, 22. februar 2009

Den store flora av husprodusenter i Norge levere både design, materialer og utførelse av utmerket kvalitet, og de fleste yter tilfredsstillende service.

Det er imidlertid viktig å sikre seg nødvendige garantier for at firmaet kan oppfylle sine leveranseforpliktelser. Konkurser og pirater i bransjen har dessverre forårsaket tragedier for husbyggere som ikke har sikret seg nødvendige bankgarantier. Gjør det.

Går du til en husleverandør nær deg med uangripelig rykte, vil ditt nøkkelferdige hus være basert på godkjente tegninger og beregninger, og firmaet administrerer din byggesak så å si fra A til Å, også byggesøknader, budsjettarbeid og lånesøknader. Og selvfølgelig også alle håndverksfagene.


Husk: Inngå skriftlige avtaler med husleverandøren (kjøpekontrakt) som inneholder leveranseomfang (kjøkken, elinstallasjon, varme, ventilasjon og sanitær). Inngå skriftlige avtaler om alle forandringer, både når det gjelder tegninger, materialer og utstyr. Det kan spare deg (og din leverandør) for mange fortredeligheter – muntlige avtaler blir ofte "glemt" av begge parter, og forvansker samarbeidet med dem som skal skape din drømmebolig.

En katalog- eller ferdighusleveranse kan inndeles i stort sett tre kategorier.

a)
Komplett byggeprosjekt

Her kjøper, regulerer, prosjekterer og bygger entreprenøren ut et helt felt med ferdige hus, inklusive infrastruktur (vei, vann og avløp), enten husene er utformet etter kjøpers ønsker eller selges "på rot". Har du egen tomt og kontrakt på "ferdig oppsatt hus”, gjelder det samme, selv om hvert enkelt forhold da må kvalitetsikres i kontraktformularet. Krever ingen egen administrasjon av byggeprosjektet.

b)
Byggesett

Leveranse av alle bærende konstruksjoner, utvendige og innvendige materialer, kjøkken, VVS-utstyr og baderomsmaterialer, garderober, dører og vinduer ifølge kontrakt. Kontrakten kan også omfatte håndverkstjenestene. Krever egen administrasjon av byggeprosjektet.

c)
Precut

Stort sett det samme som byggesett, men her leveres de fleste materialer, som staver, åser, bjelkelag, sviller, kubbinger og panel i ferdig kappede lengder. Krever egen administrasjon av byggeprosjektet.

 

22. februar 2009 Torbjørn D. Farstad
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no