Boblebad kan være kilde for spredning av legionellabakterier.
Boblebad kan være kilde for spredning av legionellabakterier. Bilde: Colourbox

Unngå legionella-faren med godt renhold

Boblebad kan spre legionella og andre skumle bakterier, derfor bør du være nøye med renholdet.

Boblebad er en velkjent kilde for spredning av legionærsykdom og pontiacfeber. Offentlige boblebad regnes som høyrisikoanlegg, men bakteriene kan like godt formere seg i det private hjem. Og i takt med at flere baderom pusses opp til flotte hjemme-spa må kunnskapen om smittespredning, rengjøring og desinfisering økes.

I følge ifi.no kjenner Folkehelseinstituttet tilfeller fra Norge der boblebad har forårsaket legionærsykdom og retter en advarsel mot skjulte røropplegg for vann og luft i slike kar: det er nødvendig å være nøye med utforming, vedlikehold og rengjøring av rørledninger, og det kreves regelmessig desinfisering og vannbehandling for å begrense risikoen for legionellasmitte.Farlig
Vanntempraturen i et masasjebad er ideel for spredning av legionellabakterier, og vannet sirkuleres kontinuerlig, ofte i stor fart med luftinnsprøytning for best mulig masasje. Boblebadets sirkulasjonssystem, bestående av skjulte rør og ledninger for luft og vann, kan vanskelig rengjøres mekanisk. Her danner det seg ofte en slimete biofilm av organisk belegg som gir næring til bakterier. Legionellabakterien er den farligste av disse og smitter via badevannet eller ved innpust av luftbårne vanndråper. Heldigvis er det relativt enkelt å beskytte seg mot bakteriene, de dør ved høye temperaturer, ved å utsettes for tørke eller ved at det brukes desinfeksjonsmidler.

Om du har et boblebad uten filter anbefaler Folkehelse Instituttet (FHI) at du tømmer det etter bruk, og at alle vannfylte rør får tørke fullstendig før karet igjen fylles med vann. Temperaturen i varmtvannsberederen skal holde minst 65 til 70 grader i og med at legionellabakteriene også kan spre seg via dusjgarnityret. En gang i måneden bør badekar og sirkulasjonssystem desinfiseres.

Slik løses spa-problemene
Skjulte rør og ledninger for vann og luft i boblebad rengjøres med hjelp av produkter dreper bakterier, desinfiserer og fjerner vond lukt.
Eksempelvis: Rørrens (Nitor/Alfort & Cronholm) og Home-Swim Rørcleaner (Herdins). Sist nevnte anbefales tilsatt etter hver bruk i forebyggende og rensende hensikt. Rørrens brukes noen ganger i året, og kombineres med andre produkter, se under.

Vann inneholder normalt en del kalk- og metallsalter som kan danne uhygieniske belegg på karets overflater og i rørledningene. Dette kan forhindres med tilsats av kjemiske midler som enten virker direkte eller forebyggende midler. Eksempelvis: Kalkkontroll (Nitor/Alfort & Cronholm)

Et badekar som tømmes for vann etter hvert bad, trenger generelt ikke tilsetning av klor eller desinfeksjonsmidler hver gang vi bader. Men i større boblebad, hvor to eller flere personer skal bade sammen, kan det føles trygt å tilsette litt klor – også om vannet skal tappes ut etterpå. Eksempelvis: Spa Snabbklor (Nitor/Alfort & Cronholm)

Hvis badekaret er blitt dårlig rengjort, kan uønskede bobler av såpe og annet dannes på vannflaten. Ved bruk av et middel som løser overflatespenningen, blir disse boblene borte. Eksempel på produkt: Spa Skumbort (Nitor/Alfort & Cronholm)

Slik kan massasjebad desinfiseres
Tilsett 0,5 desiliter husholdningsklor eller et tilsvarende spesialprodukt, per 100 liter vann. La vannet sirkulere i en time før karet tømmes.

Desinfiser badekaret en gang per måned.

Kilder: ifi.no og Folkehelse Instituttet

1. september 2011
Mer om Badekar

Få badekaret skinnende rent med kun to ingredienser

Bli kvitt den brune skitten i badekaret. Vi viser deg hvordan du lager din egen rensespray med kun to ingredisener.

Fem fine badekar

Senk deg ned i et badekar med varmt vann, og la vinteren seile sin egen sjø. Her er fem fine alternativer for et avstressende innebad.

Sju fine badekar

Vi viser deg sju fine badekar, fra pent og rimelig til griselekkert og svindyrt.

Rustflekker i badekaret

Slik fjerner du rustflekker i badekaret.

Badekar for enhver smak

Det finnes badekar for enhver smak. Her er seks stiler og seks priser, fra billig til smertefullt.

Nordmenns nye drøm - jacuzzibadet

De fleste av oss vil helst bygge store og luftige bad med plass til det nye favorittbadekaret, Jacuzzi, når vi pusser opp eller bygger nytt. For mange...

Bad - godt for kropp og sjel

I en hektisk hverdag trenger vi et sted å slappe av og roe oss ned. Ikke så rart at stadig flere finner tilbake til badekaret – nå i lekker design med eller uten massasjeeffekter.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no