Du får bedre belysning ved speilet om du har en lampe på hver side av speilet enn bare lamper over speilet, som her.
Du får bedre belysning ved speilet om du har en lampe på hver side av speilet enn bare lamper over speilet, som her. Bilde: Colourbox

Baderomsbelysning - slik velger du riktig

Riktig baderomsbelysning handler om sikkerhet, funksjon og design.

Det er i hovedsak tre ting du bør ha i tankene når du velger baderomsbelysning: sikkerhet, funksjon, og design.

Baderomsbelysning og sikkerhet

Sikkerhet kommer først. Det stilles strenge til elektroinstallasjoner i våtrom, og ikke uten grunn.

– Våtrommet er det rommet i boligen hvor ulykker forårsaket av elektrisitet forekommer oftest. Fuktige overflater og våt kropp reduserer hudresistansen (den elektriske motstanden), og det er derfor nødvendig å stille ekstra krav til utførelse av elinstallasjoner for å ivareta elsikkerheten, forklarer Sintef Byggforsk i anvisningen Elektroinstallasjoner i våtrom.

Våtrommet er delt i ulike soner etter hvor stor fuktpåkjenningen er. Sone 0 er den innvendige delen av dusj og badekar, sone 1 regnes som området fra  gulvnivå og 225 cm opp der det er bade- eller dusjkar, mens sone 2 strekker seg 60 cm utenfor sone 1.

– Lysarmaturer som er fast montert og fast tilkoblet, kan brukes i sone 1 og 2 dersom de har minimum IPX4, i praksis IP44. Bryter skal være montert utenfor sone 0, 1 og 2. I sone 0 kan det bare monteres belysning tillatt for bruk i dette området i samsvar med produsentens anvisning, skriver Sintef Byggforsk.

Les mer om dette i artikkelen Belysning på badet.

(Saken fortsetter under bildet)


En annerledes effektbelysning med farget LED-lys i dusjen.
Foto: Hansa

Les også:

Sjekk downlights-belysningen på badet!
Badet i lys
Husets vanskeligste lys

Alle artikler om baderomsbelysning

Funksjon

De fleste vil ha behov for flere lyskilder på badet. Du kan tenke på dem som lag som skal bygges opp for å skape best mulig belysning på badet. Taklampen er det første laget, grunnbelysningen som gir grunnlag for resten.

– En taklampe med god lysfordeling gir et effektivt lys til rengjøring og gjør det enklere å se vann eller finne ting som er mistet på gulvet, skriver organisasjonen Lyskultur.

Dernest kommer punktbelysningen som skal belyse et bestemt område. På badet er speilet det vanligste området å punktbelyse, og her er det spesielt viktig med god fargegjengivelse.

– Optimal speilbelysning oppnås med en lampe på hver side av speilet. Har man i tillegg en lampe over speilet blir belysningen enda bedre, skriver Lyskultur, men minner om at også andre områder på badet kan være aktuelle for punktbelysning.

– Et ekstra lyspunkt i dusjen er nyttig når dusjforhenget er trukket for.

I tillegg til grunnbelysningen og punktbelysningen kan effektbelysning være aktuelt. Dette kan spenne fra det enkelste i form av levende lys ved badekaret til mer avanserte løsninger som fargelys i vannstrålene i dusjen.

Design

Utformingen av armatur og lysdesignet generelt bør gjenspeile den øvrige stilen i baderommet. Og det er ingen regel som sier at baderomsbelysning må være enkel og funksjonell, selv om mange velger nettopp det.

Har du valgt en romantisk eller nostalgisk stil på badet, er det for eksempel ikke noe i veien for å velge seg lysekrone på badet – om det er det du ønsker. Nettbutikken Designbelysning.no tilbyr fire ulike lysekroner som alle har IP44, og dermed er beregnet til bruk på badet.

Lysekrone på badet? Det er mulig om du velger en beregnet til bruk i våtrom.
Foto: Designbelysning

Det totale utvalget av belysning til badet er stort, men det samme er ikke alltid tilfelle i den enkelte butikk. Finner du ikke det du leter etter på det nærmeste kjøpesenter, kan det være lønt å spørre hos din lokale elektriker eller bruke litt tid på å lete på nettet.

Husk bare at armaturet må holde norsk standard og være beregnet til bruk i våtrom. Velger du noe annet, risikerer du at elektrikeren ikke vil installere varene.

1. desember 2011
Mer om Baderomsbelysning

Sjekk downlights-belysningen på badet!

Ved montering av downlight i våtrom må du velge armaturer med tilfredsstillende kapslingsgrad.

Husets vanskeligste lys

I kulda fører downlights på badet til is på mange loft.

Slik velger du riktig baderomsbelysning

Riktig baderomsbelysning handler om sikkerhet, funksjon og design.

Belysning på badet

Trygg og riktig belysning på badet er alfa og omega. Her gir vi deg rådene du trenger.

God baderomsbelysning er viktig

Badet benyttes til ulike formål som rekreasjon, renhold og til å pynte seg. Da er det viktig å ha god baderomsbelysning.

Badet i lys

Baderommet er husets innerste sfære. Der trekker vi oss tilbake fra omverdenen for å pleie kropp, sinn og fordype oss i stille kontemplasjon. Riktig...