Bør gips forbys på badet?

Bør gipsplater forbys på badet? Ekspertene er ikke enige.


<!– –>
Foto: Colourbox

I Sverige har byggebransjen gått bort fra å bruke kartongkledde gipsplater i våtrom for å unngå problemer med muggsopp. Nå etterlyser flere bransjefolk samme regelverk i Norge, men ikke alle er enige.
– Gipsplater er et utmerket byggmaterial i tørre rom, men i våtrom er det direkte upraktisk, har Pia Dahl, leder i Byggkeramikerrådet, uttalt til Byggaktuelt.

Som middag på Grand
Og Roy Malmo Nilsen i Anticimex mener at å bruke gipsplater på badet er som å be muggsoppen på middag på Grand, dersom membranen ikke er tett nok.
– Gipsplater er mer disponible for muggangrep enn andre byggematerialer på grunn av pappen som platene er dekket med. Etter bare to-tre dagers eksponering for fukt i optimal temperatur, kan muggveksten være i gang, sier Nilsen til Newswire.

Der det finnes fuktskader, kan det lett komme muggsopp. Og har soppene først slått seg ned, henter de næring fra luften og opprettholder på denne måten sin egen eksistens, skriver Helsenytt.

Følger ikke svenskene
I Sverige var forsikringsbransjen var en viktig pådriver bak de nye retningslinjene som trådte i kraft i fjor sommer, og utbyggere som ikke følger disse stiller nå automatisk svakere i erstatningssaker. I Norge er det foreløpig ingen planer om å gjøre som svenskene.
– Du kan ikke skylde på skjorta hvis regnjakka er så dårlig at du blir våt. I henhold til byggeforskriftene skal det skal ligge et tett membransjikt utenpå byggematerialet. Det er også spesifisert hvor tykt dette laget skal være, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk.

Han vil heller at fokuset rettes mot håndverkerne og arbeidet de gjør.
– Vi vet at det fuskes, men kravet må heller være at håndverkerne gjør en god nok jobb. Førstelinjeforsvaret må uansett virke for at ikke bakenforliggende konstruksjoner skal bli skadet, sier Fiskum.