Franciska Munck-Johansen
Franciska Munck-Johansen

Slik forvandlet hun badet for 5000 kroner

I stedet for å pusse opp badet for flere hundretusen kroner, forandret Franciska badet med maling.

– Da vi for syv år siden skulle pusse opp to av badene og vaskerommet i huset vårt, så vi at det ville koste flere hundretusen kroner hvis vi skulle gjøre det på vanlig måte med å legge nye fliser, sier Franciska Munck-Johansen bak interiørbloggen Franciskas Vakre Verden

Siden hun hadde brukt kalkmaling i en rekke andre prosjekter tidligere, ville hun gi det en sjanse og se om det fungerte på badet også.

I forberedelsesprosessen ringte hun en leverandør av kalkmaling for å høre om de hadde noen råd.

De hadde derimot ikke hørt om noen som hadde prøvd det før og ville derfor ikke anbefale det. 

Men Franciscka ville prøve likevel.

Ved å male flisene, male om en gammel baderomsbenk og kjøpe en brukt vask forandret hun badet for 5000 kroner. Flisene på gulvet er ikke med i prisen. Foto: Franciska Munck-Johansen

Like fint etter seks år

Seks år senere angrer hun ikke på løsningen, og det ene badet har fått seg en ny runde med kalkmaling i en annen farge siden første gang.

 – Jeg vil absolutt anbefale det. Malingen har ikke skallet av noen steder. I tillegg gir det et unikt uttrykk og er annerledes fra hva alle andre har, sier hun.

Siden kalkmaling kan skalle av i kontakt med vann ble løsningen å bruke en sealer som er vannavstøtende over til slutt.

Med denne metoden kan man endre både farge og tekstur på badet når man vil. Kalkmaling finnes nemlig i en rekke nyanser og teksturer. Ifølge Franciska fungerer løsningen på alle fliser, også på baderomsgulvet.

– Det man må passe på før man begynner er at grunnlaget er godt, som at det ikke er fukt på badet. Man må også sjekke at badet er i teknisk god stand og at ingen fliser er løse, sier Franciska.

Oppussingen av badet kom på totalt 5000 kroner uten gulvfliser, fliser i dusjen og dusjdører. Prisen inkluderer maling, baderomsbenk med maling, speil, vask og plankene mot veggen. Plankene mot veggen er funnet på en gammel låve, vasken og skapet er kjøpt brukt og speilet er fra Fretex.

Med gulvfliser, fliser i dusjen og dusjdører kom badet på litt under 13 000 kroner. På veggflisene er det brukt kalkmaling fra Pure & Original i fargen Fresco.

Her kan du lese hvordan hun gikk frem trinn for trinn. 

– Anbefaler det ikke

Seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Arne Nesje, er skeptisk til å bruke kalkmaling på badet.

– Jeg vil ikke anbefale å gjøre dette fordi kalk ikke er fukt- og vannbeskyttet. Jeg tror løsningen vil fungere dårlig over tid, sier Nesje.

Han anbefaler å bruke materialer som er egnet til bruk i våtrom, selv om en sealer kan fungere slik det gjorde for Franciska.

– Ingen leverandører vil gi deg garanti eller har noen produkter som er anbefalt for dette, påpeker han.

Skulle man ikke lykkes med resultatet er malingen relativt enkel å fjerne.

– Men igjen må man fjerne det med syre. Jeg anbefaler ikke at folk står hjemme og jobber med syre, sier Nesje.

26. januar 2018
Mer om Baderomsfliser

Slik maler du flisene på badet

Du kan enkelt og raskt gi badet en «makeover» med noen strøk maling. Vi viser deg hvordan du maler flisene på badet. 

«Kan man legge trepanel på badet?»

En leser lurer på om han kan legge trepanel på baderommet. Vår våtromsekspert svarer.

«Kan man legge nye fliser over gamle fliser på badet?»

Og kan man egentlig male fliser? Vår våtromsekspert svarer på leserspørsmål.

Steinkule fliser til badet

Mange sverger til tradisjonelle lyse veggfliser, men stadig flere tør å ta mer spenstige flisevalg. Etterligninger av stein, marmor og betong er blant de nye flisetrendene.

Smarte tips & trendy nyheter om fliser

Skal du i gang med å bygge nytt bad? Eller kanskje du skal pusse opp ditt gamle? Her er siste flisenytt, samt gode råd for valg og legging av fliser.

Vaske fliser

Har du tatt flisene på badet i nærmere øyensyn i det siste? Dersom det har lagt seg en film på baderomsflisenes overflate, er det på tide å gi badet en...

Siste nytt om baderomsfliser

Valgmulighetene er større enn noen gang når det gjelder baderomsfliser. Nå kan du få fliser fra hele verden på ett sted, også sekskantede fliser. Uansett hvilke fliser du velger må jobben med å legge de gjøres grundig. Nå kreves nemlig tilstandsrapport på badet ved boligsalg.

Puss opp badet med nye muligheter

Baderomsfliser er populært og vanlig på norske bad. Nå kan du velge personlige fliseløsninger og nye overflatebehandlinger til badet som før ikke var...

Stilrent - i sort, stål og hvitt

Før eierne satte i verk arbeidet med å pusse opp badet i huset nær Brynseng i Oslo, bestemte de seg på forhånd å satse på få hovedfarger, i sort og...

Nye fliser til badet

Å renovere badet er en kostbar og omstendelig jobb. Man kan kanskje derfor være fristet til å slå til på  et parti med billigfliser for å spare kostnader.

Flis på flis

Du elsker baderommet, men hater flisene. Hva gjør du?

Hvordan fjerne fliser?

Fjerning av fliser kan være en utfordring, men det finnes visse knep du kan benytte deg av.

Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

Små og store fliser gir ulike effekter, men de kommer også med ulike utfordringer.

Lær flislegging på DVD

En av tre huseiere har opplevd vann- og fuktskader i boligen. Nå utgis det en film som gir en grundig og profesjonell innføring i hvordan våtrom skal...

Slik legger du fliser

Å legge fliser er ikke så vanskelig som mange tror. Her viser vi deg hvordan du gjør det - trinn for trinn.