Bør gips forbys på badet?

Bør gipsplater forbys på badet? Ekspertene er ikke enige.

Foto: Colourbox
I Sverige har byggebransjen gått bort fra å bruke kartongkledde gipsplater i våtrom for å unngå problemer med muggsopp. Nå etterlyser flere bransjefolk samme regelverk i Norge, men ikke alle er enige.
- Gipsplater er et utmerket byggmaterial i tørre rom, men i våtrom er det direkte upraktisk, har Pia Dahl, leder i Byggkeramikerrådet, uttalt til Byggaktuelt.

Som middag på Grand
Og Roy Malmo Nilsen i Anticimex mener at å bruke gipsplater på badet er som å be muggsoppen på middag på Grand, dersom membranen ikke er tett nok.
– Gipsplater er mer disponible for muggangrep enn andre byggematerialer på grunn av pappen som platene er dekket med. Etter bare to-tre dagers eksponering for fukt i optimal temperatur, kan muggveksten være i gang, sier Nilsen til Newswire.

Der det finnes fuktskader, kan det lett komme muggsopp. Og har soppene først slått seg ned, henter de næring fra luften og opprettholder på denne måten sin egen eksistens, skriver Helsenytt.

Følger ikke svenskene
I Sverige var forsikringsbransjen var en viktig pådriver bak de nye retningslinjene som trådte i kraft i fjor sommer, og utbyggere som ikke følger disse stiller nå automatisk svakere i erstatningssaker. I Norge er det foreløpig ingen planer om å gjøre som svenskene.
– Du kan ikke skylde på skjorta hvis regnjakka er så dårlig at du blir våt. I henhold til byggeforskriftene skal det skal ligge et tett membransjikt utenpå byggematerialet. Det er også spesifisert hvor tykt dette laget skal være, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk.

Han vil heller at fokuset rettes mot håndverkerne og arbeidet de gjør.
– Vi vet at det fuskes, men kravet må heller være at håndverkerne gjør en god nok jobb. Førstelinjeforsvaret må uansett virke for at ikke bakenforliggende konstruksjoner skal bli skadet, sier Fiskum.
23. oktober 2008
Mer om Baderomsmøbler og baderomsinnredning

5 håndtaksløse blandebatterier

Blandebatteri uten håndtak er pene å se på, lette å bruke og lette å rengjøre. Her får du fem fine varianter til ditt neste bad.  

Vurderer du å bruke IKEAs kjøkkenskap på badet?

Det bør du la være med tanken, ifølge ekspertene. Her forklarer de hvorfor.

Annonsørinnhold

Du blir ikke så ren av håndvasken som du trodde

Visste du at servantkranen kan være en grobunn for bakterier og smuss, og at håndvasken ikke er så renslig som du trodde? Dette lærer barna om i ung...

Er dette fremtidens speil?

Google-ingeniøren ønsket seg et annerledes speil på badet.

Smarte løsninger til små bad

Små baderom kan være en utfordring når det kommer til innredning. Vi gir deg tipsene for hvordan du med enkle grep kan få plass til det du trenger.

Baderomsinnredning - slik gjør du et riktig valg

Valg av ny baderomsinnredning er en viktig avgjørelse når du pusser opp badet.

Svart er det nye hvite

Svart er det nye hvite på badet.

Trender på badet

Hvordan liker egentlig vi nordmenn å innrede på baderommet vårt? Her er et innblikk i noen av trendene på badet som er verdt å få med seg.

Slik planlegger du badet

Med noen gode råd i bakhodet unngår du dyre feil og får det nytelsesrommet du fortjener.

Lite bad til mange

Sju kvadratmeter rommer alt et bad behøver. Dusj, badekar, dobbel servant, et toalett og et stellebord! Se hvordan man løste dette badeværelsets totalre...

Smarte tips til små bad

Selv på et knøttlite bad kan det skapes spenstig uttrykk ved hjelp av produkter som gjør rommet lekent, lekkert og ikke minst er lure med tanke på å...

Baderom

Baderomsarealet i norske hjem har i følge de siste årenes trender økt betraktelig. Det er slutt på den sosiale boligbyggingens oppfatning av badet som et nødvendig onde med kortest mulig oppholdstid.

Strøkent bad i varme farger

På begrenset plass har familien på fire realisert alt de ønsket seg på badet.

Sett stilen med armaturen

Armaturen er prikken over i-en når du designer badet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no