Vedlikeholdsfrie gjerder

Vedlikeholdsfrie gjerder kan spare timer med maling og skraping, men er de bra for miljøet?


Det norske klimaet kan være en utfordring for gjerder. Tregjerder krever omfattende og jevnlig vedlikehold, ellers råtner, brekker, og flasser de, mens du med stål risikerer rust.

Alternativet er å velge vedlikeholdsfrie gjerder. Trodde du vedlikeholdsfrie gjerder bare fantes i form av triste nettinggjerder? Tro om igjen.

I dag får du tilnærmet vedlikeholdsfrie gjerder som ser nesten like naturtro ut som gjerder av tre. De er kanskje noe dyrere i innkjøp, men til gjengjeld sparer du både kroner og dyrbar tid ved at du slipper å skrape, vaske, pusse og male med jevne mellomrom.

Vedlikeholdsfrie stakittgjerder
Det finnes i hovedsak to typer av vedlikeholdsfrie gjerder: aluminium og PVC, også kalt vinyl.I design er det lite som skille disse gjerdene fra gjerder i tre. Du kan for eksempel få den klassiske stilen med hvite stakittgjerder både i aluminium og PVC.

Stakitt i aluminium: Tilpasset stigende terreng. Foto: Alu-Valla

Alu-Valla leverer oldemorsgjerde i pulverlakkert aluminium. Gjerdene deres leveres i to ulike høyder og en lengde på 180 cm per seksjon. Selv om de leveres i en fast, flat lengde, forsikrer Alu-Valla at gjerdene ikke er forbeholdt eiendommer med utelukkende flatt terreng.

– Gjerdene kan også tilpasses jevnt stigende terreng. Det krever spesialbestilling, med angivelse av stigningsgrad eller fall.

RKC har Cape Cod, et vedlikeholdsfritt stakittgjerde laget av UV-behandlet PVC-material som skal beholde den hvite finishen år etter år. Produsenten er så trygg på produktet at de leverer det med en 20 års garanti.

Problematiske produkter
Mens PVC gjør hverdagen enkel for deg som forbruker, er prosessen som har brakt produktet til deg ikke like enkel. Både produksjon og destruksjon av PVC kan avgi svært giftige kjemikalier som truer både miljø og helse. Leverandørene hevder at PVC er et grønt byggemateriale, men det pågår i dag en diskusjon om hvorvidt PVC i det hele tatt bør benyttes sett fra en miljøsynsvinkel.

Da er aluminium muligens et bedre alternativ. Utvinning av aluminium er riktignok en energikrevende prosess, men aluminium er enklere å gjenvinne og krever forholdsvis lite energi i gjenvinningsprosessen.

Naturlige alternativer
Det finnes andre, og mer naturlige, alternativer også. Du kan for eksempel bygge et steingjerde rundt eiendommen. Et annet alternativ er å plante et levende gjerde i form av en hekk. Husk bare at en hekk krever et visst stell i form av klipping.