Slik monterer du oppheng på badet uten å bore hull i veggen

Så slipper du å ødelegge membranen på våtrommet. 

Det er ikke alltid smart og bore hull i veggen på badet. Med et monteringslim kan du feste det du trenger på veggene.
Det er ikke alltid smart og bore hull i veggen på badet. Med et monteringslim kan du feste det du trenger på veggene. Bilde: Casco

Et moderne baderom har våtsoner med membran som holder vann og fuktighet borte fra innervegger og konstruksjoner. Borer du hull i veggen i en slik sone, kan det få store konsekvenser. I verste fall kan du få redusert dekning fra forsikringsselskapet.

Unngå skader

Den tryggeste løsningen er derfor å montere tilbehøret uten bruk av skruer og drill. Da skader du heller ikke flisene. Med monteringslim kan du enkelt feste alle typer oppheng og knagger på badet. 

Les også:

Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige...

Det finnes flere monteringslim på markedet, men kun et fåtall som egner seg for montering i våtrom. Her stilles blant annet krav til fuktbestandighet, elastisitet og limstyrke. Riktig lim erstatter i svært mange situasjoner behovet for bor, drill, spiker og skruer. 

Slik bruker du lim på badet:

1. Rengjør

Flisene har ofte rester etter såpe og kroppsvask. Det er derfor viktig å rengjøre, slik at man skaper god vedheft til limet.

2. Planlegg

Tenk ut på forhånd hvor du vil ha tingene. Dersom det eksempelvis skal opp flere knagger, så sørg for at de passer hverandre med tanke på plassering og høyde. Sett kryss der du vil montere. 

Les også:

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

3. Påfør lim

Skråskjær tuppen med en kniv. Det bidrar til bedre kontroll over limstripen. Påfør et jevnt lag over hele flaten av bakstykket, bortsett fra helt ut på siden da dette presses ut ved montering.

Vask, planlegg, påfør lim. Foto: Casco.

4. Press og fest

Les også:

Slik lager du en radiatorskjuler

Radiatorer gir godt med varme, men spesielt pene er de som regel ikke. Se her, hvordan du lager din egen radiatorskjuler.

Press beslaget eller bakstykket forsiktig mot markert punkt på veggen og rugg det litt, slik at limet fordeler seg jevnt. Ikke press så hardt at limet flyter ut på sidene, men slik at du får minimum 2 millimeter tykk limfuge i mellom. Da er det også lettere å komme til og fjerne limet senere.

5. La det herde

Benytter du for eksempel «SuperFix» fra Caco, så fest beslaget med en tape for å unngå at det siger. «XtremFix» har et kraftigere hugg, slik at du ikke trenger å sikre med tape. La det herde i minimum 48 timer før videre montering.

6. Montér!

Så er det bare å montere, enten det er for håndklær, toalettrull eller såpe.

Fest, la herde, monter. Foto: Casco.

 

Vil du demontere tilbehøret og fjerne limet, er dette oppskriften:

Først må du sørge for å ha riktig utstyr i hus:

DU TRENGER: Arbeidshansker, en tynn gitarstreng, vindusskrape, kniv, skuresvamp og unbrakonøkkel.

 

1. Skjær gjennom

På med hanskene. Få et godt tak i begge ender av strengen og finn en åpning i limfugen. Dra strengen gjennom fugen, med en skjærende bevegelse.

2. Skrape bort

Limet som sitter igjen skraper du bort med en vindusskrape.

3. Vask av

De siste rester av lim fjerner du med en skuresvamp. Flisen er like fin og hel som før.

Skjær, skrap, vask av. Foto: Casco. 

 

Vil du ha flere tips og triks til hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

6. mars 2018
Mer om Bad

Nå skal blandebatteriet være innebygd – og svart

Tiden da alle blande­batterier var vegghengte klumper i krom er forbi. Nå skal det være innebygd, og gjerne i svart eller messing.

Flexit tilbakekaller brannfarlige baderomsvifter

Storleverandør tilbakekaller 75.000 baderomsvifter fra norske hjem. Sjekk om du er berørt her.

Slik rengjør du baderomsvifta

Rens vifta på badet og få et sunnere inneklima. Her lærer du hvordan, og hvor ofte, det bør gjøres!