Nye våtrom er ikke tette

Våtromsnormen skulle redusere fuktproblemene på badet, og nye, godkjente membraner skulle holde baderommene tørre. Men problemene er ikke borte.


- Å legge membran tar tid og krever nøyaktighet, sier Lars Gulbrandsen i FFV.

Les også: Hull i membranen gir hull i lommeboka

Det er dessverre ingen selvfølge at du får et tørt og trygt baderom bare fordi du legger våtromsmembran. Feil utførte membranløsninger kan føre til at fukt trenger gjennom og skader oppstår.

- Om membranen blir tett eller ikke, har mye med utførelsen av arbeidet å gjøre, sier Lars Gulbrandsen, daglig leder for Fagrådet for våtrom (FFV).

- Disse produktene har en bruksanvisning som oppgir blant annet hvilke mengder eller strøk produktet skal legges i. Her sluntres det mye. Hvis membranen man har tilsier fem strøk for å få tett, og man har dårlig tid og bruker bare to strøk, blir arbeidet verdiløst. Å legge membran tar tid og krever nøyaktighet for å få skikkelig, poengterer Gulbrandsen.

Sårbare membraner
Men det er ikke bare påføringen av membranen som er kritisk. Hull kan oppstå etter at membranen er lagt og før flisene legges.
- Membranene har ca én millimeters tykkelse, og det skal lite til for å lage hull. Det er derfor viktig at du dekker til membranen så du ikke tråkker fremmedelementer som kan forårsake hull ned i membranen, sier Gulbrandsen.

Oddvar Stensrød er soussjef i Gjensidige, og var i sin tid med å skrive den første utgaven av våtromsnormen. Han kjenner godt til problemene med å få vanntette baderom.
- I mange tilfeller skyldes manglende kunnskap, hastverk og dårlig samhørighet mellom produkter at selv helt nye våtrom ikke blir helt vanntette, sier han.

Bruk sveisemembran
Mens Fagrådet for våtrom ikke ønsker å anbefale den ene godkjente membranen fremfor den andre, er Stensrød ikke i tvil.

- Det viktigste er å få en helt tett membran og der bør man ikke spare på noe. Er det tvil om at smøremembranen vil bli montert riktig så anbefaler jeg at det benyttes foliemembran, dvs enten et vinylbelegg beregnet på våtrom, eller en sveisbar folie. Og be om 10 års skriftelig garanti fra de som utfører jobben, sier han.

Og vil du være helt sikker på at du får et tørt og trygt bad, som varer lenge, er det smart å investere i et godt dusjkabinett. Da kan du også bygge billigere, ettersom du ikke behøver å stille samme krav til rørgjennomføringer og membraner på vegg.

- Monter du i tillegg en god vannstoppventil kan du helt unngå vannskader og du får i tillegg en god rabatt på forsikringen, sier Stensrød.

23. oktober 2008
Mer om Baderomsmøbler og baderomsinnredning

5 håndtaksløse blandebatterier

Blandebatteri uten håndtak er pene å se på, lette å bruke og lette å rengjøre. Her får du fem fine varianter til ditt neste bad.  

Vurderer du å bruke IKEAs kjøkkenskap på badet?

Det bør du la være med tanken, ifølge ekspertene. Her forklarer de hvorfor.

Annonsørinnhold

Du blir ikke så ren av håndvasken som du trodde

Visste du at servantkranen kan være en grobunn for bakterier og smuss, og at håndvasken ikke er så renslig som du trodde? Dette lærer barna om i ung...

Er dette fremtidens speil?

Google-ingeniøren ønsket seg et annerledes speil på badet.

Smarte løsninger til små bad

Små baderom kan være en utfordring når det kommer til innredning. Vi gir deg tipsene for hvordan du med enkle grep kan få plass til det du trenger.

Baderomsinnredning - slik gjør du et riktig valg

Valg av ny baderomsinnredning er en viktig avgjørelse når du pusser opp badet.

Svart er det nye hvite

Svart er det nye hvite på badet.

Trender på badet

Hvordan liker egentlig vi nordmenn å innrede på baderommet vårt? Her er et innblikk i noen av trendene på badet som er verdt å få med seg.

Slik planlegger du badet

Med noen gode råd i bakhodet unngår du dyre feil og får det nytelsesrommet du fortjener.

Lite bad til mange

Sju kvadratmeter rommer alt et bad behøver. Dusj, badekar, dobbel servant, et toalett og et stellebord! Se hvordan man løste dette badeværelsets totalre...

Smarte tips til små bad

Selv på et knøttlite bad kan det skapes spenstig uttrykk ved hjelp av produkter som gjør rommet lekent, lekkert og ikke minst er lure med tanke på å...

Baderom

Baderomsarealet i norske hjem har i følge de siste årenes trender økt betraktelig. Det er slutt på den sosiale boligbyggingens oppfatning av badet som et nødvendig onde med kortest mulig oppholdstid.

Strøkent bad i varme farger

På begrenset plass har familien på fire realisert alt de ønsket seg på badet.

Sett stilen med armaturen

Armaturen er prikken over i-en når du designer badet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no