Håndkletørker – en hverdagsluksus

Varme, tørre håndklær er en hverdagsluksus det er lett å bli vant til.

En håndkletørker på badet er like aktuelt sommer som vinter. Om vinteren er det deilig å kunne stige ut av dusjen og tulle seg inn i et varm håndkle. Sommerstid er lufta fuktigere og håndklærne i hyppigere bruk, og da vil en håndkletørker sørge for tørre håndkler hver gang.

Håndkletørkere har vært mer vanlig i andre land, men nå begynner man å få opp øynene for det i Norge også. Det mener i alle fall Magne Åkvåg i Pax Electro Products, og legger til at håndkletørkere ikke behøver være forbeholdt håndklær. Han har selv håndkletørkere på alle sine bad, og kan fortelle at de er i bruk året rundt.

– Det er utrolig praktisk med en håndkletørker. Om sommeren henger det håndklær, badetøy og våte fotballsko på den, og om vinteren er den dekket av snøvåte luer, votter og skjerf.


Plass til flere: Med en romslig håndkletørker kan hele familien nyte godt av tørre, varme håndklær. Foto: Pax

Planlegg i god tid
En håndkletørker er noe som gjerne legges inn når badet pusses opp. Allerede i planleggingsfasen bør du bestemme deg for hvor du vil ha håndkletørkeren.

– Man må tenke på det tidlig nok i prosessen når man pusser opp badet, det vil si før man lukker veggene. Strømmen kommer til håndkletørkeren via punkt i veggen. Det punktet må legges der håndkletørkeren kommer, på samme måte som man bestemmer seg for hvor de andre tingene skal være på et flislagt bad, sier Åkvåg.

Det å pusse opp et bad er for mange en dyr affære, og ikke alle ser seg råd til å installere håndkletørker. Åkvåg anbefaler dog at man tenker fremover og planlegger for bedre tider.

Får det du betaler for
– Har du ikke råd til å gå for håndkletørker når du pusser opp badet, bør du vurdere å legge inn et strømpunkt likevel. Det er billigere og lettere å få det utført samtidig enn å ta det igjen senere. Da har du muligheten til å kjøpe og installere en håndkletørker senere når du har råd til det, sier han.

Du kan få kjøpt håndkletørkere for under et par tusenlapper til flere titalls tusen kroner, men i følge Åkvåg ligger de fleste som selges rundt 7-8000 kroner.

– Også her får du det du betaler for. Jeg ville nok ikke valgt det billigste, men ville heller gått for noe som holder til neste gang du skal pusse opp badet igjen. I et bad pusset opp for flere hundre tusen kroner utgjør prisen for håndkletørkeren lite, men det kan bli dyrt og klønete om du velger en billig som må skiftes ut senere, sier Åkvåg.


Alltid tørre håndklær: Håndkletørkere kommer i ulike størrelser. Foto: Pax

Elektrisk eller vannbåren varme
Du kan få håndkletørkere som enten er elektriske eller som er tilknyttet systemet for vannbåren varme. Hos Pax har de valgt å satse elektriske håndkletørkere, fordi de mener disse er mer fleksible enn de vannbårene.

– Med en elektrisk håndkletørker kan du både ha tidsregulering og temperaturregulering, og du kan raskere få temperaturen opp eller ned ved behov.

Drar lite strøm
Etter vinterens strømsjokk kan en håndkletørker virke som en unødvendig strømsluker, men i følge Åkvåg drar de minimalt med strøm.

– Den største håndkletørkeren vår tar 110 watt, noe som tilsvarer et par lyspærer, men den er da også stor. Den varmer godt og holder rundt 55 grader utvendig. Du kan også få tørkere ned i 40 eller 60 watt, sier han.

Designelement i rommet
Selv om en håndkletørker bidrar med varme til badet, er den likevel ikke nok til å varme opp rommet alene. Derimot kan man se håndkletørkeren som et estetisk element i rommet.

– Dagens bad er gjerne store, men store veggflater. Her blir håndkletørkeren vel så mye et møbel som et praktisk element. De som har økonomi til det, vurderer håndkletørkere med én gang, sier Åkvåg.