Baderomspanel fra Fibo-Trespo
Baderomspanel fra Fibo-Trespo Bilde: Fibo-Trespo

Alternativer til fliser på badet

Fliser er et populært valg på badet, men det finnes mye annet å velge i også. Og nei, det behøver ikke være rosablomstret vinyltapet.

Mange velger fliser like mye av vane som noe annet. Men det finnes andre alternativer. Og de kan være vel så fine som fliser.

Tørr eller våt sone?
Hva du kan bruke av materialer på veggene på badet, avhenger om veggen befinner seg i en såkalt våt eller tørr sone.

– Hele golvet samt veggene i området ved dusj, servant og badekar er våte soner. Der det er våtsone på yttervegg eller på vegg mot kaldt rom, må hele veggen utføres som våtsone, forklarer Sintef  Byggforsk i anvisningen Bad og andre våtrom.

Er baderommet mindre enn fire kvadratmeter, behandles hele rommet som en våtsone.

Løsninger for våtsoner
En god og vanntett membran er viktig i våtrom, og da spesielt i våtsoner.

– Veggvinyl, baderomspanel og malingssystemer for våtrom er både tette overflatebelegg og membraner. Våtromstapeter hvor tetthetsegenskapene er dokumentert kan også brukes som membran, skriver Sintef Byggforsk.

Mange tenker at flis er det sikreste i våtrom, men fliskledning er ikke vanntett. Fugene er porøse og tillater dermed vanngjennomtrenging. Derfor er det viktig med en eller annen form for membran under flisene.

– I baderom med fliskledning på veggene bør alle vegger utføres med membran fordi det i ettertid er umulig å vite hvor det ikke er membran. Vasking eller spyling av de fliskledde veggene benyttes av noen som rengjøringsmetode, og da er det viktig at det er membran bak flisene på alle veggflatene, sier Sintef Byggforsk.

Løsninger for tørre soner
I de tørre sonene har du større valgfrihet. Her trenger du ikke ta det samme hensynet til vannsprut som i de våtesonene, og dermed åpner det seg flere muligheter.

– I tørre soner kan man for eksempel bruke bygningsplater med maling, vinyltapet eller overflatebehandlet trepanel, skriver Sintef Byggforsk.

Spørsmålet blir da om du foretrekker å bruke samme materiale på alle vegger i baderommet, enten de befinner seg i våte eller tørre soner, for å skape en enhet i rommet. Eller om du liker brytningen mellom ulike materialer og den effekten du kan få ved å understreke forskjellen mellom de ulike sonene.

19. august 2011
Mer om Baderomsfliser

Slik forvandlet hun badet for 5000 kroner

I stedet for å pusse opp badet for flere hundretusen kroner, forandret Franciska badet med maling.

Slik maler du flisene på badet

Du kan enkelt og raskt gi badet en «makeover» med noen strøk maling. Vi viser deg hvordan du maler flisene på badet.

«Kan man legge trepanel på badet?»

En leser lurer på om han kan legge trepanel på baderommet. Vår våtromsekspert svarer.

«Kan man legge nye fliser over gamle fliser på badet?»

Og kan man egentlig male fliser? Vår våtromsekspert svarer på leserspørsmål.

Steinkule fliser til badet

Mange sverger til tradisjonelle lyse veggfliser, men stadig flere tør å ta mer spenstige flisevalg. Etterligninger av stein, marmor og betong er blant...

Smarte tips & trendy nyheter om fliser

Skal du i gang med å bygge nytt bad? Eller kanskje du skal pusse opp ditt gamle? Her er siste flisenytt, samt gode råd for valg og legging av fliser.

Vaske fliser

Har du tatt flisene på badet i nærmere øyensyn i det siste? Dersom det har lagt seg en film på baderomsflisenes overflate, er det på tide å gi badet en grundig vask.

Siste nytt om baderomsfliser

Valgmulighetene er større enn noen gang når det gjelder baderomsfliser. Nå kan du få fliser fra hele verden på ett sted, også sekskantede fliser. Uanset...

Stilrent - i sort, stål og hvitt

Før eierne satte i verk arbeidet med å pusse opp badet i huset nær Brynseng i Oslo, bestemte de seg på forhånd å satse på få hovedfarger, i sort og...

Nye fliser til badet

Å renovere badet er en kostbar og omstendelig jobb. Man kan kanskje derfor være fristet til å slå til på  et parti med billigfliser for å spare kostnader.

Flis på flis

Du elsker baderommet, men hater flisene. Hva gjør du?

Hvordan fjerne fliser?

Fjerning av fliser kan være en utfordring, men det finnes visse knep du kan benytte deg av.

Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

Små og store fliser gir ulike effekter, men de kommer også med ulike utfordringer.

Lær flislegging på DVD

En av tre huseiere har opplevd vann- og fuktskader i boligen. Nå utgis det en film som gir en grundig og profesjonell innføring i hvordan våtrom skal...

Slik legger du fliser

Å legge fliser er ikke så vanskelig som mange tror. Her viser vi deg hvordan du gjør det - trinn for trinn.