7 feil du selv fikser på badet

Har du et avløp som lukter vondt eller et toalett som renner? Ta tak i småfeilene på badet før problemene blir større og dyrere. Vår ekspert Roger Nyström guider deg. 


En dryppende kran kan koste deg dyrt i vannforbruk, og tette sluk og vasker er både irriterende og lukter vondt. Trøbbel på badet bør gjøres noe med så fort som mulig, før de utvikler seg til problemer som kan blir kostbare å reparere.

Går det hull i membranen, bør du få en fagmann til å se på saken, ikke prøv å fikse dette selv! Mange småting kan du imidlertid fikse i en fei, uten dyre håndverkere. Så finn fram verktøyet og sett i gang!  

1. Sluket er tett

Rørrenser, kr 109 , Clas Ohlson.

Sluk kan ha litt ulikt utseende, men felles for alle er at de har en vannlås for å stoppe lukt fra avløpet. De fleste moderne sluk for bad og dusjer er utstyrt med en innsats som kan taes ut og rengjøres for seg.

Vask også under innsatsen med oppvaskmiddel og en gammel oppvaskkost. Sett så innsatsen tilbake på plass og fyll opp med vann.

Sluket bør rengjøres regelmessig for å forhindre at såperester og hår går lenger ned i rørsystemet og forårsaker en verre stopp. 

2. Kranen drypper

Om du betaler for faktisk vannforbruk, kan en dryppende kran fort koste deg flere tusen kroner i året. Å bytte en pakning eller en innsats er ikke så vanskelig.

Utfordringen er at det finnes mange forskjellige modeller på markedet, og du må finne den riktige reservedelen. Let på nettsiden til armaturets produsent for å finne tegninger som viser hvordan din kran er satt sammen – og hvordan du skifter deler.

Vær oppmerksom på at billige, importerte blandebatterier uten velkjente merkenavn ofte ikke kan skaffes reservedeler til. I så fall lønner det seg å bytte til en kjent merkevare. Først må du finne ut hvilket armatur du har. Vet du ikke modellen, kan du sjekke leverandørens nettside for å se om du finner bilder av din modell. 

3. Riper i emaljen

Har vasken eller badekaret fått noen små riper i lakken? Dem kan du fint fikse selv. Finn først ut hvilket materiale vasken er laget av.

Skader i akrylmaterialer kan repareres med spesielle reparasjonssett, for eksempel fra Duravit. Emaljeskader kan fikses med en emaljelakk, for eksempel Remalle (kr 100 hos Clas Ohlson). 

4. Vasken er tett

Stakefjær, kr 40, Biltema.

Dette er den ultimate gjør det selv-jobben. Når vasken tetter seg, sitter det tette punktet som regel i vannlåsen under servanten. Til dagens moderne vannlåser i plast trenger du ikke engang å utstyre deg med verktøy!

Sørg for å ha en bøtte og noen gulvkluter lett tilgjengelig. Skru delene fra  hverandre og rengjør dem. Her sitter det gjerne fast mye hår og såperester, så selve jobben kan være nokså ekkel.

I det minste er det fort gjort! Skru deretter delene sammen igjen, sjekk at vannet renner som det skal og at sammenkoblingene er tette. Om det tette punktet sitter lenger ned, kan du i beste fall løsne det ved å bruke en sugekopp.

Fyll litt vann i vasken. Sett koppen over bunnventilen og trykk og dra noen ganger. Ofte fører vakuumet til at avsløpet åpner seg igjen. 

Om dette ikke virker, må du demontere hele vannlåsen helt ned til rørsammenkoblingen i gulvet. Rørleggere bruker rensebånd eller stakefjær for å få proppen til å løsne.

Dette koster ikke mange kronene å kjøpe, og er veldig kjekt å ha i hus. Det finnes en variant som består av en lang spiralfjær med håndtak og en liten sveiv – denne er enkel å bruke om du er nybegynner. 

Mange bruker etsende kjemiske proppløsere som helles i avløpet. Unngå disse, siden de kan skade både sluk og naturen. Det finnes nå også biologiske proppløsere som virker mer på sikt.

I tillegg til å løse opp propper, virker de også forebyggende ved å lage en biologisk film inne i rørene, slik at nye propper ikke oppstår så lett. 

5. Rennende toalett

Et toalett som står og sildrer kan du fikse selv om du er litt nevenyttig. Dersom det renner overskuddsvann fra cisternen ned i skåla, kan det være at innløpsventilen til cisternen ikke virker (denne fyller opp cisternen med nytt vann).

Sjekk om pakningen må byttes, eller om du må skifte ut hele ventilen. Dersom det derimot renner vann ut i bunnen av toalettet uten at du trekker ned, er sannsynligvis problemet i utløpsventilen.

Her vil det være lite vann i cisternen, siden utløpsventilen regulerer det vannnet som renner ned i skålen. Problemet løses ofte ved å bytte pakning i utløpsventilen. 

6. Skitne og stygge fuger

Fugekrafse med dobbelt blad, kr 149, Flisekompaniet.no.

Fugene mellom flisene blir med tiden stygge av skitt og såpe​rester. Svarte prikker i fugene er svartsopp som i og for seg ikke er farlig for fugene, men det ser ikke særlig pent ut.

Soppen trives ikke på rene fuger siden den ikke får noen næring til å vokse. Såperester og skitt er derimot mat for soppen, så vær nøye med å vaske fugene jevnlig. 

Det finnes et verktøy som kalles fugekrafse, som kan brukes for å skjære løs flisefug om du vil legge på et nytt lag. Det er et nokså tidkrevende arbeide, men ikke så vanskelig – det er dessuten mye enklere og billigere enn å legge nye fliser på hele badet. 

I butikken finner du også ulike typer rengjøringsmiddel til fuger, samt midler du kan forsegle de nye fugene med. De består som regel av silikon, og gjør at skitt ikke setter seg fast så lett. 

7. Ødelagte fliser

Dessverre er det vanskelig å bytte enkeltfliser i våtrom uten å skade membranen bak. Det finnes ingen forbud om å bytte og reparere membran selv, men du må gjøre jobben svært nøyaktig og i tråd med membranprodusentens anvisninger.

Du kan muligens få en fagmann til å påta seg jobben med å bytte en flis, men han vil i mange tilfeller ikke gi deg noen garanti på jobben. På gulvet i et våtrom er det ikke anbefalt å bytte fliser uten samtidig å legge ny membran.

På veggene i våtsonen rundt dusj og badekar er det også risikabelt å foreta bytteoperasjoner. På veggen i den tørrere delen av badet er det ikke så vanskelig, men vær obs på at fukt kan trenge inn og gi skader i veggen om uhellet er ute. 

Gjestetoalettet er imidlertid en annen sak. For veggene på et gjestetoalett uten dusj finnes det ingen krav til membran, og det gjør det mulig å bytte ut enkeltfliser.

Krafs først løs fugen rundt flisen før du meisler bort selve flisen. Bruk beskyttelsesbriller! Rengjør og fest den nye flisen med fliselim. Når limet er tørt, legger du fugen.

Denne vil nok se nyere ut enn de gamle fugene, og det er vanskelig å få nøyaktig samme farge som på resten av veggen.