Nå må alle trampoliner ha nett

Nye sikkerhetskrav gjør det nå påbudt med nett og kantputer på trampoliner.


Tidligere har trampoliner til hjemmebruk (inne og ute) vært definert som sportsutstyr.

Dette ble endret i mars, og trampoliner er nå definert som et leketøy. Det gjør at nye trampoliner må oppfylle standarden NS-EN 71-14. (Gjelder ikke nedgravde trampoliner)

– Hopping på trampoline er svært populært, men vi ser dessverre at mange skader seg. At sikkerhetskravene skjerpes ser vi positivt på, og vi håper det får en god skadeforebyggende effekt, sier Kari-Ann Thon Kristiansen, avdelingsleder i DSB.

De nye sikkerhetskravene til trampoliner vil gangne forbrukeren og engstelige foreldre skal kunne puste lettere. 

Sikkerhetsnett og pute

Fra nå av skal mellomstore og store trampoliner selges med sikkerhetsnett og kantpute. For minitrampoliner blir det ikke påbudt med nett, men de skal selges med anti-skli føtter. 

Tidligere har dette ofte vært en tilleggsvare og følgene av dette kan være katastrofale.

– Vi har lenge anbefalt bruk av nett med trampoline, og vi håper de nye reglene vil være med på å øke bruken, selv om de fleste har vært flinke, sier Sverre Lundh Limtun Seniorrådgiver i DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. 

I 2009 ble 130-140 barn så skadet at ulykkesforsikring ble benyttet, i følge tall fra If Skadeforsikring. De fleste skadet tenner og ansikt. 

Må advare 

Som leketøy må trampolinen være CE-merket. Merket skal bekrefte at trampolinen følger alle EU-direktiver.

I tillegg skal det følge med veiledning til hvordan montere, bruke og vedlikeholde trampolinen. 

Hoppematten skal beholde sin elastitet over en lengere periode og må derfor vedlikeholdes. Den gode elastiteten kan være en kunst å beherske for de små barna, særlig når de hopper flere sammen. Barnas kroppsbeherskelse er ikke like god og de vil ofte falle eller sprette av.

For å unngå skader skal det være opplyst hvor stor trampolinen er ferdig montert og hvor mye fritt areal som kreves rundt for å plassere den sikkert.

Å sette en trampoline for nær vegg eller terrasse har flere ganger ført til alvorlige skader. 

Sjekk når du skal kjøpe

I følge Limtun er produsentene forberedt. De fikk beskjed allerede i fjor høst, men trampoliner som ble produsert innen mars i år selges fortsatt lovlig, så det blir forbrukers oppgave å forhøre seg i butikkene. 

– Også trampoliner produsert før de nye reglene trådde i kraft skal være sikre, forteller Limtun. 

NB! Du kan fortsatt bruke trampolinen du allerede har i hagen, men det anbefales å montere sikkerhetsnett og kantpute.

Hva mener du om de nye kravene?