Bygg badstue - bo bedre

Badstuen inngår mer og mer som en naturlig del av byggeplanene. Den tar ikke stor plass og krever ingen større innhugg i byggebudsjettet. Badstuen kan man enkelt bygge selv, men det leveres også prefabrikkerte byggesett. Det finnes et omfattende utvalg av tilbehør til badstuen, alt fra tradisjonelle stamper til elektroniske overvåkingssystemer for fuktighet og temperatur.

Av: redaktionen, 23. oktober 2008
Stadig flere velger å bygge badstue. Med et plasskrav på ca. 3-4 kvm. har de fleste plass til en badstue i kjelleren hvis man tar denne med i byggeplanene. I eldre boliger egner for eksempel bryggerhuset seg utmerket til å bygge inn en badstue. Med byggesett eller prefabrikerte badstuer gjøres denne jobben raskt og effektivt. Leverandørene har utfyllende veiledninger når det gjelder både selve byggingen og ventilasjonen.Gjør det selv
  1. Granpanel holder godt til badstue, og den behøver ikke være kvistfri. Til benkene bør du imidlertid velge kvistfrie materialer som for eksempel osp. Unngå grove dimensjoner i spikerslag, hjørnestolper og paneler. Mot ytterveggen spikrer du fast treklosser, slik at du får en luftespalte mellom yttervegg og badstuevegg. Luftspalten hindrer fuktighetsvandring mellom veggene, samtidig som den ventilerer bort eventuell kondens. Når bindingsverket er ferdig, kontakt elektroinstallatøren, som legger rørene for de elektriske ledningene. Rørene skal ligge mellom isolasjonen og ytterpanelen. Da ligger disse kjølig og ute av syne. Kablene skal ligge 30 cm. over gulvet og rett bak ovnen. Isolasjonen må utføres nøyaktig og skikkelig, da oppnår du hurtig og økonomisk oppvarming av badstuen. Sørg for at spikerslagene settes opp med riktig mellomrom for isolasjonsmattene.
  2. Mens luftspalte er nødvendig mot yttervegg, trenger du ikke tenke på dette mot innervegg. En badstue er et svært tørt rom, selv når du har kastet vann på ovnen. Du trenger ikke være redd for fuktighetsvandring fra badstuovnen. En godt isolert badstue trenger ingen fuktsperre. Begynn å legge panel på innsiden. Veggpanelet spikrer du mot liggende spikerslag med galvanisert dykkert. Utvendig kan du bruke samme panel som innvendig, men spon- eller fiberplater kan også brukes.
  3. Det enkleste og mest praktiske er å legge vinylbelegg på gulvet. Vinylen limes på en impregnert sponplate. Husk plastfolie nederst og isolasjon under platen. Belegget føres circa fem centimeter opp bak veggpanelet, som ikke bør gå helt ned til gulvet.

Tips
  • Badstuovn og dør skal alltid være på samme vegg.

  • Tilførselsventil skal være under badstuovnen.

  • Avvtrekksventilen skjal være så langt unna utførselsventilen som mulig.

  • Luften skal ledes ut i samme rom sen den hentes fra.

  • Først når badstuovn, dør og ventiler riktig plassert, kan innredningen planlegges.

  • Om du velger tregulv i badstuen, bør dette behndles med båtlakk.

  • Det samme gjelder med terskel, dørhåndtak og ev. trelemmer.

  • Alt anne treverk i badstuen skal være ubehandlet.

  • Termometeret skal henge 150 cm. fra gulvet.

  • Diabas egner seg best som badstusten.

  • Bruk vanlig såpe til renhold av badstuen.
23. oktober 2008 redaktionen
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no