Slik lykkes du med hagedam

Drømmer du om din egen hagedam med vannliljer og kanskje noen fisk? Vi viser deg hvordan du får det til. 


En hagedam er mange hageentusiasters store drøm, men mange er usikre på hvordan de skal få det til.

Sannheten er at det på langt nær trenger å være så avansert som du kanskje tror, for her er planlegging og tilrettelegging «halve jobben».

Og når alt er på plass, har du en hagedam du kan få glede av i mange år fremover.

  Legg hagedammen til et sted hvor du kan nyte synet av den ofte.

Plassering av hagedammen

Før du setter i gang, er det viktig å tenke over hvor du vil ha din hagedam: Hvor oppholder du deg mest? Hvordan er solforholdene? Hvilken funksjon skal hagedammen ha? Hvordan er strømtilgangen?

Skal det være en liten dam med en liten fontene, eller en dam med fossefall og store fisk? Her er flere hensyn å ta.

Innehaver og daglig leder av nettbutikken hagedammen.no, Jan Olav Stavland, sier hagedammen bør plasseres der den kan nytes mest.

– Jeg synes dammen skal plasseres i den delen av hagen man vanligvis oppholder seg. Det er også bra om dammen er synlig inne fra huset og fra terrassen, for da kan dammen nytes mer.

Dammen bør ikke ligge i full sol fra morgen til kveld, det er fint med litt skygge. Skygge kan også skapes med høye planter i og utenfor dammen.

 I bunnen av dammen anbefales det å legge en EPDM gummiduk. 

Pynt og fisk til hagedam

Planter forskjønner din hagedam, men de har også en positiv effekt for vannbiologien og er med på å regulere temperaturen i vannet.

Også steiner er dekorativt og har en viss funksjon i forhold til temperaturregulering, og det samme med belysning.

– Det finnes et stort utvalg av planter som trives i vann. Vannliljer er for mange selve prikken over i-en. En bekk tilfører dammen oksygen, samtidig som den skaper ekstra stemning. I Norge er det kun lov til å ha koi-karper og gullfisk i en lukket hagedam som ikke er i tilknytning til naturlig vassdrag, forklarer Stavland.

 Beplantning rundt hagedammen gir et frodigere inntrykk.

Utstyr og vedlikehold

En hagedam trenger normalt ikke veldig mye vedlikehold, men her er godt utstyr viktig.

– Velg en god gummiduk ofte kalt EPDM, som fint kan holde i opptil 50 år. Velg filtersystem med UVC-belysning av vannet. Dette hindrer grønne vevealger å omdanne vannet til en grønn suppe, forklarer Stavland.

– Filtersystem skal rengjøres og løvfall og annet rusk bør fjernes regelmessig. Et par ganger i året bør også bunnfall slamsuges eller fjernes med en finmasket håv. Fiskedammer med store fisk trenger en del mer tilsyn og rens. Er det fisk i dammen, anbefaler vi å bytte ut ti prosent av vannet i uken, forteller Stavland.

   

Populært med hagedam

Foreløpig ligger Norge litt etter resten av Europa når det kommer til hagedam, men ifølge Stavland blir det stadig mer populært også her til lands med vann i hagen.

– Markedet har hatt en fin økning i en del år og vi forventer fortsatt vekst fremover. En dam gir en helhet til hagen, og en egenkonstruert dam eller bekk blir noe helt annet enn bekken borti lia eller inni skogen. Vi mennesker har i årtusener latt oss fascinere av vann, og en hagedam skaper en helt egen stemning og ro, avslutter han.

LESE MER? Ikke gå glipp av disse 10 smarte hagetriksene! 

Ikke la barna leke ved dammen uten tilsyn.

Fakta om hagedam

* I en del kommuner er det søknadspliktig å anlegge dam. Sjekk med bygningsmyndighetene i din kommune før du begynner.

* Basseng og brønn skal til enhver tid være sikret slik at personer og dyr hindres fra å falle i dem. Dammen bør plasseres slik at det er enkelt å ha oppsyn om det er små barn til stede.

* I Norge er det kun tillatt å holde koi og gullfisk i utendørs dam. Sjekk Mattilsynets netttsider og lovdata.no for mer informasjon.

* Det kan lønne seg å søke råd fra forhandler eller andre med erfaring før du starter prosjektet.

Har du ikke plass til dam, kan du gå for en mindre løsning, kr 2240 hos blomkrukan.com.